Fitness 19. studenoga 2015.

Shea maslac briše bolne žuljeve

Bol-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do ozljeda najčešće dolazi zbog pretjerivanja u intenzitetu treninga ili nepravilnim izvođenjem pokreta, no uganuća, istegnuća i bol u mišićima često možete i sami (iz)liječiti. Uz hladne obloge, mazanje otečenog dijela tijela i modrica kremom od arnike pomoći će umanjiti bol i oteklinu

Hladni oblozi i kreme

"Ako bol ne odlazi ili se pogoršava, zglob otiče ili se od nekog udarca ili pada mijenja boja kože, treba stati s vježbanjem, staviti hladni oblog 10-ak minuta i držati taj dio tijela na povišenom da se smanji oteklina i bol. Zatim treba što prije otići liječniku", kaže trener i psiholog Dragan Šurlan. Ako je liječnik utvrdio da nije došlo do ozbiljne ozljede, potrebno je njegovati ozlijeđeni dio tijela, a to znači mirovati i stavljati hladne obloge nekoliko puta na dan na 10-ak minuta u prvih 48 sati. Uz hladne obloge, mazanje otečenog dijela tijela i modrica kremom od arnike pomoći će umanjiti bol i oteklinu.

"Arnika (brđanka) razgrađuje hemoglobin pa sve modrice i podljevi prolaze puno brže od uobičajena tri tjedna. Naime, toliko je potrebno da se hemoglobin razgradi i da masnica od plave boje prijeđe u žutu te izblijedi" - kaže fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec. Ona savjetuje da uganuli zglob ili istegnutu tetivu namažeš kremom na bazi gaveza, kantariona i ružmarina. Alantoin u gavezu potiče brže zarastanje kosti te smiruje tkivo nakon uganuća. Svi pripravci se mažu najmanje dva puta dnevno, a po potrebi i od 5 do 6 puta. Melem od shea maslaca, ulja lavande ili kadulje i pčelinjeg voska koristi se za žuljeve, protiv upale i komplikacija te za brže zarastanje mlade kožice. "Maži ga dva puta dnevno. Malo melema ili stavi na komad sterilne gaze ili na veći komad flastera te preko noći privij na žulj", savjetuje Ksenija Krajina Pokupec. Kod napetih i bolnih mišića pomaže eterično ulje lovora jer je odličan i učinkovit analgetik.

Ako želiš da ti sastavimo individualan program vježbanja, učlani se u Mršavimo Zajedno Klub i tim vrhunskih stručnjaka biti će uz tebe na tvom putu do vitke linije bez ozljeda i gladovanja.

Topli aromatični spas za bolne i upaljene mišiće

"U tankom sloju prvo premaži mišiće biljnim uljem pa kapni jednu ili dvije kapi lovora. Zatim dobro utrljaj i izmasiraj", kaže aromaterapeut Saša Radulović. I prehrana učinkovito pomaže kod 'muskulfibera' (upaljenih mišića 'zakiseljenih' mliječnom kiselinom). "Povećaj unos svježih namirnica koje sadrže fitokemikalije s antioksidativnim djelovanjem pomoću kojih se reduciraju upalni procesi. Takve namirnice su ponajprije voće, povrće i začini, ali i u skupini masti nalazimo namirnice koje smanjuju upale, poput omega-3 masnih kiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina, kojih najviše ima u ribi, lanenim sjemenkama i orasima", zaključuje nutricionistkinja Sanja Ćosić.

"Kod bolnih mišića preporučuje se topli aromatični oblog. U 500 ml tople vode dodaj 10 kapi eteričnog ulja lovora, namoči mali ručnik, dobro ocijedi i stavi na dio tijela koji treba tretirati", kaže aromaterapeut Saša Radulović. Gaultheria procumbens ili tzv. zimzelen polegnuti djeluje izraženo protuupalno, analgetično i spozmolitično. Ako osjetiš bolove, stani s treningom te ozljede tretiraj biljkama koje potiču cirkulaciju ili hlade i olakšavaju bol.

U 4 poteza provjeri snagu svog tijela.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.