Dijeta 16. travnja 2014.

Uskrsni jelovnik s manje kalorija

Salata-Zk_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nutricionistice Mršavimo zajedno kluba za tebe su pripremile jelovnik koji sadrži samo 1750 kalorija i sve hranjive sastojke i okuse tradicionalnih uskrsnih jela na koje si navikla. Dolaskom Uskrsa svi se prisjećamo ukusne šunke zamotane u kruh. Isto tako, mnogima od nas, naviru i sjećanja na neumjerene objede i žaljenja što na vrijeme nismo stali i možda ipak ostavili taj zadnji kolačić

Iz tog smo razloga Uskrs ove godine odlučili dočekati spremni pa smo potražili savjete stručnjaka. Darija Vranešić Bender, Sandra Krstev Barać i Mirja Jošić nutricionistice su Mršavimo zajedno kluba koje su za tebe sastavile uskršnji jelovnik uz koji nećeš trebati brinuti o svim neugodnim nuspojavama blagdanskog prejedanja.

Blagdanski jelovnik s kojim se nećeš udebljati

Uskrsni jelovnik koji ti donosimo sadrži samo 1750 kalorija i sve hranjive sastojke i okuse tradicionalnih uskrsnih jela na koja si navikla. Svi obroci koje ovdje vidiš uravnoteženi su i sadrže optimalan dnevni unos kalorija. To znači da ćeš ovakvom prehranom osigurati svom tijelu sve potrebne hranjive sastojke, a ti ćeš se osjećati sito i zadovoljno što si ove godine uspjela izbjeći klasičnu blagdansku neumjerenost u jelu.

Ovakve uravnotežene jelovnike nutricionistice redovito pripremaju za sve članove Mršavimo zajedno kluba kako bi na zdrav način poticale gubljenje suvišnih kilograma. Tako svaka osoba unutar Kluba ima na raspolaganju jelovnike koji odgovaraju baš njegovim dnevnim potrebama. Za više informacija i primjera ovakvih ukusnih jelovnika, posjeti Mršavimo zajedno klub.

Uskrsni jelovnik

  • Kalorije: 1750 kcal
  • Ugljikohidrati: 48 %
  • Masti: 36 %
  • Proteini: 16 %

Doručak 467 kcal

  • Kuhano jaje s rotkvicom i mladim lukom: 1 kuhano jaje, 10 rotkvica, 2 mlada luka,1 žlica hrena
  • Kuhana šunka u kruhu (pola kriške)
  • Sastojci za 16 kriški: 1 kg šunke, 2 kg glatkog brašna, 1 kocka svježeg kvasca, žličica soli, 1 dcl vode, 0,5 dl ulja

Priprema: šunku kuhati u vodi na laganoj vatri oko 3 sata. Od ostalih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti ga da se diže. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljati na debljinu od 1 cm i na njega položiti šunku tako da unutrašnji dio bude položen prema dolje. Tijesto obložiti oko šunke i okrenuti na drugu stranu i peći 2 sata na 180 ° C.

Međuobrok 294 kcal

  • Kuglof od ananasa (1 komad)
  • Sastojci za 16 komada: kompot od ananasa, 1 manja konzerva, 230 g ulja (1 šalica), 200 g šećera, 2 cijela jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjaka), 2 bjelanjka, 2 žlice limunovog soka, 310 g brašna, 1 žlica praška za pecivo, malo soli
  • Za glazuru: 6 žlica šećera u prahu, 3 žlice soka od limuna

Priprema: ananas zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof premaži maslacem i pospi brašnom te otresi višak brašna. Ananas zajedno sa sokom usitni u blenderu. Umiješaj ulje i šećer. Smjesi ulja i šećera dodaj žumanjke, promiješaj pa umiksaj bjelanjke i limunov sok. Dodaj brašno s umiješanim praškom za pecivo i sa soli. Miješaj lagano i ne dugo. Smjesi dodaj i ananas, promiješaj te izlij u kalup. Peci do 60 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva. Provjeravaj čačkalicom je li pečen. Kada se kuglof ohladi zamutiti glazuru od šećera u prahu s limunovim sokom i prelij preko kuglofa.

Ručak 698 kcal

  • Bistra juha s ukuhanim rezancima (pola tanjura)
  • Sastojci: 50 g junetine, pola žličica sitno nasjeckane mrkve, pola žličica sitne tjestenine, 1/4 žličice koncentrata rajčice, 1,25 dl vode, peršin, sol, papar
  • Priprema: sastojke kuhaj dok meso ne omekša pa ukuhaj tjesteninu. Meso posluži s prilogom.
  • Pečena teletina s krumpirima:
  • Sastojci za 4 osobe: 600 g telećeg mesa, 1 dcl ulja, češnjak, 800 kg krumpira, sol, papar
  • Priprema: Meso operi, osuši, natrljaj sa soli, paprom i češnjakom. Prelij ga vrućim uljem i peci u pećnici na 220 stupnjeva. Meso je potrebno povremeno okretati i prelijevati vlastitim sokom. Kada se meso zapeče, oko njega poslaži posoljeni krumpir narezan na kriške i peci. Po potrebi dolijevaj malo tople vode
  • Čaša crnog vina (1 dl)
  • Zelena salata: 1 zdjelica zelene salate; začiniti 1 žličicom maslinovog ulja i octom, cikla na salatu (100 g)

Večera 291 kcal

  1. Francuska salata (50 g) 
  2. Dvije kriške kruha

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.