Eko 02. studenoga 2015.

Ljuskom oraha protiv zubnog plaka

Zub-Uspr_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dentalni plak film je koji se stvara na zubima od bakterija i sluzi. On se stvara svaki puta dok jedeš, a najviše dok jedeš slatku hranu i pića. Plak je glavni uzročnik karijesa i problema s desnima. Donosimo ti 3 domaća recepata kojima ćeš učinkovito ukloniti zubni plak sa sastojcima koje imaš kod kuće

Plak oštećuje zubnu caklinu

Nakon što pojedemo, bakterije u ustima djeluju na zaostale komadiće hrane i potiču stvaranje dentalnog plaka. S obzirom na to da je plak kiselina kada se stvori može oštetiti zubnu caklinu i tako otvoriti put za nastanak karijesa. Osim na zube, plak može djelovati iritirajuće na zubno meso i može dovesti do nastanka parodontitisa, a posljedično i gubitka zubi. Zato je važno da se dentalni plak redovno uklanja.

Kako bi spriječila nastanak plaka izbjegavaj hranu i pića bogata šećerom. Barem dva puta dnevno četkaj zube, a redovno koristi i konac za zube. Barem jednom godišnje provjeri stanje svojih zuba kod zubara. A osim svih ovih navedenim savjeta donosimo ti 3 domaća recepata koji će ti pomoći da se uspješno riješiš zubnog plaka.

3 domaća recepata protiv plaka

Orasi i voda: Uzmi 30 grama smrvljene ljuske oraha i skuhaj u vodi. Umoči četkicu za zube u tu mješavinu i četkaj zube te ponovi postupak od 2 do 3 puta.

Ocat: Uzmi jabučnog octa, najbolje domaćeg i grgljaj u ustima. Pljuni ocat, ali ne ispiri vodom nego uzmi mekanu četkicu i četkaj zube te zatim isperi vodom. Ponavljaj postupak najviše jednom mjesečno i provjeri sa stomatologom imaš li osjetljivu caklinu i smiješ li koristiti ovaj postupak.

Soda bikarbona: Smoči četkicu i umoči je u sodu bikarbonu. Nježno četkaj zube i zatim isperi vodom. Ponavljaj postupak najviše jednom mjesečno i provjeri sa stomatologom imaš li osjetljivu caklinu.

Komentar stručnjaka

''Plak nastaje i ako imaš krivu tehniku pranja zubi te koristiš neadekvatna sredstva za oralnu higijenu. Cilj oralne higijene je odstraniti zubni plak sa svih ploha na zubima, a pritom se ne ozlijediti. Situacija koju svakodnevno vidimo u praksi je nažalost da se najčešće neki dijelovi usta ne peru dovoljno, dok se istovremeno četkicom pretjerano prelazi preko stalno istih mjesta u ustima. Kada smo zubnom četkicom prošli sve plohe na zubima i prelaz na zubno meso, ostalo je neoprano 40 posto ploha. Zubni plak na tim mjestima uzrokuje karijes, upalu zubnog mesa te upalu parodonta. Povodom toga u svakodnevnoj oralnoj higijeni koriste se: međuzubne četkice, zubni konac, tuš za usta. Moguće je još koristiti i sredstva za ispiranje usne šupljine koja smanjuju količinu bakterija u zubnom plaku. Oralnu higijenu potrebno je provoditi minimalno dva puta dnevno te je poznato da gotovo nitko na svijetu ne može savršeno odstraniti plak sa svih mjesta gdje je to potrebno. U tom smislu potrebno je minimalno dva puta godišnje otići na kontrolni pregled u stomatološku ordinacij, te po potrebi provesti tzv. profesionalno čišćenje zubi, kako bi se omogućilo adekvatno provođenje oralne higijene u daljnjem periodu'', objasnio je dr. Dean Cekić doktor dentalne medicine.

Klikni više za praktične savjete o zdravlju zubi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.