Hrana 10. kolovoza 2015.

Jednostavni desert s marelicama

Clafou-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Martina Nemčić postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za clafoutis od marelica. Martinin recept odabrali smo putem Instagrama, a ako i ti želiš postati kuharica ljeta 2015. tagaj svoja zdrava, sezonska jela s hashtagom #zdravakrava na Instagramu, a mi ćemo svaki tjedan odabrati najbolji

Više detalja o "Kuhaj u ritmu ljeta 2015." potraži ovdje.

Prati nas na Instagramu.

Martina nam je rekla nešto o svom receptu: ''Clafoutis je iznimno jednostavan francuski voćni desert koji se tradicionalno priprema s višnjama, no možeš ga pripremiti i s trešnjama, marelicama, jabukama ili bobičastim voćem. Kad je pečen, clafoutis se posipa šećerom u prahu i jede dok je još topao. Dakle, savršeno za one koji ne mogu dočekati da se kolači ohlade! Postoje mnoge verzije ovog deserta i doista imam osjećaj da svaki francuski kuhar clafoutis priprema za nijansu drugačije, no meni se najviše sviđa ova verzija jer je tijesto mekano kao puding, a sve sastojke za pripremu vjerojatno već imaš kod kuće.''

Sastojci:

  • 500 g marelica (narezane na polovice ili četvrtine)
  • 4 jaja 
  • 50 g maslaca (+ 1/2 žlice za namastiti kalup)
  • 200 ml mlakog mlijeka 
  • 100 g brašna
  • 1 vanilin šećer 
  • 60 g šećera
  • sol, prstohvat
  • limun - korica i sok polovice manjeg limuna
  • 1 žlica soka naranče
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Namaži kalup s dosta maslaca. Ja stavljam pola žlice.
  2. Operi marelice, malo ih posuši krpom, prepolovi i stavi u kalup.
  3. U posudi pomiješaj brašno, šećer, sol i vanilin šećer.
  4. Dodaj mlijeko, jedno po jedno jaje te lagano miješaj pjenjačom.
  5. Dodaj otopljeni maslac, koricu i sok limuna i sok naranče. Lagano miješaj pjenjačom dok ne dobiješ glatku smjesu.
  6. Prelij preko marelica tako da vrh marelica malo viri iz smjese. Ako ti ostane višak smjese, od njega napravi palačinke.
  7. Peci clafoutis 15 minuta na 200°C, a onda smanji temperaturu na 180°C i peci još 30 minuta.
  8. Kad izvadiš iz pećnice, pusti da se malo ohladi pa pospi šećerom u prahu.
Posluži toplo i dobar tek!

Napomena: Clafoutis s trešnjama priprema se na isti način, a ono što je zanimljivo jest da mnogi francuzi u clafoutis stavljaju cijele trešnje (ili višnje), s košticama. Na taj način, nakon pečenja, trešnje budu iznimno mekane i sočne. Ipak, ako imaš djecu, možda je sigurnije da ih izvadiš, no pokušaj ih izvaditi tako da trešnje i dalje zadrže oblik, pokušaj ih ne rezati na polovice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.