Dijeta 02. travnja 2015.

Moja (loša) iskustva s dijetama

Dijeta-2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

''UN, Dukan dijeta, brojanje kalorija pa razni gelovi i kapsule... znala sam izgubiti i po desetak kilograma. Ali sve se to vrati'', napisala je čitateljica Metida na forumu Mršavimo zajedno kluba. Događa li se ovo i tebi? Što je dijeta restriktivnija i gubitak kilograma brži, to je ovaj učinak izraženiji

Ovisnica o dijetama

''Ponekad mi se čini da sam probala više dijeta nego što ih uopće ima. Ali nije ni svako zlo za zlo, naučila sam da što brže skinem kilograme, duplo brže i duplo više ih vratim. Stoga jedna bivša ovisnica o svakojakim dijetama (čitaj ja), bježi od istih kao vrag od tamjana i trenutno uživa u hrani i mršavi'', napisala je članica Mršavimo zajedno kluba dijanana na forumu, tvrdeći da je napokon unutar Kluba uz individualno prilagođene i uravnotežene jelovnike uspješno stala na kraj suvišnim kilogramima.

Pri zdravom mršavljenju nije bitan samo broj kalorija, već i odakle te kalorije dolaze (nije isto ako 100 kcal dobiješ od zasićenih masnoća i 100 kcal od cjelovitih žitarica). ''Preporučuje se stoga svima koji žele mršavjeti bez jo-jo efekta (povrata izgubljenih kalorija) što je više moguće, pridržavati se uravnoteženih jelovnika zbog raznolikosti prehrane te kako bi kalorijski unos, uz pravilan omjer nutrijenata, bio definiran, a mršavljenje optimalno'', tvrdi nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Raznolikost, raznolikost, raznolikost...

''Probala sam medicinsku dijetu, ali nisam izdržala dulje od 5 dana, a trebalo bi 15 dana. Tko može stalno jesti istu hranu? Zato mi se sviđaju jelovnici u MZK pa ih kombiniram kako mi odgovara. Isprintala sam svih 21 i sad biram. mmmm, mljac...'', piše djurdjica.p.

Nutricionist, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije Nenad Bratković pojašnjava kako upravo ovakav primjer koji navodi čitateljica, u kojemu dominira jedno te ista vrsta namirnica može rezultirati pozitivnim ili negativnim biološkim učincima na zdravlje. ''Unosiš li kroz duži period jedno te istu vrstu namirnica, ma koliko god one zdrave bile, razvit će određene posljedice. Događa se ili deficit (višak) ili suficit (manjak) određenih hranjivih tvari. Manjak ili višak hranjivih tvari će nakon nužnih biokemijskih promjena sastavnih dijelova tih namirnica (metabolizam) izazvati (ne)željene učinke na zdravlje.''

Bye-bye kilogramima uz uravnotežene jelovnike

Najbolji zaključak je stoga donijela korisnica katozlato koja je na forumu napisala: ''Ne volim riječ 'dijeta'. Vjerujem u zdravu i pravilnu prehranu. Pitam se kako netko može funkcionirati na voćnim, bolničkim, limun, mango itd. dijetama uz tako malu količinu hrane, kada naše tijelo treba određenu količinu kalorija samo kako bi normaln funkcioniralo, a kamo li onda ostale aktivnosti - posao, mozak, vježbanje (bez kojeg mršavljenja i održavanja kilograma nema).''

Učlani se stoga u Mršavimo zajedno klub i mršavi prema mediteranskom, kontinentalnom i vegetarijanskom tipu prehrane. Uz više od 60 jelovnika, izgubi 1 kilogram tjedno te održi vitku liniju. Na forumu Mršavimo zajedno kluba možeš komunicirati s drugim članovima, provjeriti kakva su njihova iskustva i pronaći dodatne informacije i inspiraciju.

Doznaj više o tome zašto popularne dijete ne uspijevaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.