Hrana 05. siječnja 2011.

Zimski žele od naranče

Aspik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naranča je zimska namirnica kojoj Marinela teško može odoljeti, pa je voli koristiti i u pripremi slatkih i slanih jela. Ovaj put ti donosi recept za žele od soka naranče s komadićima naranče i kandiranom koricom limuna

Gušti u naranči

Jedan od najvjernijih predstavnika zime je svakako naranča. Ja im ne mogu odoljeti. Čim krene njihova sezona ne mogu ih prestati jesti.

Kada sam bila trudna znala sam ih pojesti oko četiri kile tjedno. Da, znam da zvuči strašno puno, no znate kakve su trudnice. Možda ovo objašnjava zašto i moj sin sad kad vidi naranče odmah kaže: ''Mama, gui arancu, papati, am am''.

Naravno da osim što obožavam svježe naranče volim i spremiti slatka i slana jela sa njima. Evo jednog laganog recepta za aspik od naranči odnosno žele od soka od naranče sa komadićima naranče te kandiranom koricom od limuna.

Sastojci za 4 osobe

Za aspik (žele) od naranči:

  • 7 naranči
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 3 listića želatine

Za kandiranu koricu limuna:

  • Korica od 2 nešpricana limuna
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 2 dl vode

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti aspik od naranče!

Priprema s guštom

  1. Operi i pažljivo oguli limunovu koricu i nareži na tanke fetice debljine cirka tri milimetra. Narezanu koricu namoči u hladnu vodu, ostavi da odstoji nekoliko minuta i isperi je. Ponovi taj postupak ispiranja nekoliko puta.
  2. Ispranu koricu stavi kuhati sa dva decilitra vode i smeđim šećerom na laganoj vatri sve dok tekućina ne ispari. Kad je tekućina gotovo isparila i korice se karamelizirale (poprimit će narančastu boju jer ovdje koristimo smeđi šećer) izvadi ih i ostavi raširene na čistom tanjuru neka se ohlade. Dobit ćeš nešto slično ''arancinima''.
  3. Listove želatine namoči u hladnoj vodi desetak minuta dok ne omekšaju.
  4. Iscijedi sok od pet naranči.
  5. Sok od naranči pomiješaj sa smeđim šećerom i kuhaj na laganoj vatri 6-7 minuta. Povremeno promiješaj.
  6. Skini s vatre. Procijedi sok od naranči sa gustim cjedilom i umiješaj listiće želatine. Dobro promiješaj i ostavi na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  7. U međuvremenu oguli dvije naranče. Skini opne sa kriški naranči i razdjeli polpu svake na komadiće veličine 2 cm.
  8. Kad se sok od naranči ohladio i postao uljast, ulij ga do pola u manje kalupe (keramički ili silikonski kalupi). U svaki kalup rasporedi komadiće naranče i dodaj ostatak soka. Stavi u frižider na cca 5 sati.
  9. Prije posluživanja aspika, uroni kalupe u hladnu vodu na nekoliko trenutaka i lakše će se odvojiti od stijenke. Ako ne ide ni tako, onda uzmi tanak oštar nož i lagano odvoji od rubova kalupa.
  10. Na vrh aspika stavi kandiranu koricu od limuna i nekoliko listića mente (vidi sliku).

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.