Eko 15. travnja 2015.

Eko akcije povodom Godine svjetlosti

Green-City-Project
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Organizatori dm green city projecta u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih najavili su ovogodišnji projekt kojem je cilj kroz niz aktivnosti za građane podići razinu svijesti o važnosti održivog razvoja

Konferencija za medije u Tiflološkom muzeju započela je u mraku kako bi se približio jedan od ciljeva ovogodišnjeg dm green city projecta: informiranje građana o izazovima s kojima se slijepe i slabovidne osobe suočavaju u svakodnevnom životu te će u aktivnostima projekta sudjelovati predstavnici Hrvatske udruge slijepih i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Izazovi slijepih i slabovidnih osoba

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić iskoristila je priliku kako bi posjetila Tamnu sobu u Tiflološkom muzeju i iz prve ruke iskusila kako je kretati se u prostoru u potpunom mraku. U Tamnoj sobi ministrica se morala osloniti na svoja ostala osjetila – sluh, njuh, okus i opip.

''Sustav socijalne skrbi, konstantno prati potrebe slijepih osoba kao i svih drugih osoba s invaliditetom, te u okviru svojih mogućnosti razvija programe potrebne podrške. Te podrške za skoro šest tisuća slijepih osoba u Hrvatskoj nikad nije dosta i svaka nadogradnja pomoći institucija je dragocjena. U tom smislu, pozdravljam socijalno-društvenu osjetljivost privatnog gospodarskog sektora koji se uključuje u pomoć ranjive skupine kao što su osobe s invaliditetom, ne samo materijalnim sredstvima, već i angažmanom u senzibiliziranju građana na probleme osoba s invaliditetom'', izjavila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

''Na Cvjetnom trgu u Zagrebu proslavit ćemo Dan planeta Zemlje i tako započeti s osvještavanjem građana o održivom razvoju. Sugrađanima ćemo približiti važnost brige i odgovornog pristupa okolišu, zajednici i vlastitom zdravlju, s posebnim naglaskom na najmlađima'', izjavio je Marko Lasić, idejni začetnik projekta.

Odgovorno prema okolišu i zajednici

''U svakom segmentu poslovanja dm nastoji djelovati odgovorno prema okolišu i zajednici u skladu s principima održivog razvoja. Ovogodišnji dm green city project zato će objediniti socijalne i ekološke sastavnice održivog razvoja i pokazati građanima kako u svakodnevnom životu mogu doprinijeti održivoj budućnosti zajednice'', izjavila je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

''Izuzetno mi je drago da četvrtu godinu za redom podupiremo dm green city project. I ove godine PBZ Card je osigurao nagradu za najbolju školu, odnosno razred u akciji "Zeleni korak" te će najuspješnije u prikupljanju staroga papira nagraditi jednodnevnim izletom u jedan od hrvatskih nacionalnih parkova ili parkova prirode u organizaciji naše putničke agencije PBZ Card Travel American Express“, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda. 

dm green city project u svibnju će posjetiti Pulu, Osijek i Split, a u lipnju će građanke i građane Zagreba podsjetiti na važnost rekreacije na dm ženskoj i babybonus utrci na Bundeku. Osnovnoškolce koji će biti najuspješniji u prikupljanju i recikliranju starog papira u akciji Zeleni korak dm će nagraditi elektroničkim mikroskopima, a u sklopu projekta će donirati udruge slijepih iz Zagreba, Pule, Osijek i Splita.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.