Zdravlje 22. lipnja 2015.

S.O.S. za zatvor u trudnoći

Eva-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz jutarnje mučnine, konstipacija ili zatvor je drugi rani nelagodni simptom trudnoće. Prema najnovijim podacima, čak tri četvrtine trudnica u prvom tromjesečju trudnoće pati od nekog oblika poremećaja funkcije crijeva (najčešće su to konstipacija i nadutost)

Nadutost i zatvor

Kao i jutarnje mučnine, tako su i zatvor i nadutost, normalne i uobičajene pojave. Ipak to ne isključuje činjenicu da su obje vrlo nelagodne zbog čega znaju stvarati napetost i dodatan stres.

Prema rezultatima studija provedenih na sveučilištu Loyola University Medical Centeru u Maywoodu čak 75 posto trudnica se žali na neki od poremećaja u radu crijeva. Kao poremećaj koji najviše narušava kvalitetu života, trudnice su izdvojile zatvor i nadutost. Iako su te tegobe izrazito uobičajene, mnogi liječnici kažu da žene često na pregledima prešućuju probleme s crijevima. Ako ih se direktno ne pita, mnoge će jednostavno prešutjeti te negativne nuspojave.

Zašto dolazi do poremećaja rada crijeva i ovih neugodnih pojava?

U prvom tromjesečju trudnoće dolazi do povećanja razine progesterona. Uz ostale funkcije koje ima, on pomaže i u održavanju trudnoće na taj način da sprječava kontrakcije maternice. Dok svojim djelovanjem opušta mišiće maternice (sprječava njene kontrakcije) progesteron istim mehanizmom djeluje i na glatke mišiće crijeva. Relaksacija glatkih mišića crijeva usporava protok probavljene hrane, pri čemu se iz nje apsorbira više vode, pa stolica postaje tvrđa i sporije se izbacuje iz organizma. Tako dolazi do zatvora. Kao posljedica kroničnog zatvora moguća je i pojava hemoroida, koji su u trudnoći također dosta česta pojava.

Kako si pomoći?

Zatvor prouzročen visokim razinama prirodnog progesterona u trudnoći liječi se promjenom prehrane i prehrambenih navika. Potrebno je u obroke unijeti više vlaknastih namirnica, odnosno barem 20-35 grama vlakna. Među namirnicama s visokim postotkom hranjivih vlakana su voće, povrće i cjelovite žitarice. Redovito vježbanje također pomaže u povećanju aktivnosti crijevnih mišića, odnosno ubrzava prolazak probavljene hrane kroz crijeva. Osim navedenog, pripazite koliko tekućine unosite u organizam. Dovoljna količina tekućine (barem 8 čaša) omekšati će stolicu i omogućiti joj da lakše prođe kroz crijeva.

Ukoliko ništa od navedenog nije dovelo do značajnog olakšanja, možeš potražiti pomoć u sredstvima za pražnjenje, ali prije svega onim namijenjenim trudnicama i dojiljama.  Budi oprezna prilikom odabira sredstva za pražnjenje, informiraj se o sastavu, načinu djelovanja i nuspojavama. Obrati pažnju da li su sigurni za trudnice i dojilje!

  • Eva/qu® – pametno rješenje protiv zatvora
  • Eva/qu® čepići ugodna su i učinkovita metoda za brzo i jednostavno rješavanje svih oblika učestalog zatvora. Djeluju isključivo lokalno te ne sadrže sastojke laksativnog djelovanja. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, ne uzrokuju nuspojave tipične za laksative (grčevi, proljev, dehidracija, poremećaj ravnoteže elektrolita). 
  • Eva/qu® čepići mogu se koristiti dugoročno za održavanje i obnavljanje 'lijenih' mehanizama pražnjenja stolice, a zbog isključivog lokalnog djelovanja pogodni su i za trudnice i za dojilje.
  • Eva/qu® čepići - Djeluju unutar 15 min!
Molimo pažljivo pročitati uputu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitati svog liječnika ili ljekarnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.