Zdravlje 18. studenoga 2015.

Najbolji sirupi za suhi kašalj

Kasalj
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kašalj se dijeli na suh i produktivan, a akutni se pojavljuje vezan za bolesti i prehlade. Najbolja pomoć stiže iz prirode - od islandskog lišaja do jaglaca

Kašalj je refleks kojim naš organizam pokušava očistiti dišne puteve, a najčešće je simptom vezan uz respiratorne infekcije – prehlade i viroze, pa i teža stanja kao što je upala pluća. Akutni kašalj se javlja iznenada, donosi neugodu te bol i traje do maksimalno tri tjedna, dok je onaj dugotrajni kronični i povezuje se s pušenjem te bolestima pluća.

Suhi ili produktivni kašalj

Prema vrsti, kašalj dijelimo na suhi i produktivni. Suhi kašalj je nadražajni kašalj, bez iskašljavanja sluzi. Imamo osjećaj kao da nas nešto iritira u grlu. Takav kašalj je vrlo zamoran, ometa san i apetit te od naprezanja može dovesti i do bolova u mišićima. S druge strane, produktivni kašalj je vrsta kašlja kojeg karakterizira izbacivanje nakupljene sluzi. Sluz je često vrlo gusta, može otežavati disanje i potrebno ju je razrijediti kako bi se olakšalo samo iskašljavanje. U oba slučaja postoje tekući dodaci prehrani sa sastojcima koji nam mogu itekako pomoći.

Islandski lišaj

Najpopularniji pripravak za učinkovitu pomoć kod suhog kašlja je svakako ekstrakt islandskog lišaja. Radi se o organizmu koji predstavlja simbiozu između algi i gljiva. Iako u nazivu ima geografsku lokaciju ipak ne raste isključivo na Islandu. Ova čudnovata prirodna simbioza u sastavu ima vrlo korisne sastojke koji oblažu grlo i time smanjuju nadražaj na kašalj. Također sadrži tvari s antibiotskim i protuupalnim učinkom te pomaže oporavku. Pripravci islandskog lišaja su sigurni za korištenje, kako kod odraslih tako i kod male djece. 

Stupasti jaglac

Prvi izbor za produktivni kašalj je dobro poznata biljka jaglac čiji zlatnožuti cvjetovi i korijenje imaju višestruko ljekovita svojstva. Za pripravak protiv kašlja se najčešće koristi ekstrakt korijena koji sadrži vrlo korisne sastojke za gornje dišne puteve kao i za razrjeđivanje bronhijalne sluzi čime se olakšava njeno iskašljavanje. 

Islandski lišaj i Jaglac u ljekarnama

Pharmoval je hrvatski proizvođač koji u svojoj paleti sadrži i dva tekuća dodatka prehrani: Islandski lišaj Plus za nadraženo grlo te Jaglac Plus za pomoć kod dišnih puteva. Oba proizvoda su jedinstvena jer uz osnovnu djelatnu tvar sadrže i dodatak beta-glukana te vitamina C. Karakterizira ih vrlo ugodan okus, a prikladni su za djecu i odrasle. Možeš ih kupiti u ljekarnama. Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu za Islandski lišaj Plus možeš napraviti OVDJE, a za Jaglac Plus OVDJE.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.