Šumski cvijet na tvojem tanjuru

stranica OD

Pogledaj video i nauči pripremiti šumski specijalitet za cijelu obitelj

Pogledaj prvu epizodu 'Šumskog kuhara'' koji će ti otkriti tajne preživljavanja u šumi, te kako pronaći vrlo zdravu i potpuno besplatnu hranu u prirodi i pritom se dobro zabaviti. Danas pripremamo tjesteninu s podbjelom, mrkvom i rajčicom

Osnovna zamisao serijala je kroz kuhinju na otvorenom, približiti upotrebu samoniklog bilja i suživota sa biljnim svijetom, a našeg instruktora preživljavanja Antona Rudana možeš svaka dva tjedna pratiti na zdravojkravi.

L. Tussilago farfara ili podbjel

Cvijet podbjela se koristi u liječenju plućnih oboljenja i astme, a još su ga u vrijeme starog Rima koristili kao lijek protiv kašlja.

'Podbjel je idealno jesti upravo u proljeće jer iz organizma izbacuje svu sluz koju smo nakupili tijekom zime', objašnjava šumski kuhar Anton Rudan.

'Trebali bi brati samo listove i cvjetove i konzumirati ga u umjerenim količinama', upozorava Anton.

Izvrstan je kao dodatak jelima sa rajčicom (pizza, pasta, lazanje). Iako su ta jela na glasu kao nezdrava uz dodatak podbjela postaju ljekovita.

Kao potpalu Anton skuplja suhu travu koju smota i sprema je u džep, a za izradu ognjišta sakupit će nešto kamenja kako bi ga ogradio. Kod izrade mjesta za ognjište bitno je da ono nije u blizinu drveća i da je na ravnom.

A sad krenimo na kuhanje!

Danas ćemo pripremati podbjel s tjesteninom i umakom, a za to će nam biti potreban i wok.

'Narezati ću mrkvu i rajčicu, a nakon toga slijedi podbjel. Sve to zajedno pirjat ću na maslinovom ulju u woku', objašnjava Anton.

'Na kraju se dodaje tjestenina i jelo je gotovo'.

Uz ovaj šumski specijalitet Anton ti preporučuje čašu čiste izvorske vode.

Anton Rudan

Anton Rudan autor je knjige "Kuharica ljekovitog jestivog bilja". Suosnivač je i predsjednik grupe za umjetničku orijentaciju "Mala Scena" u kojoj radi kao redatelj i kamerman.

Bio je i urednik i voditelj radijskih emisija o zdravom životu, a prije dvije godine pokrenuo je projekt pod nazivom "Lovac na bilje" unutar kojeg snima, uređuje i vodi istoimeni dokumentarni TV serijal

Aktivno se bavi biciklizmom, planinarenjem i sportovima na vodi. Voditelj je projekta pod nazivom Opstanak, u kojem govori o zaštiti prirode i tehnikama preživljavanja u prirodi.

Jedan je od instruktora u prvoj hrvatskoj školi preživljavanja, redovito drži predavanja u hrvatskim planinarskim društvima, a sudjelovao je i u ekspediciji na Himalaju.

Otac je troje djece i kreator različitih ljekovitih tretmana i programa poput "Obitelj i priroda" ili "Povlačenje u prirodu".

  • malena2008
    16. 04. 2010. u 13:23
    da, zgodno je ali je naziv bezveze, bolje bi bilo kuhanje u prirodi
  • cvarak
    15. 04. 2010. u 23:35
    simpatićno,samo nema veze sa kuhanjem u šumi.
    tu se koristi pojedina biljka(koja je jako zdrava i pomaže ljudima za određene zdravstvene probleme) a većina je iz
    zdravog konzuma...
    dobro je za istaknuti jestivost,ljekovitost bilja koje nas
    okružuju u našim šetnjama šumom - naziv šumski kuhar
    je krivo odabran.