Zdravlje 14. studenoga 2015.

Niži libido jedan od simptoma dijabetesa

Nikicacar
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poliklinika Diamelli i Zdrava Krava organizirali su u Novinarskom domu tribinu "Aktivan život s dijabetesom". Nedostatak inzulina uzrokuje poremećaje u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti te može dovesti do oštećenja krvnih žila i živaca. Komplikacije uzrokovane tim oštećenjima mogu uzrokovati neke druge poteškoće poput impotencije kod muškaraca i smanjenje spolne želje kod žena

Tribina je bila otvorena za javnost i okupila je različite stručnjake koji su kroz dinamičan razgovor odgovarali na važna pitanja i dotaknuli se problematike koje pacijenti s dijabetesom prolaze u svakodnevnom životu. Pogledaj kako je bilo proširi svoje znanje o dijabetesu

Pretilost povećava mogućnost za dobivanje dijabetesa za 30 posto

Prof.dr.sc. Nikica Car iz Poliklinike za dijabetes Diamelli naveo je zastrašujuće podatke o statistikama u Hrvatskoj: "U Hrvatskoj je registrirano 247 000 dijabetičara, a na svakog registriranog možemo računati da ide još 0,7 osoba za koje ne znamo da su dijabetičari. Kod mlađih osoba dijabetes se sve češće pojavljuje, a vodeći uzrok je stil života, odnosno nedovoljno kretanje i prekomjerna težina. Pretilost je velik problem jer osobe koje imaju BMI između 30 i 35 imaju rizik od dijabetesa čak do 30 puta veći. Najveći problem je što osobe nemaju jasne simptome dijabetesa i kada otkriju da ga imaju, već razviju jednu od komplikacija povezanih s dijabetesom."

Medicinska sestra iz poliklinike Diamelli, Mirjana Nemet Kulić rekla je kako pacijente najčešće brine kako će se snaći na radnom mjestu i kako se ponašati na obiteljskim skupovima i zabavama zbog posebnog načina prehrane. Naglasila je kako je 80 posto izlječenja edukacija preko samih oboljelih do njihovih obitelji. Rekla je kako većina pacijenata ozbiljno pristupi bolesti, ali da se svatko s time mora naučiti nositi jer nije lako priviknuti se na novi režim prehrane.
Dijabetičke jedinice - osnova liječenja

 Dijabetička dijeta je jedna od najzdravijih dijeta

Nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke naglasila je važnost dijabetičkih jedinica: "Dijabetička dijeta zapravo je jedna od najzdravijih dijeta zbog uravnoteženosti i zastupljenosti svih namirnica. Za dijabetes je najvažnije uskladiti pravilnu prehranu s odgovarajućim lijekovima, a kod prehrane je najvažnije naučiti baratati dijabetičkim jedincima jer one su ključ dijabetičke prehrane. Ako netko pije lijekove to ne znači da može griješiti s prehranom jer tek uz lijekove i prehranu dijabetes može držati pod kontrolom. Najvažnija stavka za liječenje dijabetesa je svakako edukacija."

Niže dolje pogledaj video

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.