Hrana 25. svibnja 2011.

Škampi na kremi od karfiola

043_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su dosta zahtjevni za čišćenje, sigurno ćeš guštati u izrazito mekanom mesu malog škampa, a i cjenovno su puno prihvatljiviji od velikih. Kao prilog škampima, posluži kombinaciju kreme od karfiola s dodatkom curryja i timijana te umaka od beurre blanca

Gušti u škampima

Povremeno na tržnici naletim na svježe male škampe koji znaju koštati oko 40 kuna. Ogromna razlika u cijeni u odnosu na velike škampe koji u prosjeku koštaju oko 200-tinjak kuna. Naravno da kad naletim na takav ulov ne propuštam priliku da ih kupim.

Istina je da su vremenski zahtjevni za čistiti, ali to ne znači da manje guštam u njima. Dapače, meso malih škampa je izrazito mekano. Osobito mi se sviđa kombinacija kreme od karfiola s dodatkom curryja i timijana kao začina te umaka od beurre blanca i reduciranog temeljca od glava škampa.

Kad ovo probaš, nećeš polizati samo prste već i cijeli tanjur. Ako do sad nisi bila ljubitelj karfiola, mislim da ćeš to danas postati. Ovo je idealno jelo za iznenaditi svoju bolju polovicu.

Sastojci za 2 osobe

  • 1 kg škampi

Za temeljac:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 lovorova lista
  • glave i kliješta škampa

Za kremu od karfiola:

  • 300 g karfiola
  • maslinovo ulje
  • curry prah
  • 3 grančice timijana
  • sol
  • temeljac

Za beurre blanc:

  • 30 g maslaca
  • reducirani temeljac

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti škampe na kremi od karfiola!

Priprema s guštom

  1. Škampe ćeš očisti tako da im prvo skineš kliješta, a zatim glavu. Ljuske skidaš u smjeru od glave prema repu. Izvadi utrobu (to je ona crvena ili crna nit koja se proteže duž leđa. Nije ih teško čistiti, ali je vremenski zahtjevno ukoliko poželiš ostaviti na kraju repa ljušturu škampa za dekoraciju.
  2. Stavi kuhati temeljac. U oko 3 litre vode kuhaj mrkvu, korijen peršina, luk i poriluk, glave i kliješta škampa. Bitno je da svi sastojci budu pokriveni vodom. Temeljac nemoj soliti. Kuhaj na laganoj vatri i povremeno pažljivo skidaj uz pomoć žlice prljavštinu koja se skuplja na površini. Kuhaj oko 45 minuta.
  3. Za to vrijeme očisti karfiol, odvoji cvjetove na komadiće veličine 2-3 cm. Stavi blanširati karfiol u veliku posudu punu kipuće slane vode (mora biti slana kao more - pogledaj zašto u receptu za pire od boba). Blanširaj oko 3 minute.
  4. Kad je temeljac gotov ostavi ga da se ohladi tako da staviš posudu u vodu s ledom. Pazi naravno da ti ta voda ne uđe u temeljac. Kad se ohladi pokupi ostatak prljavštine koja se skupila po vrhu temeljca. Uz pomoć grabilice polako prebaci temeljac u čistu posudu. Nemoj ga prelijevati jer onda više neće biti bistar i sve što se sleglo na dnu posude dići će se i zamutiti ga.
  5. Odvoji 3 dl temeljca i stavi ga na laganu vatru da se reducira dok ne dobiješ oko 0,5 dl tekućine.
  6. 1 dl temeljca pomiješaj s krafiolom, dodaj mu 3 žlice maslinovog ulja, pola čajne žličice curry praha te listiće timijana koje si prethodno odvojila od grančice. Sve dobro izmiksaj uz pomoć štapnog miksera. Ukoliko je potrebno dodaj još malo temeljca. Protisni uz pomoć žlice kroz gusto sito. Dodaj soli po želji i ostavi sa strane na toplom.
  7. Maslac nareži na komadiće veličine 1 cm. Dodaj nekoliko komadića u malu posudu na laganu vatru. Kad se napola otopio dodaj mu malu žličicu hladne vode i neprestano miješaj dodajući ostatak kmaslaca. Putar ne smije zakuhati i mora ostati bijele boje. Kad se temeljac reducirao, dodaj ga u maslac i sve dobro promiješaj.
  8. Škampe poprži na nekoliko kapi maslinovog ulja, na laganoj vatri, ne duže od jedne minute sa svake strane, da ne bi postali gumeni!
  9. Serviraj na tanjur kremu od karfiola, na nju posloži škampe te sa strane dodaj malo umaka od temeljca i beurre blanca.

Posluži odmah i uz ovo jelo otvori bocu svježe mlade malvazije. Jedi i pij polako i...

zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.