Zdravlje 26. lipnja 2015.

Savjeti za 5 ženskih problema!

Grudnjak_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jako je teško objasniti kako djeluju naši spolni hormoni i hormoni stresa ako niste učili i studirali medicinu, anatomiju, fiziologiju i patologiju našeg organizma. Ali, probat ću ti predočiti sve probleme koje uzrokuju hormoni u tijelu i ponuditi rješenja iz prirode

HIPOTALAMUS u mozgu luči tzv. gonadotropine. To su glavni spolni hormoni koji zatim utječu na HIPOFIZU (endokrina žlijezda veličine graška u mozgu) da luči:

  • LH, FSH, prolaktin i tako utječe na rad jajnika i mliječnih žlijezda
  • TSH i tako utječe na rad štitnjače
  • ACTH te tako utječe na rad nadbubrezne žlijezde.

Dok sve endokrine žlijezde sa unutrašnjim lučenjem uredno luče svoje hormone u krv, dokle god smo u stanju fizičkog i psihičkog blagostanja, govorimo o zdravlju.  No, danas je teško biti žena, teško je biti zdrava žena. Treba odraditi svoj posao, treba doći doma skuhati, oprati, ispeglati, učiti i igrati se s djecom, imati vremena za supruga, obitelj, svoje roditelje, prijatelje Ili jos učiti i studirati... A dan je prekratak za sve te obaveze.

Treba se i odmoriti i odspavati barem 7 sati, kvalitetno u komadu, jer time hormone stresa dovodimo u ravnotežu. Sve to iscrpljuje ženski organizam ili bolje rečeno iscrpljuje ženske spolne organe. Zato smo danas suočeni sa sve više mastopatija, mioma i polipa, PCO i neplodnosti, jakih simptoma kod PMS-a i u klimakteriju, česte su bakterijske i gljivične infekcije spolnih organa,CIN i HPV, migrene, debljanje, nesanica, endometrioza.... Kažemteško je danas ženama jer poput stupa držimo tri ugla kuće, a pridržavamo i onaj četvrti stup u četvrtom uglu.

Stres uzrokuje višak kortizola i adrenalina

Kod stresa nadbubrežna žlijezda luči previse kortizola i adrenalina, hormone stresa. Oni pak utječu na smanjivanje količine progesterona koji je ključan u postizanju trudnoće, a i mnogim bolestima koje sam već navela. Ujedno povisuju prolaktin i sprečavaju lučenje gonadotropina. Uz manjak gonadotropina,smanjuje se i lučenje svih ostalih hormona hipofize, estrogena, progesterona pa se javlja izostanak ovulacije. Smanjuje se i lučenje hormona štitnjače, što s vremenom dovodi do hipotireoze.

Štitnjaca time dovodi do usporenog metabolizma, a da ne bude sve jednostavno, svemu tome se priključuje i gušterača i zbog inzulinske rezistencije u tkivu, počinje skladištenje masti i debljanjenaročito u području trbuha. Uz niski progesteron, često su povišeni muški spolni hormoni testosteroni (javlja se hirzutizam, pojačana dlakavost, akne, izostanak menstruacije) i tako se vrtimo u krug. Bez OVULACIJE nema,tj.ne stvara se Corpus luteum - žuto tijelo, koje privremeno svaki mjesec postaje još jedna endokrina žlijezda koja luči progesteron. Ako nema žutog tijela, nema ni progesterona, a on je potreban da blokira prejako djelovanje estrogena.

Je li štitnjača uzrok tvoje debljine?

Ukratko ću vam opisati fitoterapiju za bolesti koje nastaju zbog hormonalne neravnoteže i stresa. Puno estrogena, manjak progesterona, loš omjer LH i FSH i pacijentice koje mi se jave s takvim nalazom imaju policistične jajnike - sindrom PCO. Česta dlakavost, slaba kosa, neredovite ovulacije ili njihov izostanak, ne mogu ostati trudne... Za tu dijagnozu pripremam čaj i dvije vrste tinktura za regulaciju rada žlijezda, za uravnoteženje razine hormona i protiv stresa. Pomažu stolisnik, kamilica, vrkuta, konopljika, imela, matičnjak, kopriva, zdravac, peršin, borovica, sladić i crvena djetelina, maslačak ili vodopija. Nakon nekog vremena u terapiju uvodim i kremu za mazanje donjeg dijela trbuha s čempresom, shea maslacem, lavandom, muškatnom kaduljom - da potaknemo cirkulaciju u području male zdjelice, smirimo upale i pomognemo radu jajnika.

Previše estrogena nije dobro!

Previše estrogena nije dobro, jer oni loše utječu na naše stanice, kako ja to volim reći, nerviraju tkivo i s vremenom dovedu do cistične mastopatije i fibroadenoma u dojkama, ali i do mioma i polipa te do endometrioze. I ove terapije pripremam svaki dan po ne znam koliko puta.  Za dojke pripremam čaj i kapi za piti na bazi nevena, koprive, vrkute, hibiskusa, bazge, crnog sljeza, preslice i kremu za mazanje obje dojke na bazi nevena, bademovog ulja, mažurana, lavande. 

Nestale su mi ciste, ali s njima se i smanjile ''cice''?

Na taj način smirujemo bolove i napetost u dojkama, a s vremenom se i ciste i fibroadenomi smanjuju ili nestaju, a vrkuta s nevenom je i odlična kombinacija za preventivu karcinoma dojke. Šalila sam sa se jednom pacijenticom koja je rekla da su joj nestale sve ciste, ali da su joj sada dojke male. Pitanje je bilo, želi li cice ili ciste? Ha, ha naravno da više ne želi ciste koje je imala. Za miome, polip, endometriozu ali i zadebljali endometrij u menopauzi, terapija je vrlo slična. Čaj i kapljice s koprivom, hrastovom korom, kupinom,tormentilom, imelom, mentom i matičnjakom, stolisnikom i borovnicom.

Kapi se uzimaju kao i kod PCO - naizmjenično, u prvoj i drugoj polovici ciklusa, jer tako oponašamo naš prirodni menstrualni ciklus i utječemo na ravnotežu hormona, žlijezde i stres.

Gljivične upale

Zbog načina života i rada, ubrzanog tempa, ali i loše hrane, vode i zraka koji su puni kemikalija, antibiotika i hormona,teško je doci do zdravlja, teško je ostvariti trudnoću. U prehrani treba smanjiti unos mlijeka (bolji su punomasni mliječni proizvodi) i mesa jer su puni hormona i onda se taj višak hormona opet pohrani i taloži u našem masnom tkivu. Treba smanjiti i unos brašna, tjestenine, brzih ugljikohidrata i alkohola, duhana, šećeraPreporučuje se hrana s više voćapovrća s topivim biljnim vlaknima koji će nam pomoći izlučiti višak estrogena iz organizma i spriječiti njegovu resorpciju.

Naročito se preporuča narančasto povrće jer A vitamin pomaže u proizvodnji ženskih spolnih hormona. Glavičasto povrće, brokula, repa, luk zbog sumpornih spojeva i kemferola koji će regulirati rad štitnjače, Kalcij, magnezij, cink,željezo ili kupinovo vino i pripravci od koprive u slučaju anemije. Pomažu i zob,bademi, komorač ili anis, ružmarin, masna riba, jaja, orasi i lješnjaci, avokado, grah, batat.Piletina i puretina najbolji su izbor bjelančevina i cinka, važnih za proizvodnju jajašca ,ali moraš pronaći domaću piletinu. Šetnja od pola sata svaki dan ili tjelovježba smanjuju stres i utječu pozitivno i na lučenje hormona gladi i sitosti.

TCT protiv stresa i glavobolje

U 50 postotnom alkoholu namoči matičnjak, lavandu, hmelj i valerijanu, procijedi nakon dva tjedna namakanja tj.ekstrahiranja i dnevno popij po zličicu tinkture protiv stresa ili uvečer za bolji san.

Na 200 ml alkohola, stavi 20 ml ovih ljekovitih biljaka, tj. dvije pune jušne zlice.

Grčevi kod PMS-a

U 50 ml baznog ulja, badema ili lješnjaka dodaj:

  • 8 kapi eteričnog ulja muškatne kadulje
  • 8 kapi eteričnog ulja jasmina
  • 5 kapi eteričnog ulja lavande

Dva puta dnevno lagano umasiraj u donji dio trbuha, a može i u donji dio leđa.

Antistresno ulje

U 50 ml baznog ulja dodaj:

  • 5 kapi eteričnog ulja matičnjaka
  • 5 kapi geranija
  • 5 kapi lavande

Primjena: Namaži područje gornjeg dijela trbuha ili područje sljepoočnica i stražnje strane vrata, na svim mjestima gdje najviše osjećaš napetost.  Dame moje, opustite se i osigurajte malo vremena za sebe, za šetnjicudruženje s prijateljicom ,mirišljavu kupku.Volite svoje tijelo i napravite nešto za sebe.  Morate, (a moram i ja )!

Saznaj kako se prirodno zaštititi od sunca?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Fantazy

      Poštovanje, ja se ispričavam ako sam Vas krivo shvatila ali svejedno cu pitati :) Ako spravljate te pripravke i za upite,ja bih Vas od srca zamolila da i meni spravite potrebno. Naime i sama sam nakon tri grozne upale mjehura u jednoj godini toliko iskrivila svoje jajovode da sam na kraju imala vanmatričnu trudnoću i naravno odklanjanje jajovoda. Preostala desna strana je vjerovatno isto zahvaćena ali sve nade polazem u tu preostalu stranu tijela. Oduvijek su mi ginekolozi govorili da imam policistične jajnike ali jedini pristup liječenja su bili hormoni i antibaby pilule sto sam ja odbijala. Jako sam uplašena buducim razvojem događaja i rado bih poradila na sebi s Vašim tretmanima čajeva i kreme. Puno Vam hvala unaprijed na vremenu,poduci a evo ako bude mogućnosti i na ostalom. Srdačan pozdrav!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.