Ljepota i relax 18. studenoga 2015.

Domaći tonik za lice koji čisti pore

Koz-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aromaterapija može pomoći u prevenciji i saniranju upalnih i drugih problema koji se pojavljuju s masnom kožom lica. Postoji nekoliko koraka u njezi kože kojima se uspješno rješava problem akni poput čišćenja lica tonikom, njege kože uljem ili kremom te povremenog pilinga i nanošenja ljekovite maske 

Višak sebuma i proširene pore

Certificirani aromaterapeut Saša Radulović objašnjava kako je tip kože nasljedna osobina, a masna koža kod koje dolazi do pojave akni jedan je od tri osnovna tipa. Druga dva su suha i mješovita koža. U razdoblju puberteta akne često predstavljaju problem. Aromaterapeut objašnjava kako se kod djevojčica najčešće pojavljuju u 12. godini, a kod dječaka oko godinu dana kasnije. Pod utjecajem spolnih hormona u pubertetu lojne žlijezde se bude i izlučuju sebum zbog kojeg se na čelu, nosu, bradi i obrazima pojavljuje pojačan sjaj. Osim sjajne T-zone, masna koža se prepoznaje i po proširenim porama. Među mladima 80 posto njih ima masnu kožu, a čak oko 30 posto odraslih sve do starije životne dobi opisuje svoju kožu kao masnu te mješovitu.

Tonik za čišćenje lica na bazi hidrolata

Aromaterapija u terapiji akni nudi vrlo blaga i djelotvorna sredstva za njegu lica, hidrolate ili cvjetne vodice. Aromaterapeut savjetuje da hidrolate koristiš tako da njime natopiš pamučne blazinice i dobro očistiš kožu ujutro i navečer, a po potrebi i tijekom dana. U slučaju upaljene, inficirane kože i jačih tegoba s aknama, koristi se hidrolat čajevca koji zadržavajući sva terapijska svojstva eteričnog ulja djeluje protubakterijski i antiseptično i nezamjenjiv je u njezi osute, upaljene, nadražene i nečiste kože.

Kod blažih oblika akni hidrolat ružmarina kemotipa verbenon ima izvanrednu sposobnost obnavljanja kože, smiruje nadraženost i upale, otvara pore i izvlači nečistoću iz njih. Ako imaš problem samo s masnom kožom, bez akni, koristi hidrolat nerolija koji izvrsno njeguje masnu kožu, a djeluje i protuupalno, njeguje nadraženu kožu i kožu s aknama i učinkovit je adstrigent s antioksidativnim djelovanjem.

Djelotvorni hidrolati kod problema s aknama i masnijom kožom:

  • hidrolat timijana kemotipa linalol, kojeg možeš koristiti u kombinaciji s hidrolatom čajevca ili umjesto njega, pH mu je blizu vrijednosti prirodne kiselosti kože i vrlo je djelotvoran u njezi mješovite i masne kože, reducira proširene pore, ima antiseptična, protuinfektivna i zacjeljujuća svojstva
  • hidrolat rimske kamilice je izrazito blagog i umirujućeg djelovanja za najosjetljiviju kožu, smiruje upale, crvenilo i akne
  • hidrolat stolisnika je dobrog baktericidnog, ali prije svega protuupalnog i adstrigentnog djelovanja i najsuperiorniji je hidrolat u zaustavljanju krvarenja i zacjeljivanju ranica na licu nastalih aknama

Napomena: svaki od nabrojanih hidrolata u sebi nikako ne smije sadržavati alkohol (etanol) koji isušuje kožu i potiče na pojačano lučenje sebuma.

Recept: Na 200 mL čistog hidrolata ili mješavine dva do tri različita hidrolata, dodaj jednu čajnu žličicu biljnog glicerola koji vlaži kožu i sprječava osjećaj suhoće i zatezanja.

Tonik koristi ujutro i navečer (a može i tijekom dana ako se pojavi masni film na koži i neželjeni sjaj) tako da blazinicu natopiš njime i očistiš kožu. Izbjegavaj učestalo pranje lica sa sapunima kako bi izbjegla nepotrebnu iritaciju i poticanje povećanog lučenja sebuma, radije lice očisti tonikom. U sastav tonika se stavljaju još neki prirodni sastojci za poticanje prirodne vlažnosti kože i regeneracije tkiva, poput alantoina (na vrh noža na 200 mL hidrolata) i soka aloa vere 10:1 (do 20 mL na 200 mL hidrolata).

Doznaj zašto uvijek imamo prišt na istom mjestu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.