Hrana 27. srpnja 2011.

Salata od mahuna s lignjama

Salata-Od-Mahuna-S-Lignjama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Salata od mahuna s lignjama ili "salata od fažoleti" idealan je obrok za vruće ljetne dane kada je cilj izbjeći duga kuhanja. Tajna slatko kiselog okusa je u korištenju barrique octa sa cvjetnim medom, a za pripremu ovog jela potrebno ti je svega dvadesetak minuta

Salata od mladih mahuna ili kako se u Istri zovu – salata od fažoleti, nezaobilazno je ljetno jelo. 

Jednostavno, ukusno ljetno jelo!

Tada uvijek zbog, ionako prevelikih, vrućina izbjegavam duga kuhanja. Uostalom, nastojim što više vremena provesti na zraku i iskoristiti more i sunce. Uživam vikendima u dugim šetnjama uz more ili se, kad god stignem, s obitelji uputim na plažu i brčkam sa sinom u plićaku cijeli dan.

No tu je i druga strana priče - često se kasno dolazi s posla i malo je vremena za duga kuhanja ma koliko ja uživala u tome. Recepti poput ovoga, koji su gotovi za 20-tak minuta spas su u takvim trenucima. Jednostavno, ukusno ljetno jelo.

Isprobaj recept za salatu od mahuna s lignjama!

Sastojci za 4 osobe

  • 650 g mladih mahuna
  • 400 g srednje velikih lignji
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • jabučni ocat barrique sa cvjetnim medom
  • sol
  • svježe mljeveni papar

 Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti salatu od mahuna s lignjama.

Priprema s guštom

  1. Operi i očisti lignje. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Iz središnjeg dijela krakova izvadi zubiće lignje. Iz glave lignje lagano izvuci utrobu i prozirni listić. Polako povuci kožu na lignji i odvoji je. Razreži glavu lignje na pola. Prođi lagano s oštrim nožem po njoj kao da radiš mrežicu (tako da se što manje zakovrča kod pečenja).
  2. Operi mahune. Odstrani im vrhove te ih prepolovi na veličinu od oko pet centimetara.
  3. Stavi vodu da zakuha, dodaj soli da bude slana kao more i zatim kad zakuha dodaj mahune. 
  4. Kuhaj ih oko pet minuta, nešto više ako su velike ili ako ih volite jače kuhane. Ja volim da budu lagano al dente i ne prekuhane.
  5. Kad su mahune kuhane ubaci ih u hladnu vodu i zatim ih ocijediti.
  6. Dodaj jedan režanj na sitno nasjeckanog češnjaka, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar te jabučni ocat barrique sa cvjetnim medom. Možeš kupiti ocat odležan u barrique bačvama i pomiješati ga sa pola žličice cvjetnog meda ili kupiti već gotovi ocat. Zašto baš ova kombinacija? Nakon niza eksperimenata s raznim octevima - vinskim, jabučnim, bazginim i alkoholnim - u mojoj kuhinji, pokazalo se da baš u ovoj salati nekako najbolje leži slatko kisela kombinacija. Sve dobro promiješaj.
  7. Na dvije tri žlice vrućeg maslinovog ulja vrlo kratko poprži lignje (oko jednu do dvije minute sa svake strane ovisno o veličini lignji). Nemoj ih previše držati na ulju da ne postanu gumene. Kad si ih skinula s vatre malo ih posoli.
  8. U tanjur serviraj hladnu salatu od mahuna i na vrh stavi lignje te par kapi maslinovog ulja.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.