Maštovita pita s mliječnom čokoladom


stranica OD

Guštaj s Marinelom u crostati s mliječnom čokoladom

Uvijek je ljepše nešto napraviti i darovati, nego kupovati. Marinela ti predlaže da u veljači - mjesecu ljubavi iznenadiš svoje voljene pitom s mliječnom čokoladom - lagana je za napraviti, a jednako tako i za pojesti!

Mjesec je ljubavi i to ne može nikako proći bez srca i čokolade. Stoga sam se i ja odlučila na jedan jednostavan recept za crostatu (pitu) s mliječnom čokoladom. Lagana je za napraviti, a i za pojesti. Nije zasitna kao ostale čokoladne torte.

Podijeli i ti sa svojom boljom polovicom nešto čokoladno. Uvijek je ljepše napraviti nešto svojim rukama i darovati nego kupovati. Poanta je u ljubavi koju ulažeš u izradu poklona za svoju voljenu osobu.

Isprobaj recept za pitu s mliječnom čokoladom!

Sastojci

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 130 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 3 žlice vode, 1 žlica soka od limuna
  • prstohvat soli

Čokoladni puding:

  • 200 g mliječne konfiture (čokolade)
  • 50 g škroba
  • 185 g šećera
  • 700 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica maslaca

Dekoracija:

  • 50 g tamne čokolade
  • 30 g šećera u prahu
  • 180 ml slatkog vrhnja

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pitu s mliječnom čokoladom!

Pročitaj kako postići romantični look na večeri s partnerom na portalu Budi.IN

Priprema s guštom

  1. Na papiru za pečenje nacrtaj srca olovkom i zatim ih izreži škarama.
  2. Dio čokolade za dekoraciju (25 g) istopi na pari ("bagno maria") i zatim uz pomoć kista premaži srca koja si napravila od papira za pečenje. Ostavi na ravnoj površini da se ohlade i stvrdnu. Ne stavljaj u hladnjak!
  3. Zamiješaj brašno s hladnim maslacem izrezanim na kockice, soli i šećerom u prahu te mu dodaj izmućeno jaje sa tri žlice vode i žlicom soka od limuna. Sve dobro miješaj dok ne dobiješ prhko tijesto. Rasporedi tijesto u lopticu na prozirnu foliju i ostavi da odstoji pola sata. Zatim tijesto razvaljaj na debljinu 3 mm i prebaci u kalup za pečenje crostata.
  4. Tijesto uvijek moraš razvaljati tako da prelazi minimalno 2 cm preko ruba. Oblikuj pažljivo tijesto prema kalupu i pazi da ne pukne. Izravnaj rubove nožem (na tih 2 cm preko ruba). Zatim rubove lagano presavij i oblikuj valove prstima (vidi sliku).
  5. Izbodi tijesto sa svih strana vilicom. Na tijesto stavi papir za pečenje i na njega stavi grah, kamenčiće il novčiće kao uteg kako se kod pečenja tijesto ne bi diglo u sredini i oblik ostao pravilan. Ostavi u hladnjaku da odstoji pola sata.
  6. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi peći tijesto s utegom od graha. Peci 20 minuta zatim makni papir za pečenje s utegom. Peci još 10 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ako su ti u prvih 20 minuta rubovi već poprimili rumenu boju zaštiti ih aluminijskom folijom, a sredinu ostavi slobodnu da se zapeče.
  7. Kad je gotovo izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
  8. U međuvremenu pripremi kremu.
  9. Usitni mliječnu čokoladu nožem.
  10. U mlijeko dodaj šećer. Grij na laganoj vatri povremeno miješajući.
  11. Škrob (gustin) i kakao otopi u 30 ml hladnog mlijeka (dio od onih 700 ml), pazi da ne ostanu grudice.
  12. Dodaj smjesu škroba i kakaa u zavrelo mlijeko.
  13. Kad se zgusnulo makni s vatre i umiješaj usitnjenu čokoladu i miješaj dok se ne rastopi. Kad se čokolada rastopila, dodaj u smjesu jednu žlicu maslaca. Ostavi da se ohladi pet minuta.
  14. Prelij puding od čokolade u crostatu. Ostavi da se ohladi dva do tri sata u hladnjaku.
  15. Prije posluživanja istuci slatko vrhnje sa 30 g šećera u prahu i premaži po čokoladnom pudingu. Dekoriraj sa čokoladom isjeckanom nožem. Pažljivo odvoji čokoladna srca od papira za pečenje i dekoriraj crostatu.
  16. Posluži i uživaj s puno ljubavi!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

O autoru

Marinela Prodan Marinela Prodan

Najzdravija navika: Puno se smijem i ne preskačem obroke

Volim jesti: S guštom! Svaka namirnica može biti dobra ako se dobro pripremi

Volim piti: Vodu i dobra vina


  • Trenutno nema komentara