Hrana 18. srpnja 2011.

Gastro putovanja Nevene Rendeli

Nevena-Rendeli
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gdje najbolje jesti na Jadranu, koje konobe preporuča za uživanje u morskim specijalitetima, te zašto odmor doživljava kao gastro uživanje i upoznavanje novih kuhinja otkriva Nevena Rendeli, televizijska voditeljica turističkih emisija, koja je nedavno izdala svoj vodič po Hrvatskoj

Gdje na Jadranu najbolje jesti?

Ako govorimo o najvećem broju odličnih restorana na maloj površini onda pravac Istra - nigdje nećeš jesti kao u unutrašnjosti sjeverozapadne Istre (konoba Bušćina, Morgan, San Rocco), sirovu ribu iliti istarski sushi kušati u Novigradu kod Damira i Ornele, ili uživati u tartufima kao u Motovunu.

Pula i Valsabbion se tu isto moraju naći na putu. U Dalmaciji najdraži restorani su mi konobe na otocima, domaća spiza, sir, pršut i vino, i svježa riba - za mene dovoljno.

Prijedlog najboljih restorana na obali prema Neveninom ukusu:

  1. Valsabbion, Pula- zato što je uvijek orginalan, od okusa do prezentacije!
  2. Damir i Ornela, Novigrad- sirova riba po istarski i pripremaju je pred tobom
  3. Konoba Bušćina, Umag- najbolje pripremljen boškarin koji sam ja kušala i još bolji kolač od čokolade s maslinovim uljem
  4. Kod Marka, Šipan- najbolje morske delicije koje se jedu doslovno na moru (terasa im je tik uz more, tako se prije i nakon ručka možeš kupati)
  5. Pojoda, Vis- najbolji restoran u Dalmaciji, pripremaju jela po starim viškim receptima i to sve na terasi ispod drva limuna i naranči.

Gdje najviše uživati u morskim specijalitetima, a gdje u mesnim jelima?

U istarskim konobama uvijek jedem biftek s tartufima, a u Dalmaciji riblje specijalitete. Doduše izuzetak je paška i creska janjetina.

Restorani zdrave hrane na obali

Divan je restoran Nishta u Dubrovniku, sa super proljetnim roladama i u Splitu makrobiotički i vegetarijanski restoran Makrovega u blizini Marmontove. No na Jadranu je barem to lako, u svakom restoranu će ti pripremiti malo blitve i divne salate.

Na odmoru ne pazim na liniju!

Odmor doživljavam kao gastrouživanje, obilaženje restorana i konoba, upoznavanje novih kuhinja i dobrih vina. Na odmoru uglavnom dobro jedem, ne pazim na liniju jer što sam do ljeta učinila po tom pitanju učinila sam. Općenito mislim da se ljeti puno zdravije hranim, jer je na mom meniju barem 3-4 puta tjedno riba, domaće povrće i voće!

Više korisnih i zabavnih informacija o turističkim destinacijima i dobrim restoranima koje moraš obići možeš pronaći u knjizi ''Vodič jedne plavuše'' u izdanju Profila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.