Zdravlje 28. rujna 2015.

Odmah poslije obroka, pojedi kolač

Kol-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje su uočile probleme s razinom šećera u krvi, ali još im nije dijagnosticiran dijabetes, puno mogu napraviti na regulaciji razine šećera promjenom načina prehrane i prilagodbom obroka. Prije svega, obroke treba smanjiti i jesti redovito, pet puta dnevno, tako da pojedeš tri glavna obroka i dva međuobroka

5 obroka dnevno

Obroke nipošto ne bi smjela preskakati i nastoj jesti tako da između njih ne prođe više od 4 sata. Na taj ćeš način održati ravnomjernu razinu šećera u krvi, bez velikih skokova, koji su za dijabetičare, ali i za fazu predijabetesa, opasni jer visoki šećer negativno utječe na niz organa. Vodi računa da je raspored namirnica uravnotežen, pri čemu postoje određena pravila: preporuka je stručnjaka da 55 do 60 posto dnevnog menija čine ugljikohidrati, 15 do 20 posto bjelančevine, a 25 do 30 posto zdrave masnoće. No, kad je predijabetes u pitanju, s ugljikohidratima valja oprezno, jer višak ugljikohidrata može dovesti do porasta razine šećera u krvi. Biraj cjelovite ugljikohidrate

Voće bogato vlaknima

"Također, prehrana bi trebala biti bogata vlaknima, jer ona usporavaju razgradnju namirnica i otpuštanje glukoze u krv i tako pridonose tome da razina šećera ostane uravnotežena. To su, prije svega, cjelovite žitarice i povrće, najmanje 5 porcija na dan", kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Posebno se preporučuje zeleno lisnato povrće, kiselo zelje, kelj, raštika, dok s krumpirom, mrkvom i ciklom treba biti umjereniji. I voće je bogato vlaknima, no oboljeli od dijabetesa, kao i osobe s dijagnosticiranim predijabetesom, trebaju voditi računa o količini voća koje konzumiraju, zbog prirodnog šećera, odnosno fruktoze koju sadrži, a koja može utjecati na visinu šećera u krvi.

Svakako se kloni namirnica koje nutricionisti svrstavaju u tzv. prazne kalorije: keksa, čipsa, štapića i sličnih grickalica, jer oni mogu značajno povećati razinu šećera u krvi. I općenito, smanji obroke, pogotovo ako bi morala smršaviti. Umjesto vaganja obroka, posluži se nekim jednostavnim mjerama. "Dobra mjera za sve povrće je stisnuta šaka. Jedino sa zelenom salatom smijemo prijeći tu granicu i možemo je pojesti neograničeno, jer ćemo tako zapuniti želudac s vrlo malo kalorija i brže biti siti, a vlakna koja salata sadrži usporit će probavu i razgradnju šećera. Kad su u pitanju masnoće, drži se jedne žličice, s tim da uvijek treba birati zdrave masnoće", primjerice maslinovo ulje, kaže nutricionistica. Mjera za meso je ispruženi dlan. Biraj nemasne komade mesa, a ako je u pitanju piletina ili puretina, svakako skini kožu.

'Dobre' i 'loše' namirnice

Osobe kojima je dijagnosticiran predijabetes ne moraju u potpunosti izbaciti konzumni šećer iz prehrane, ili namirnice koje sadrže dodani šećer (na primjer kekse, sladoled, sokove s dodanim šećerom i slično), no konzumni šećer ne smije činiti više od 5 posto ukupnog energijskog unosa i mora biti dio složenog obroka. Ukratko, ako se odlučiš za kolač, radije ga pojedi kao desert odmah nakon ručka, a ne kao zaseban obrok za poslijepodnevnu užinu, jer će vlakna iz povrća koje si pojela za ručak usporiti razgradnju i otpuštanje šećera iz kolača. Također, kad su u pitanju namirnice koje sadrže šećer, nastoj smanjiti njihov unos, pa odredi da ćeš pojesti dva do tri komada kolača tjedno, a ne nekoliko njih dnevno.

Više o zdravoj prehrani saznaj na stranici Poliklinike Diamelli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.