Fitness 26. veljače 2015.

Hot yogom potroši do 1000 kalorija

Hot-Uspr
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hot yoga naziv je za vrstu yoge koja se izvodi u prostorijama zagrijanim na 37 Celzijevih stupnjeva i uz vlažnost zraka od oko 50 posto. Odlična je za sve koji žele smršavjeti jer se na jednom satu može potrošiti od 500 do 1000 kalorija. Pročitaj više o tome tko sve može vježbati hot yogu i kako se pripremiti za trening u specifičnim uvjetima

Razvija snagu i izdržljivost

Vjerna Ivan Nevistić, profesorica kineziologije, yoga instruktorica i fitness trenerica prva je u Hrvatskoj otvorila studio hot yoge. Objasnila nam je kako je glavna razlika između obične i hot yoge ta da se asane izvode statično, a satovi traju 75 ili 90 minuta. ''Hot yoga treninzi intenzivni su i razvijaju snagu, izdržljivost, fleksibilnost i ravnotežu. Satovi su prikladni za sve, od potpunih početnika do naprednih vježbača yoge i sportaša. U hot yogi nema boli već je dovoljno napraviti samo mali dio yoga pozicije pravilno i već se mogu osjetiti sve dobrobiti. Ako nekome i ne odgovara toplina i vlažnost, na te specifične uvjete vježbanja naviknu se nakon od 2 do 5 puta, a prilikom vježbanja uvijek se u dvorani može leći i odmoriti'', dodala je.

Temperature od 37 Celzijevih stupnjeva postižu se podnim grijanjem i dodatnim grijalicama, a za visoku vlažnost zraka pod sezalijeva vodom koja u doticaju s toplinom isparava i stvara vlažnu maglicu. Trenerica navodi kako vježbanje klasične yoge utječe na bolje funkcioniranje reproduktivnog i mišićno-koštanog sustava, dišnih puteva te endokrinog i probavnog sustava. ''Hot yoga klasičnoj yogi dodaje još neke dobrobiti poput detoksikacije jer se intenzivnim znojenjem tijelo čisti od toksina, smanjuje se otečenost tijela, a koža postaje čista i sjajna. Uz detoksikaciju dobrobit hot yoge je i ta da je tijelo na toplini fleksibilnije te se lakše izvode yoga pozicije, a mogućnost povreda svedena je na minimum'', objašnjava.

500 do 1000 kalorija po jednom treningu

Instruktorica hot yoge rekla je kako ovakvu vrstu yoge mogu vježbati svi, žene, muškarci i djeca, napredni vježbači, ali i početnici. Preporučuje da djeca ne kreću na hot yogu prije 12. godine, zbog opsega pažnje i koncentracije koja je potrebna. Dodaje kako su grupe u kojima se vježba male, od 5 do 10 polaznika, a pristup je izrazito individualan te svatko radi samo onoliko koliko može izvesti pravilno i bez boli, jer u yogi je bol pokazatelj da se vježba ne izvodi pravilno.

''Hot yogu teško je vježbati kod kuće upravo zbog uvjeta topline i vlažnosti koji su postignuti u studiju. Također su u dvorani pročišćivači zraka tako da nikad nije zagušljivo, a polaznici se intenzivno znoje što ih rashlađuje. Kod kuće posebno treba pripaziti na pravilno zagrijavanje tijela prije vježbanja', objasnila je trenerica.

Hot yoga odlična je za sve koji žele smršavjeti jer su treninzi intenzivni i na jednom se potroši od 500 do 1000 kalorija. Trenerica preporučuje svakodnevno vježbanje kako bi se tijelo transformiralo i preoblikovalo, no dodaje da i jedan trening tjedno daje izvrsne rezultate i dobrobiti, a prvi rezultati vidljivi su vrlo brzo, već nakon nekoliko treninga. Za trening se ženama savjetuje obući lagane tajice do ispod koljena, sportski top ili majicu bez rukava, a muškarcima kratke hlače i majicu bez rukava. Obavezno je ponijeti bocu vode i ručnik, a ne preporučuje se jesti od 2 do 3 sata prije treninga te bi također bilo dobro popiti više vode tog dana kako bi se tijelo hidriralo i bolje znojilo.

''Hot yoga pomogla mi je za bolju probavu''

Polaznica hot yoge Hana Francetić Brčić s nama je podijelila svoje dojmove: ''Redovno vježbanje hot yoge u mom je slučaju pomoglo boljem raspoloženju i fizičkoj kondiciji, balansiranju apetita, boljem snu i probavi. Kao majci troje djece važno mi je da je vježbanje dovoljno intenzivno, doprinosi snazi i fleksibilnosti, ali i da se poslije njega osjećam opušteno i puno energije. Dapače, i neki bolovi u leđima koje sam imala, kao i jaki bolovi u peti, nestali su tijekom vježbanja. Osobito mi se sviđa atmosfera u centru koja je prijateljska, ali radna. Instruktorica cijelo vrijeme vježba s nama, a ipak prati i korigira svakog vježbača ponaosob. Također mi je važno što na hot yogi nema ozljeda. Možda je najbolji opis dao moj jedanaestogodišnji sin koji je također probao ovaj način vježbanja i rekao: 'Mama, nakon ovoga kao da mi u tijelu ništa nije grubo, ništa ne kvrcka, osjećam se kao da sam narastao.'''

Doznaj više o hot yogi ovdje i ovdje.

Doznaj kako uskladiti hormone uz yogu za žene.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar traviata
      traviata

      Nije moguće potrošiti 1000 kcal yogom, jer gubitak kalorija ovisi ne o pojačanom znojenju, a čime se izbacuju samo toksini iz tijela, nego ubrzanju rada srca da se pojača dotok kisika u tijelo, a zar yoga to radi (vježbe se mirne i statičke). Što se sve neće reklamirati u cilju mršavljenja, a da se uopće ne razmišlja zakonu fizike.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.