Ljepota i relax 13. studenoga 2015.

5 savjeta za njegu kože u menopauzi

Zenaaa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U dobi između 40. i 58. godine većina žena ulazi u menopauzu. Riječ je o periodu tijekom kojeg jajnici prestaju stvarati jajašca, mjesečnica polako prestaje, a proizvodnja estrogena počinje opadati. Sve se to odražava na izgled i strukturu kože koja u razdoblju menopauze treba posebnu njegu

Estrogen stimulira formiranje kolagena koji je zaslužan za mekoću kože. Kako se menopauza približava, a proizvodnja estrogena smanjuje koža postaje sve suša. Promjene na koži mogu započeti u perimenopauzi i pretvoriti se u trajno stanje. U ovom razdoblju života, važnu ulogu ne igra samo priroda, nego i njega i zaštita.

Čišćenje i njega kože

Hormoni, koji štite i održavaju kvalitetu kože, više nisu dovoljno učinkoviti. Estrogen obavlja osnovnu funkciju održavanja elastičnosti, a budući da u ovoj fazi njegov udio radikalno opada, dolazi do isušivanja i opuštanja kože. Istovremeno, povišen udio progesterona, u odnosu na estrogen, može dovesti do pojave akni. Stručnjaci kažu da žene u ovom periodu trebaju koristiti preparate s višestrukim djelovanjem, prije svega hranjive i izuzetno hidratantne kreme.

Ali, ako se eksfolijacija ne radi svakodnevno, pore se zatvaraju i javljaju se akne. U režimu njege tijekom menopauze naglasak je nesumnjivo na optimalnoj prehrani i hidrataciji kože. Zato, kada je u pitanju čišćenje kože, vrijeme je da se nekadašnji preparati, koji su uklanjali višak masnoće, zamijene blažim sredstvima koja eliminiraju samo nečistoće s kože.

Stručnjaci savjetuju kako njegovati kožu:

  • Konzumiraj pametne masnoće - omega 3 esencijalne masne kiseline kojih ima u lososu, orasima, sardinama, soji i lanu, pomažu u proizvodnji prirodne zaštitne barijere kože, nužne za održavanje hidratizacije. Prehrana siromašna ovim masnoćama može uzrokovati suhu kožu sklonu svrbežu i aknama.
  • Koristi kreme sa zaštitnim faktorom - odaberi zaštitni faktor 15 ili viši. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama uzrokuje suhoću, bore, madeže i melanome. Stoga, odaberi kreme koje štite od UVA i UVB štetnih sunčevih zraka. Štetne ultraljubičaste zrake prodiru i kroz oblake, tako da je i zimi potrebno imati kremu sa zaštitnim faktorom 15.
  • Izbjegavaj dugotrajno tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi - jer može uzrokovati isušivanje kože, treba skratiti vrijeme tuširanja i upotrijebiti mlaku vodu.
  • Koristi blaga sredstva za čišće nje kože - mirisni i antibakterijski sapuni mogu biti oštri prema koži jer uklanjanju prirodnu tjelesnu masnoću te koža postaje suša. 
  • Hrani i vlaži kožu - redovito maži lice i tijelo odgovarajućim kremama. Što je kože starija, kreme trebaju biti hranjivije.

Otkrij inovaciju iz Laboratorija Vichy koja ženama u menopauzi vraća blistav sjaj i preoblikuje konture lica, doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.