Riješi kviz

  • 1. Masline koje se beru za pripravu maslinovog ulja moraju biti:

    • 1. potpuno zrele
    • 2. polu-zelene

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 2

    Kako bi se osigurala najbolja kvaliteta ulja, masline moraju biti ubrane ručno i pravovremeno. Najbolje je kada su plodovi poluzeleni jer se tada postiže bolja kakvoća ulja, te se najbolje čuva maslina za slijedeći rod.

  • 2. Ubrane masline treba iskoristiti za dobivanje ulja u roku od:

    • 1. 1-3 dana nakon berbe
    • 2. 10 dana nakon berbe
    • 3. mjesec dana nakon berbe

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 1

    Nakon što su pale na mreže koje su položene ispod stabla, masline se moraju prenijeti u suhe i prozračne spremnike, a moraju se obraditi u roku 1-3 dana od trenutka ubiranja. Dužim čuvanjem plodove napada plijesan, a u vlažnim uvjetima dolazi do vrenja koje ostavljaju kiselkast okus u kasnijem ulju.

  • 3. Kojim postupkom se dobiva najbolje maslinovo ulje:

    • 1. hladnim prešanjem
    • 2. rafiniranjem

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 1

    Najbolje maslinovo ulje dobiva se hladnim prešanjem jer se ovim postupkom najbolje mogu očuvati organoleptička i druga svojstva maslinog ulja. Ulje se proizvodi procesom kojim se plod najprije zdrobi (gnječenjem), a zatim prešanjem dobivene smjese cjedi se ulje. Postoje razne tehnologije obrade maslina ali je najzdravije ulje dobiveno hladnim prešanjem, dakle bez dodatnog zagrijavanja.

  • 4. Najbolje i najzdravije maslinovo ulje poznaješ kao:

    • 1. maslinovo ulje
    • 2. djevičansko maslinovo ulje ekstra
    • 3. ulje komine masline
    • 4. rafinirano maslinovo ulje

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 2

    Najzdravije ulje je, svakako, ekstra djevičansko maslinovo ulje jer se proizvodi jednostavnim prešanjem zdravih maslina. Ovo ulje mora zadovoljiti visoke organoleptičke zahtjeve te ne smije sadržavati više od 1 % slobodnih masnih kiselina. Nutricionistički gledano, čisto djevičansko maslinovo ulje je dragocjena hrana, bogata klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi i sprečavaju užegnuće ulja. Antioksidativnom djelovanju maslinovoga ulja pridonose i vitamin E, koje se ovdje nalazi u svome naboljem obliku, kao alfa tokoferol, te fenolne komponente.

  • 5. Najbolje je kada maslinovo ulje sadrži

    • 1. do 1% slobodnih masnih kiselina
    • 2. do 2% slobodnih masnih kiselina
    • 3. do 3,3% slobodnih masnih kiselina

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 1

    Veća količina slobodnih masnih kiselina u ulju može potaknuti seriju promjena koje dovode do stvaranja komponenti koji određuju pogoršanje organoleptičkih karakteristika nastajućeg ulja. Dakle, tražeći ulja koja imaju nisku vrijednost slobodnih kiselina, znači pronaći zdravije proizvode, koji se lakše konzerviraju i koji zasigurno imaju bolje organoleptičke

  • 6. Kakve boje treba biti kvalitetno maslinovo ulje:

    • 1. zlatnožute
    • 2. zelene
    • 3. svijetlo žute

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 2

    Suprotno uvriježenom mišljenju, najbolje maslinovo ulje je zelene boje.

  • 7. Kakav miris treba imati maslinovo ulje:

    • 1. bez mirisa ili miris po voću ili travi
    • 2. snažan, karakterističan miris jakog maslinovog ulja

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 1

    Suprotno uvriježenom mišljenju, najbolje maslinovo ulje ne smije imati jak miris i okus jer je taj okus najčešće odraz užeglosti. Najbolje je ulje bez mirisa ili kada ima miris po voću ili travi.

  • 8. maslinovo ulje trebaš čuvati u:

    • 1. prozirnim bocama
    • 2. zatamnjenim bocama
    • 3. oba odgovora su točna

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 2

    Morala bi prije svega odabrati ili preferirati ulja koja su pakirana u tamnim bocama ili u limenkama koje zaštićuju ulje od promjena uzrokovanih svjetlom. Najbolje je ulje upotrijebiti najkasnije 24 mjeseci nakon punjenja.

  • 9. Zdravstvene prednosti koje se vezuju uz konzumaciju maslinovog ulja su:

    • 1. prevencija kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i blagotvoran učinak na probavni sustav
    • 2. zaštita od štetnih slobodnih radikala
    • 3. oba su odgovora točna

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 3

    Maslinovo ulje je lako probavljivo, a ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%), maslinovo ulje štiti HDL ili “dobar” kolesterol, a smanjuje udio lošeg, LDL kolesterola. Mala ga djeca probavljaju neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoća, budući da je majčino mlijeko najbogatije upravo oleinskom kiselinom.

  • 10. Maslinovo ulje je manje kalorično od drugih biljnih ulja:

    • 1. točno
    • 2. netočno

    Točan odgovor!

    Pogrešan odgovor

    Točan odgovor je 2

    Sve masti, dakle i masti biljnog podrijetla (ulja) i masti životinjskog podrijetla imaju jednaku kalorijsku vrijednost. Jedan gram masti (ili ulja) oslobađa energiju od 9 kcal. Razlika u kvaliteti različitih masti i ulja ne odnosi se na razliku u energetskoj vrijednosti već u prvom redu na razliku u sastavu masnih kiselina, a potom i na razliku u prisutnosti ostalih komponenata (poput vitamina ili fitokemikalija).

Tvoj rezultat je
0-2 bodova

Tvoje znanje o maslinovom ulju je loše.Pažljivo pročitaj odgovore na sva pitanja i bit ćeš malo pametnija.

4-8 bodova

Bilo bi korisno da se bolje upoznaš sa svojstvima maslinovog ulja. Stoga, prouči još jednom sva pitanja i odgovore. Sigurno ćeš pronaći pokoju korisnu informaciju.

10-16 bodova

Dobro si informirana o maslinovom ulju. Ipak, pročitaj još jednom odgovore na sva pitanja.

17-20 bodova

Tvoje znanje o maslinovom ulju je odlično. Budući da živiš u mediteranskoj zemlji, priliči da budeš znalac za maslinovo ulje, vrijednu namirnicu koja postaje sve cjenjenija zbog svojih nutritivnih i zdravstvenih kvaliteta koje joj dokazuje moderna znanost.