Hrana 22. kolovoza 2012.

Pizza sa skutom, rajčicama i cimetom

Pizza_S_Skutom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za pizzu se uvijek smatralo da je fast food i nezdrava namirnica s mnoštvom kalorija. Međutim ako se pravilno pripremi i ona može biti zdrav obrok. Sigurna sam da će te ovaj Marinelin recept oduševiti i da ćeš uvesti pizzu s ovčjom skutom, rajčicom i cimetom u svoj meni

Pizza s ovčjom skutom umjesto mozarelle? Pred oko mjesec dana ostalo mi je viška ovčje skute, a baš nam se jela pizza pa sam se ponovo odvažila u eksperimentiranje. S obzirom da je sezona rajčica u punom jeku treba ih iskoristiti dok ih ima na sve moguće načine. Eksperiment je uspio i pizzu smo od tada radili još nekoliko puta.

Isprobaj recept za moju pizzu sa skutom, rajčicama i cimetom!

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g ovčje skute
  • 2 kg zrelih rajčica
  • 1 štapić cimeta
  • 1 crveni luk
  • Nekoliko grančica svježeg timijana
  • 650 g bijelog brašna
  • 4 dl vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • Maslinovo ulje
  • Krupna sol, sitna sol, svježe mljeveni papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pizzu s ovčjom skutom, rajčicama i cimetom!

Priprema s guštom

  1. Prosij brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 4 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice sitne soli i 3 jušne žlice maslinovog ulja i sve dobro izmiješaj.
  2. Tijesto mijesi dok ne postane elastično i ne lijepi se za ruke. Ostavi da odstoji oko jedan sat dok ne pripremiš ostale sastojke.
  3. Tijesto mora biti mekano i elastično kad se digne nakon sat vremena.
  4. Nasjeckaj luk na sitno i pirjaj ga na maslinovom ulju dok se ne zacakli.
  5. Rajčicu nareži na kockice i dodaj kapuli (nije potrebno odmah skidati kožicu i koštice jer ćeš je kasnije propasirati.
  6. Rajčici dodaj čajnu žličicu krupne soli. Pirjaj oko 15-20 minuta. Kad je omekšala i dio vode ispario, dok je još na laganoj vatri, dodaj na najviše dvije minute štapić cimeta u umak. Znam da će ti ovo zvučati čudno no cimet daje posebnu aromu u kombinaciji s rajčicom. Ali isto tako pazi da ga ne držiš predugo da aromatika ne krene u krivom smjeru! Ne radiš kolač nego samo dodaj malo kompleksnosti inače vrlo običnom jelu.
  7. Odstrani štapić cimeta i propasiraj rajčicu kroz pasirku za šalšu. Po potrebi dodaj još malo soli.
  8. Skutu razmrvi prstima na komade veličine oko 2 cm promjera.
  9. Odvoji listiće timijana.
  10. Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
  11. Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva.
  12. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
  13. Odstajalo tijesto premaži s 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 0,5 cm.
  14. Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad je napola pečeno (nakon oko 5 minuta ovisno o debljini tijesta i pećnici) izvadi ga iz pećnice i premaži šalšom od rajčica i stavi na nju komadiće skute.
  15. Smanji temperaturu pećnice na 220 i peci još oko 5 minuta dok rubovi pizze ne postanu zlatnožute boje.
  16. Kad je gotovo izvadi iz pećnice i dodaj po vrhu listiće timijana te još malo svježe mljevene krupne soli i svježe mljevenog papra.

Posluži vruće! Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.