Eko 07. listopada 2015.

Eko knjižara za zdrav duh, um i tijelo

Knjizara
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Točno 9 godina nakon otvorenja prve knjižare specijalizirane za duh, um i tijelo, Planetopija je preselila knjižaru na novu lokaciju u Ilici 68 gdje u prekrasno dizajniranom prostoru spaja ljubav prema knjizi i čitanju i ljubav prema planetu Zemlji

U skladu s jedinstvenom poslovnom filozofijom Biovega grupe čiji je Planetopija dio, a koju predstavlja „3 E“ – stalno nastojanje balansiranja etike i ekologije s ekonomijom - Planetopija je proširila svoju nakladničku viziju i na svoju novu knjižaru: kroz odabir knjiga, ponudu proizvoda te dizajn knjižare. Na jednom mjestu spaja se ljubav prema dobroj, kvalitetnoj knjizi sa stavom o životnom stilu u skladu s prirodom i idejom očuvanja okoliša. Posjetitelji će tako uz bogatu ponudu knjiga pronaći i brojne eko-proizvode za svakodnevnu upotrebu ili poseban dar.

'Ovime se želi približiti ideja o osviještenoj kupovini kojom neposredno mijenjamo svijet na bolje i pružiti inspiraciju za zeleniji životni stil. Radi se o recikliranim, 100% prirodnim, organskim, solarnim i fair trade proizvodima koji svojim dizajnom zadovoljavaju visoke estetske standarde. U većem prostoru knjižara nudi proširenu ponudu odabranih knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku – od priručnika o zdravlju i prehrani, preko knjiga za osobni razvoj i klasika do birane beletristike, poezije i publicistike. Za roditelje i djecu tu je poseban kutak sa slikovnicama i knjigama za djecu i mlade, bogatim izborom knjiga o roditeljstvu, te drvenim i solarnim igračkama domaćih i stranih proizvođača'.

Eko-ponuda

'U ekološkom dijelu asortimana su proizvodi iznimno kvalitetnih robnih marki kao što je priznati njemački brand Werkhaus, vrećice za kupovinu popularnog australskog brenda Envirosax i torbe od celuloze talijanske marke Essent-ial, osvježivači prostora Udea, Sodasan i Primavera life, eko veganske mirisne svijeće grčkog brenda Nimbus Candles, Manduka prostirke za jogu, XD Design solarni punjači, Clairfontaine reciklirana papirna galanterija, Oops i Ever Earth eko igračke za djecu, brojni Kikkerlandovi proizvodi i drugi koje od sada objedinjene na jednom mjestu možeš pronaći u Planetopijinoj knjižari'.

Tu je i asortiman domaćih proizvođača kao što su nagrađivani brand Ekoteka, drvene i didaktičke igračke za djecu Margareta Toys i Ponge Toys, nakit i mirisni čunjići Whisper of Nature, Story Teller Cube, nakit Zets, vertikalni vrtovi Walligami i drugi zanimljivi proizvodi.

Dizajn temeljen na recikliranju i ponovnoj upotrebi

'Ideja održivosti utkana je i u dizajn prostora. Za novi koncept uređenja prostora, pri kojem se pazilo da se iskoristi što više iz dosadašnje knjižare, bila je zadužena agencija Brigada koja je ideju razvijala u suradnji s Planetopijom, a Brigada je zaslužna za dizajn većine elemenata u trgovini. Studio za oblikovanje Bee biro bio je pak zadužen za grafičke elemente u prostoru i izlozima. Novi namještaj napravljen je od recikliranog drva, a u kutak za predah smještena je fotelja iz radinosti Smetnjak gospodina Miroslava Belcara koji obnavlja stare i odbačene fotelje.  Željeli smo biti racionalni u potrošnji i korištenju materijala koji su nam bili na raspolaganju. Iskoristili smo sve što je bilo moguće – police iz prethodne knjižare preselili smo u novi prostor i stvorili kutak koji će nas i naše vjerne kupce podsjećati na našu prvu knjižaru u Ilici 72. Namještaj kojeg smo zatekli u prostoru zadržali smo i preoblikovali u police za knjige. Nismo htjeli stvarati otpad, štoviše otpad smo pretvorili u namještaj - patchwork namještaj napravljen je od starih fosni i dasaka. Tako smo uštedjeli na sirovinama za izradu namještaja, pa se ekologija povoljno odrazila i na troškovnik', objasnila nam je Marina Kralj Vidačak, direktorica Planetopije.

Knjižara s porukom

'Otvaranje knjižare hrabar je i poprilično odvažan korak u teškoj situaciji u kojoj se nalaze nakladništvo i knjižarstvo. Time Planetopija izriče svoj stav: knjiga ima budućnost jer knjižare su živa mjesta svakog grada, mjesta gdje ljudi uživaju, čitaju, kupuju i, ako to žele, mijenjaju svoj život. Nalazimo se usred najtežih okolnosti za knjigu i knjižarstvo, knjižare se zatvaraju,a izdavači smanjuju opseg svoje proizvodnje no naše duboko uvjerenje je i dalje da postoji publika koja voli čitati i koja cijeni knjigu. Stoga smo donijeli odluku o preseljenju u veću knjižaru, a to je ujedno i izricanje našeg stava da Zagrebu trebaju nove kvalitetne knjižare koje će doprinijeti kulturnoj ponudi našeg grada', objasnila je Marina Kralj Vidačak.

Naša ideja bila je kreirati knjižaru koju će publika prepoznati kao ugodno mjesto kvalitetnog i bogatog odabira naslova u   kojem se kupac s povjerenjem može prepustiti znalačkim preporukama prodavača. Znali smo u kakvu knjižaru bismo sami voljeli dolaziti, koje knjige bismo u njoj voljeli pronaći, u kakvoj atmosferi bismo uživali i koje su nam vrijednosti i poruke važne i na tome smo gradili sliku naše nove knjižare. Jednostavno, željeli smo stvoriti knjižaru koja će u ljudima ponovno probuditi strast za čitanjem knjiga, dodala je direktorica Planetopije.

Brižno odabrana ponuda knjiga, eko-proizvodi, kvalitetna usluga i nadahnuće za zelenije življenje, Planetopijina je vizija knjižare s porukom .

Možeš je posjetiti svakodnevno u Ilici 68.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.