Eko 06. kolovoza 2015.

Gradski vrt Savica okupio brojne goste

Vrt-Uspr_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gradski vrt Savica okupio je članove 58 obitelji i brojne goste. Volonterska akcija uređenja gradskog vrta Savica pretvorila se u pravu vrtnu zabavu uz dobru hranu, piće i glazbu

Zelena revolucija

''Drago mi je što je medijska kuća 24sata jedan od organizatora projekta Urbani vrtovi koji potiče vrtlarenje u gradskim središtima'', istaknuo je Boris Trupčević, direktor i član Uprave 24sata. Dodao je kako ga posebno veseli i što je taj projekt nadmašio sva očekivanja i što je Zagreb pokrenuo trend koji se poput prave zelene revolucije proširio diljem Hrvatske. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je svečanost dodjele vrta na Savici te je uručio ključeve vrtne kućice, dar Peveca, glavnog partnera projekta. ''Raduje me što smo u Gradskom vrtu Savica udružili 58 obitelji. Grad Zagreb je na toj lokaciji uredio vrtnu parcelu na kojoj se održavaju različite radionice na temu vrtlarenja'', rekao je.

Profesori s Agronomskog Fakulteta svojim su im znanjem zasigurno olakšali posao vrtlarima. Prof. dr. sc. Vesna Židovec vodila je radionicu o Kompostiranju, a vrtlari su također mogli saznati kako se boriti protiv najčešćih štetnika i biljnih patogena na povrću od prof. dr. sc. Tanje Gotlin Čuljak i prof. dr. sc. Tihomira Miličevića. Sve naučeno uskoro će moći primijeniti u praksi kako bi im donirane sadnice, dar tvrtkeEcoimpuls što bolje uspjele. 

Vlastita, domaća hrana

Program je vodila glumica Marija Borić koja se i sama u slobodno vrijeme bavi uzgojem povrća: ''Najsretnija sam kad jedemo ono što sam sama uzgojila'', istaknula je. 

Da nitko ne ostane žedan pobrinula se Zagrebačka pivovara, još jedan od partnera projekta. Kuhari iz humanitarne udruge Renato - kuhari bez granica pokazali su kako pripremiti jela od svježe ubranog povrća (dar s imanja Eko Sever),  kao i svježeg mesa Mesne industrije Ravlić.

''Već duže godina surađujemo s Gradskim uredom za poljoprivredu.Preporučila bih svakome tko ima mogućnost da ima vrt da si napravi pokoju gredicu i upozna se s time što je sve potrebno za zdravo povrće. Čovjek koji sam pokuša uzgojiti svoju hranu više će je cijeniti'', rekla je Ivka Sever

 ''Drago mi je da smo već drugu godinu za redom ovdje na urbanim vrtovima. Mesna Industrija Ravlić podržava ovu inicijativu jer želimo podržati težnju suvremenog čovjeka da se zdravo hrani i uzgaja vlastitu domaću hranu'', Istaknula je Ivana Ravlić

Trvtka Scheda poklonila je korisnicima vrta na Savici kosilicu, Ecoimpuls podijelio je svima presadnice slata, kupusnjača i začinskog bilja, a organizaciji edukativnog događanja pomogla i je Privredna banka Zagreb.

Za odličnu svirku pobrinuo se bend Detour čiji su članovi bili oduševljeni prilikom da nastupe na ovako idiličnoj lokaciji. Višak tikvica i krastavaca iz Edukativne zone Gradskog vrta mogle su ubrati obitelji s najviše djece.

Projekt Urbani vrtovi pratite u specijalu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.