Hrana 09. travnja 2015.

Isprobali smo detox od špinata i limuna!

Smoothie-Naranca
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čini ti se kako si ostala bez energije? Stalno si umorna i bezvoljna? Testirali smo zdravi proljetni detox smoothie prema preporuci našeg nutricionističkog tima. Zasuči rukave, kreni na tržnicu i smiksaj ovaj zeleni energetski napitak od špinata, naranče, meda, limuna i mrkve

Proljetni smoothie za snagu

Sastojci za 2 serviranja:

  • 2 šalice špinata
  • 1 šalica vode
  • 2 naranče ili 1 čaša narančinog soka
  • 1 manja mrkva, oguljena i nasjeckana
  • Sok ½ limuna
  • 1 žlica meda

U ovom snažnom proljetnom smoothieju prevladava slatki okus naranče. Sve namirnice zajedno čine izrazito ukusan napitak, koji je na nas djelovao osvježavajuće i energizirajuće. Nakon ispijanja, primijetili smo značajan porast energije i posebno ga preporučujemo za dane kada osjetiš pojačani fizički umor ili ti je potreban prirodni ''podizač'' energije kako bi odradila intenzivniji trening.

Ocat vs. limun - što je zdravije?

Za jači učinak detoxa dodaj ciklu

Količina je za dva serviranja. Možeš ga piti kao detox turu tijekom sedam dana svako jutro natašte, ali slobodno ga konzumiraj i duže dok god ima svježeg špinata, tijekom cijelog travnja. Ako želiš još jači učinak detoxa, dodaj 1 manju ciklu, oguljenu i nasjeckanu. Cikla potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima.

Pogledaj naš kalendar sezonskih namirnica.

Savjet nutricionistice Sandre Krstev Barać

Napitak će osim u detoksikaciji biti i odličan saveznik u borbi protiv proljetnog umora. Naime, smatra se da uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala. Limun i naranča u napitku osigurat će prijeko potrebni vitamin C. Špinat će ti pak pružiti magnezij čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa te željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije. Uz željezo,špinat osigurava i vitamin C neophodan za njegovu apsorpciju zbog čega je on dobro došla namirnica u borbi protiv proljetnog umora.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.