Hrana 29. rujna 2015.

Nove spoznaje o vitaminima u hrani

Vit-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U organizaciji časopisa inPharma, Hrvatskog instituta za nutricionizam i Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, u Zagrebu je 11. rujna održan stručno-znanstveni skup inPharma Vitamini 2015. Na skupu je sudjelovalo više od 350 sudionika, a tijekom 14 predavanja i 3 radionice multidisciplinarni tim stručnjaka prikazao je temeljne činjenice i najnovije spoznaje o primjeni vitaminima

Vitaminska era

Tijekom skupa, kroz predavanja, rasprave i interaktivne radionice te neformalno druženje, sudionici su se imali priliku upoznati s brojnim činjenicama i raspraviti nedoumice o tvarima koje život znače. Naime, s početkom dvadesetog stoljeća započela je i vitaminska era. U ranim istraživanja znanstvenici su spoznavali esencijalnost i potrebne dnevne doze te uloge vitamina u organizmu. Značajniji uzlet primjena vitamina doživljava u drugoj polovici 20. stoljeća, ulaskom u kliničku medicinu. 

Pregled povijesti vitamina prikazala je doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing. iz Odjela za kliničku prehranu KBC-a Zagreb i Vitaminoteke u uvodnom predavanju kojim je otvoren skup. U izlaganju je su prikazane okolnosti s početka 20. stoljeća kada su vitamini dobili ime i odnosi među znanstvenicima koji su bili glavni protagonisti tog doba. Područje istraživanja vitamina nije iscrpljeno dolaskom novoga milenija. Naprotiv, današnja moderna istraživanja raširila su se u brojnim smjerovima – od terapijske primjene do razdvajanja holističkog i redukcionističkog pristupa problematici

Prevencija i terapija degenerativnih bolesti

Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. iz Odjela za kliničku prehranu KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio je o činjenicama i zabludama o vitaminima. Vitamini su kroz protekla desetljeća proglašavani čudotvornima, ponekad osporavani, vezuju se uz brojne rasprave i stručne dileme, no nesumnjivo uživaju popularnost koja ne blijedi. U izlaganju je navedeno kako se procjenjuje da značajan udio populacije u razvijenim zemljama uzima dodatke prehrani, među kojima vodeće mjesto zauzimaju vitamini. Međutim, potrebno je provesti još velik broj kontroliranih kliničkih studija kako bi se utvrdio točan mehanizam djelovanja i da bismo spoznali koliko su doista vitamini učinkoviti u prevenciji i terapiji degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti.

Sa trendovima u razvoju formulacija i legislativi sudionike je upoznala dr.sc. Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani, dijetetske proizvode i nutrivigilanciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uredba o zdravstvenim tvrdnjama 423/2012/EC donijela je značajne promjene u načinu deklariranja zdravstvenih tvrdnji na prehrambenim proizvodima i dodacima prehrani. Budući da je više od 60% odobrenih tvrdnji vezano za vitamine i minerale, upravo su se dodaci vitamina počeli koristiti u reformulacijama brojnih proizvoda kojima tvrdnje izvorno nisu dozvoljene, a dodatak vitamina im omogućuje isticanje tvrdnje.

Holistički pristup vitaminima

U sponzorskoj sekciji s izlaganjima su se predstavile tvrtke Biovega, Salvus i Milsing. Jadranka Marković, dipl.ing. iz Biovege u svom je predavanju sudionicima približila prednosti vitaminskih dodataka prehrani s organskim certifikatom. U svojem izlaganju spomenula je novi pravac medicine koji nazivamo integrativna medicina, a nastao je kao odgovor na ograničenja konvencionalne, ali i alternativne medicine. U tom smislu dodatno je apostrofirala holistički pristup primjeni vitamina.

Među brojnim zaključcima skupa, valja izdvojiti spoznaju kako primjena vitamina danas ima čvrsto znanstveno uporište u prevenciji, ali i kao potporna terapija u brojnim kliničkim situacijama. Nadalje, preporučene dnevne doze razlikuju se ovisno o dobi i životnim ciklusima, a u pojedinim situacijama terapijska primjena zahtijeva i značajno veće doze od onih dnevno preporučenih za zdravu populaciju. Uloga ljekarnika, liječnika i nutricionista u propisivanju i praćenju primjene vitamina te uvođenju nutrivigilancije iznimno je važna, kako za razvoj ovog dinamičnog područja, tako i za zdrave osobe te za bolesnike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.