Hrana 08. lipnja 2015.

Dr. Oz savjetuje što jesti ljeti

Kiviu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudima koji su ujutro puni energije, no "pregaraju" u popodnevnim satima te postaju usporeni, dr. Oz propisuje terapiju hranom koja hidratizira tijelo. Samo dva kivija na dan osigurat će ti količinu energije dovoljnu da izdržiš sve dnevne izazove, kaže dr. Oz. Savjetuje da kivi pojedeš uz doručak ili kao osvježavajući međuobrok sredinom jutra

"Ljudima koji su ujutro puni energije, no "pregaraju" u popodnevnim satima te postaju usporeni, dr. Oz propisuje terapiju hranom koja hidratizira tijelo. Nedostatak energije često je posljedica dehidracije, zbog koje se javlja osjećaj tromosti i letargije." Da bi tijelo opskrbila tekućinom, ujutro natašte popij čašu tople vode s limunom koji će organizam obogatiti vitaminima", savjetuje slavni liječnik dr. Mehmet Oz.

Krastavcem i celerom nadoknadi izgubljenu tekućinu

Ako ti ujutro treba kofeinski doping, popij šalicu zelenog čaja, koji je savršena mješavina kofeina i hranjivih tvari i to će ti pomoći da se nosiš s dnevnim stresom. "Tekućinu tijelu možeš nadomjestiti i namirnicama koje su bogate vodom, poput krastavaca, celera, rotkvice, rajčica i paprike, koje možeš jednostavno dodati omiljenoj salati koju jedeš uz ručak", kaže slavni liječnik. Pad energije u popodnevnim satima učinkovito će, tvrdi, spriječiti i kokosov čips bogat zdravim mastima i uljima koja su dobra za mozak.

Ako se tijekom cijelog dana osjećaš umorno i iscrpljeno, pomoći će kivi. Jednostavni šećeri dat će ti brzu "injekciju" energije. Osim što sadrži dvostruko više kalija od banane te dvostruko više vitamina C od naranče, kivi ima i 2,5 grama vlakana, usporava apsorpciju šećera, osigurava dugotrajan osjećaj sitosti i sprečava energetske padove.

Smoothie s kivijem vraća energiju

"Samo dva kivija na dan osigurat će ti količinu energije dovoljnu da izdržiš sve dnevne izazove", kaže dr. Oz. Savjetuje da kivi pojedeš uz doručak ili kao osvježavajući međuobrok sredinom jutra. "Za još moćniji energetski doping kiviju možeš dodati i matcha prah. To je vrsta zelenog čaja koja je na glasu kao jedan od najjačih prirodnih preparata za povećanje energije, a zahvaljujući obilju antioksidansa koje sadrži, štiti i jetra te bubrege. Stoga popodnevnu šalicu kave zamijeni čašom smoothieja sa žličicom matcha praha", savjetuje dr. Oz.

Ozova superkaša

Kako bi izbjegla osjećaj gladi već sredinom jutra, pojedi doručak koji obiluje proteinima i vlaknima. To mogu biti jaja na oko sa zobenim pahuljicama ili jogurt kojem si dodala malo borovnica. Vlakna će usporiti probavu, a u kombinaciji s njima proteini će obrok učiniti zasitnijim te ćeš pojesti manje, a tako ćeš si osigurati visoku razinu energije tijekom jutra.

Jutro počni porcijom zobene kaše s crnom melasom. Taj zdravi zaslađivač bogat željezom, magnezijem i kalcijem dr. Oz preporučuje ženama koje pate od anemije, a ona je krivac za umor i nisku razinu energije.

Pet blagodati kivija:

  • Čuva vid  - lutein iz kivija pomaže pri filtriranju štetnoga plavog svjetla, što sprečava bolesti oka uzrokovanih starenjem.
  • Jača srce - unosom dijetalnih vlakana smanjuje se količina kolesterola što smanjuje rizik od srčanih bolesti.
  • Jača imunitet - s obzirom na to da ima više vitamina C od naranče, jača imunitet te može spriječiti razne vrste infekcija.
  • Regulira tlak - kivi ima više kalija od banana. Kalij je zaslužan za zdravlje krvnih žila i kontrolu krvnog tlaka.
  • Sprečava akne  - loša prehrana i manjak vitamina E kojim obiluje kivi odražavaju se na kožu na kojoj izbijaju akne.

Domaće pločice podižu energiju te sprečavaju večernje prejedanje

Energetske pločice djelotvorne su kada te muče iscrpljenost i pad koncentracije u popodnevnim satima. Sastojci koji su ti potrebni za pripremu pločica su šalica brzo kuhane zobi, 1/3 šalice suhih višanja, 1/2 šalice maslaca od kikirikija, 3 žlice meda i žličica ekstrakta vanilije. U zdjeli pomiješaj sve sastojke te smjesu ravnomjerno rasporedi u lim za pečenje. Ostavi u hladnjaku dva sata pa izreži u pločice. Dobivena količina dovoljna je za tjedan dana. Čuvaj je u hladnjaku te nakon ručka pojedi po jednu pločicu.

Razinu energije lako je podignuti disanjem

Stres ubrzava disanje, što može smanjiti dotok kisika u mozak. Kad god osjetiš da ti ponestaje energije, vrh jezika postavite iza gornjih zuba pa udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zatim drži dah brojeći do sedam te izdahni kada nabrojiš do osam, savjetuje dr. Oz.

Čaja Yerba mate pije se po šalicu svaka dva dana

Tradicionalni južnoamerički čaj bogat hranjivim tvarima koji sadrži nešto manje kofeina od kave te djeluje kao stimulans središnjega živčanog sustava. Uz to sadrži i vitamine i minerale te antioksidanse i aminokiseline. Da bi osjetila sve energetske blagodati ovog čaja, svaki ili svaki drugi dan popij po jednu šalicu.

Dr. Oz savjetuje kako mršavjeti prema tipu metabolizma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.