Hrana 02. rujna 2015.

Zdrava zamjena za lisnato tijesto

Tart
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjesto klasičnog tijesta od maslaca i brašna lako je pripremiti hrskavu podlogu za pite od keksa i orašastih plodova. Odlično će pristajati uz kreme od sira i voća. Mrvičastu smjesu možeš iskoristiti i za slane pite, a donosimo ti i recept za bezglutensku podlogu od smeđe riže

Slana pita na podlozi od krekera

Usitni tri šalice krekera ili grisina (integralnih i bez šećera, ako želiš), pa ih pomiješaj s dvije šalice rastopljenog maslaca. Vlažnim mrvicama obloži dno i stijenke manjeg kalupa za pite i podloga je spremna za pečenje. Bolje ju je zapeći na nižoj temperaturi kako ne bi zagorjela. Nakon što se kora ohladi, nadjeni je polumasnim sirom narezanim na kockice, ploškama kuhanog krumpira i ljubičastog luka, začini ružmarinom i maslinovim uljem, te ispecite pitu do kraja.

Bezglutenska kora od smeđe riže

Za slane pite i quicheove možeš pripremiti i bezglutensku koru od smeđe riže. Iskoristi ostatke od ručka, pa kuhanu rižu pomiješaj s bjelanjkom i ribanim sirom. Utisni smjesu po dnu i rubovima ovalne zdjele. Peci je na umjerenoj temperaturi dok ne postane zlatnosmeđe boje. Hrskave rižine pahuljice također ne sadrže gluten, a dodati ih možeš i u podlogu za slatke pite. Na sličan način hrskavu koru možeš pripremiti i od slatkog krumpira. Tankim ploškama batata obloži namašćenu zdjelu za pitu, preko nje posloži blanširani špinat, te ga zalij mješavinom jaja, vrhnja i sira. Rezultat je quiche sa špinatom.

Krumpir ili tjestenina s jajima kao zamjena za prhko i lisnato tijesto

Pire krumpir, sjeckana kuhana tjestenina, pasirana cvjetača ili ribana bundeva, povezani sa žumanjcima i sirom, jednako dobro mogu zamijeniti svaku podlogu od prhkoga ili lisnatog tijesta. Kod pripreme podloge od cvjetače pazi da se u blenderu ne pretvori u kašu. Usitnjena cvjetača bi trebala biti oblika sitne riže. Budi oprezna pri cijeđenju vode u kojoj se cvjetača kuhala jer, ako je ostalo malo tekućine tijesto će se raspasti. Možeš izmrvljenu cvjetaču skuhati bez vode i u mikrovalnoj pećnici, pa je rastanjiti na papir za pečenje u oblik pite te nadjenuti kao svaku slanu pitu.

Podloga od čokolade, badema i žumanjaka

Ako nemaš vremena da napraviš klasični slatki tart poslužit će i podloga od topljene čokolade, pomiješane s mljevenim bademima i žumanjcima, treba se samo dobro stinuti u hladnjaku. Odlična je za hladne nadjeve od mascarponea i voća. Za zdraviju koru iskoristi rižine i zobene pahuljice, orašaste plodove, med i kokosovo ulje. Obloži kalup aluminijskom folijom i energetsku hrskavu koru nadjeni po želji ljetnim laganim kremama.

Tart s bademima

  • Sastojci za podlogu:
  • 100 g zobenih pa huljica,
  • 125 g badema
  • 3 žlice rastopljenog maslaca
  • 3 žlice meda
  • Sastojci za nadjev:
  • 250 g tamne čokolade
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 10 malina

Priprema:

bademe preprži u tavi bez masnoće ili ih kratko prepeci u pećnici. Tostirane bademe samelji sa zobenim pahuljicama u električnoj sjeckalici. Pomiješaj s kokosovim uljem ili maslacem, pa umiješaj med. Promiješaj i utisni smjesu rukama u kalup premazan maslacem. Stavi u hladnjak ili zapeci na 220°C, oko 5 minuta. Zagrij slatko vrhnje, pa u njega ubaci čokoladu izlomljenu na kocke. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Ostavite je neka se ohladi, pa izlij kremu po podlozi. Stavi u hladnjak na nekoliko sati te je ukrasi listićima badema i malinama.

Pročitaj kako možeš napraviti zdravu zapršku za variva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.