Fitness 26. svibnja 2015.

Squash skida kilograme i čuva zdravlje!

Squash-Igra-Kolaz
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetska prvakinja u squashu Nicole David iz Malezije i Borja Golan – najuspješniji squash igrač iz Španjolske posjetili su Zagreb kako bi promovirali ovaj zanimljiv i izuzetno dinamičan sport u Hrvatskoj. S njima smo razgovarali na press konferenciji koja se održala u FirstFitness&SQUASHtower centru u Zagrebu

Najuspješniji na svijetu

Nicole David iz Malezije, svjetska je prvakinja od 2006. godine koja je u svojoj karijeri osvojila 96 turnira i sigurno spada među najveće svjetske sportaše današnjice. Borja Golan, najuspješniji je squash igrač Španjolske svih vremena i trenutno jedanaesti igrač na svjetskoj ljestvici.

Nicole i Borja otkrili su nam kako treniraju, što jedu i koliko kalorija možemo izgubiti igrajući squash.

''U squash sam se zaljubila u 5. godini života, odmah mi se svidio, osjetila sam puno strasti igrajući ga. To je društven i brz sport, izrazito je dobar za početnike i mlade, možeš trenirati sam ili u društvu. Nadam se kako će se i mladi igrači iz Hrvatske uskoro priključiti svjetskoj sceni'', kaže simpatična Nicole.

Kakav režim prehrane slijede svjetski prvaci?

'Moram reći kako ne držim posebnu dijetu, ali fokus mi je na prehrani koja oporavlja tijelo nakon napornih treninga, jer je riječ o izrazito intenzivnom sportu koji troši puno energije. Nemam poseban tip prehrane, slušam svoje tijelo i jedem hranu koja mi odgovara u tom trenutku.  Kako trenutno živim u Amsterdamu koji na svakom uglu nudi raznolikost svjetskih kuhinja, obavezno si barem jednom tjedno priuštim azijsku kuhinju. Tjestenina, riža, piletina, riba, sushi - sve se to može pronaći na mom tanjuru. U posljednje vrijeme trudim se uvrstiti što više voća i povrća na svoj tanjur. Zapravo, mogli bi reći da jedem baš sve', kroz smijeh će Nicole.

Jedan od najzdravijih sportova današnjice

Igrači squasha moraju biti u iznimnoj fizičkoj kondiciji, jer se radi o jednom od najdinamičnijih sportova današnjice i definitivno, sportu u kojem se kalorije troše nevjerojatnom brzinom. Kod squasha je cijelo tijelo u pokretu, tako da nijedan mišić nije zapostavljen. Squash je također izvrstan za oblikovanje stražnjice, što je osobito zanimljivo ženama. Ali oblikuje i noge, ruke, ramena, leđa i abdomen, poboljšava brzinu, mobilnost, snagu, izdržljivost i fleksibilnost, a možeš potrošiti i do 1000 kalorija u jednom satu. Pročitaj mišljenje trenera.

'Trening mi se sastoji od kružnog treninga, trekkinga, treniranja u teretani, trčanja. Squash iziskuje snagu i brzinu, ali i dobru tehniku i snagu uma. Forbes Magazine je upravo squash proglasio jednim od najzdravijih sportova današnjice. Već za pola sata igranja, dobiješ osjećaj da si jako puno napravio za svoje tijelo, a istovremeno je jako zabavan'.

Važno je imati dan za opuštanje!

Borja Golan – najuspješniji squash igrač iz Španjolske otkrio je kako se hrani: 

'Prehrana je kao i u svakom drugom sportu jako bitna, pokušavam jesti što zdravije, smanjio sam unos crvenog mesa, jedem puno ribe, izbjegavam pekarske proizvode, biram sezonsko voće i povrće, pijem izotonične napitke nakon treninga da nadoknadim izgubljene minerale. Ipak, jednom tjedno si priuštim ''dan grijeha'' i pojedem burger ili čokoladu. S obzirom da život sportaša zahtijeva puno discipline, važno je imati dan za opuštanje. 

Igrajući squash uistinu vježbate cijelo tijelo, a uz to se jako dobro zabavljate!. U Hrvatskoj imate jako puno potencijala, mnogo mladih talentiranih sportaša, dobre trenere i juniore, nadam se da ćemo vas uskoro vidjeti I na svjetskom vrhu u squashu!

Izračunaj svoju potrošnju energije prilikom treninga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.