Hrana 09. studenoga 2015.

Tart od bundeve i mrkve

Bund-Us
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doris Valković iz Rijeke postala je kuharica tjedna sa svojim receptom za tart od bundeve i mrkve. Kuhaj i ti u ritmu jeseni, šalji nam svoje zdrave recepte i postani kuharica jeseni! Pripremi obrok, pošalji nam svoju fotografiju s gotovim jelom i pričekaj našu odluku i možda baš tvoj recept uđe u top recepte, a ti postaneš kuharica sezone i naša blogerica

Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu jeseni 2015.' potraži ovdje.

Sastojci:

Tijesto: 

  • 3 žlice kokosovog ulja 
  • 3 žlice kokosovog šećera (može bilo koji zaslađivač)
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice pirea od bundeve i mrkve 
  • 5 žlica biljnog mlijeka (koristila sam bademovo)
  • pola šalice kokosovog brašna 
  • 3 žlice brašna od tapioke
  • šaka mljevenih lješnjaka
  • žličica cejlonskog cimeta 
  • prstohvat soli  
Punjenje:
  • 1 + 1/4 šalice pirea od bundeve i mrkve
  • pola šalice kokosovog ulja 
  • 2 žlice kokosove kreme (može i mlijeka) 
  • 3 žlice kokosovog šećera 
  • pola šalice brašna od tapioke 
  • 2 žličice ekstrakta vanilije 
  • prstohvat soli 
  • 1 žličica cejlonskog cimeta 
  • 1 žličica kurkume u prahu 
  • 1/2 žličice kardamoma 
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Prije same pripreme tarta potrebno je napraviti pire od bundeve i mrkve. Za to je potrebno skuhati narezanu srednju bundevu i dvije srednje mrkve. Skuhanu bundevu i mrkvu procijediti i izblendati. Pustiti da se skroz ohladi i potom krenuti s izradom tarta. 
  2. Za tijesto, u posudu blendera/miksera stavi ulje, šećer, vaniliju, pire od bundeve i mrkve te mlijeko. Miksaj nekoliko sekundi kako bi se sastojci povezali. 
  3. U drugu posudu staviti kokosovo brašno, tapioka brašno, mljevene lješnjake, sol i cimet. Sve zajedno promiješaj pjenjačom i dodaj mokre sastojke. Miješaj pjenjačom ili kuhačom sve dok se sastojci ne povežu i dok se ne formira tijesto. 
  4. U namašćeni kalup (za tart ili običan) prebaci dobiveno tijesto i rukama ga raširi po cijelom kalupu. Prije pečenja tijesto izbodi nekoliko puta vilicom i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva, otprilike 20-ak minuta, sve dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Dok se tijesto peče pripremi punjenje. 
  5. Za punjenje jednostavno sve sastojke ubaci u blender/mikser i miksaj dok smjesa ne postane kompaktna. Probaj i dodaj nedostaje li slatkoće ili začina. Pečeno tijesto izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi 10 minuta u kalupu. Zatim pažljivo izvadi iz kalupa i prebaci na tanjur za serviranje. Pustiti da se skroz ohladi
  6. Na potpuno ohlađeno tijesto dodaj punjenje i izravnaj špatulom. Tart se može jesti odmah ili stavi u frižider da se stisne na nekoliko sati (što je moja preporuka). 
  7. Serviraj uz šlag od kokosa i uživaj uz šalicu čaja
Dobar tek!

Kao što se može vidjeti, tart je bez glutena, bijelog šećera, laktoze i jaja :) 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.