Ljetna pizza s povrćem

Ljetna pizza s povrćem
stranica OD

Guštaj s Marinelom u laganoj ljetnoj pizzi s rajčicama, patlidžanima i tikvicama

Rajčice, patlidžane i tikvice najbolje je jesti u sezoni, kada je njihov okus prirodan i svjež, stoga guštaj u ljetnom povrću dok još možeš. Iskoristi domaće ubrano povrće i pripremi omiljeno obiteljsko jelo na zdrav način - ljetnu pizzu

Šteta je ne iskoristiti ljetne namirnice rajčice, patlidžane, tikvice, bosiljak - treba ih pripremati dok ih ima jer kasnije to više nisu domaći, svježe ubrani plodovi. Mora se osjetiti sunce u njima! Stoga guštaj u ljetnom povrću dok je sezona. 

Evo još jednog recepta kojeg možeš napraviti bilo gdje i u bilo kojoj kuhinji, pa i onoj apartmanskoj negdje na otoku dok uživaš u zasluženom godišnjem odmoru. 

Isprobaj recept za moju ljetnu pizzu! 

Sastojci za 4 osobe

  • 250 g mozzarelle
  • 4 veće rajčice (oko 600 gr)
  • 4 duga patližana
  • 4 manje tikvice
  • 2 žuta luka
  • 2 ljubičasta luka
  • vezica bosiljka
  • 650 g bijelog brašna
  • 4 dl vode
  • vrećica suhog kvasca
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni papar

 Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti ljetnu pizzu!

Priprema s guštom

  1. Prosij brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 4 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice soli i 3 jušne žlice maslinovog ulja i sve dobro izmiješaj. Ostavi da odstoji oko jedan sat dok ne pripremiš ostale sastojke. 
  2. Tijesto mora biti mekano i elastično kad se digne nakon sat vremena. 
  3. Nasjeckaj luk na sitno i pirjaj ga na maslinovom ulju dok se ne zacakli.
  4. Operi i očisti tikvice, patlidžane i rajčicu i nareži ih na ploške na debljinu od oko 3 mm. Rajčicu ofuri vodom i izvadi joj koštice.
  5. Rajčicu stavi na lim za pečenje na papir za pečenje posoli i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko pola sata.
  6. Patližane poprži oko minutu sa svake strane na maslinovom ulju i zatim ih poslaži na lim za pečenje na papiru za pečenje i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko 20 minuta.
  7. Tikvice poprži oko minutu sa svake strane na maslinovom ulju.
  8. Mozzarellu nasjeckaj na komadiće veličine 2 cm promjera.
  9. Odvoji listove bosiljka.
  10. Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
  11. Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva.
  12. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
  13. Odstajalo tijesto premaži sa 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Neka te ne zabrinjava što nije savršenog oblika, zato će biti odličnog okusa.
  14. Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto poprimi zlatno žutu boju odnosno kad je pečeno (nakon oko 10 minuta ovisno o debljini tijesta i pećnici) izvadi ga iz pećnice.
  15. Sad budi brza i sve sastojke posloži na tijesto.
  16. Na još vruće tijesto ravnomjerno rasporedi prvo izdinstani luk, zatim ploške rajčice, pa patližane, mozarellu tikvice i listove bosiljka. Na kraju dodaj malo svježe mljevenog papra.
  17. Posluži vruće! Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

O autoru

Marinela Prodan Marinela Prodan

Najzdravija navika: Puno se smijem i ne preskačem obroke

Volim jesti: S guštom! Svaka namirnica može biti dobra ako se dobro pripremi

Volim piti: Vodu i dobra vina


  • Whitney
    09. 09. 2011. u 21:47
    ja naprvim ovako.
    normalno umijesim tijesto i onda ga stavim u limm i malo polijem maslinovim uljem, na to natapkam u tijesto začine , ja stavim sredozemen ali možete i neke druge po žečji, onda stavim feta i mozarela sir i zapečem
    mmm
  • Mina26
    25. 08. 2011. u 12:30
    odlicnaaaaaaaaa....;)