Ljepota i relax 29. studenoga 2014.

Obnovi energiju Adventom u Splitu

Boz-Is_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrava mediteranska kuhinja, obroci spravljeni na maslinovom ulju, s kuhanim povrćem i puno ribe te blaga mediteranska klima i spoj prirodnih ljepota koje se ljube s morem, samo su dio šarma najlipšeg grada na svitu, Splita te 'Adventa u Splitu'. Riječ je o manifestaciji koja je danas, u organizaciji Turističke zajednice grada Splita, predstavljena i u Zagrebu, na Cvjetnom trgu i u City Centru one Zagreb East i postala je dio prepoznatljivog brenda grada

Dgustacija tradicionalnih domaćih jela

Od 11 do 14 sati vesela Splićanka, voditeljica Marijana Batinić i glumac Robert Kurbaša, Zagrepčanima na Cvjetnom i u City Centru one Zagreb East dijele promotivne materijale s programom 'Adventa u Splitu' te tradicionalne autohtone zalogaje, spravljene po receptima splitskih nona: splitsku tortu, hroštule, amarette s bademima, broštulane mendule i krokante. Domaćini su pripremili i prigodni dar: šišarku s crvenom mašnom, koja se može objesiti na bor, a u plavo-bijeloj kućici na Cvjetnom nude se na degustaciju obroci od tradicionalnih domaćih namirnica te vina i prirodni sokovi od Dalmacijavina. 'Advent u Splitu' je projekt kojim Turistička zajednica grada Splita uspijeva privući sve više stranih gostiju da posjete grad i ove dane, dok je cilj predstavljanja u Zagrebu, pozvati i domaće goste

Bezbroj je razloga za posjet Splitu ovih dana: tijekom prosinca, pa sve do polovice siječnja u užem i širem centru grada se pjeva i pleše do jutra, uz glazbu poznatih DJ-eva, pjesmu klapa, dječjih i crkvenih zborova, a bogati program odvija se i na dramskoj i glazbenoj sceni HNK Split, u čijem će repertoaru zasigurno svi pronaći nešto za sebe. Splitski ugostitelji na ulicama grada nude na degustaciju tradicionalnih domaćih jela, među kojima su pečene srdele i inčuni na šniti kukuruznog ili crnog kruha, riblja juha ili bakalar na crveno, a od slatkog štrudel od jabuka te pandoleti i viški hib, odnosno okruglice od smokve. Koliko je mediteranska prehrana bogata i koliko su zdravlja upile namirnice koje rastu pod suncem, najbolji je primjer tema ovogodišnjeg tradicionalnog gastro-adventskog vijenca, na kojem splitski novinari tijekom 4 nedjelje pale svijeće – smokva. Bogata je vlaknima, mineralima i vitaminima pa je uvijek bila više od slatkog voća. 

Prelijepe uspomene

Tako su je, na primjer, ribari nosili sa sobom na more, jer je zbog njenog nutritivnog sastava, bilo dovoljno samo nekoliko smokava da povrate izgubljenu snagu. Na otocima, gdje često nije bilo dovoljno kozjeg mlijeka i sira, smokva se davala djeci, jer je izuzetno bogata kalcijem pa pomaže zdravi rast i razvoj kostiju. Preporučuje se i ženama koje imaju problema s gustoćom kostiju, dok mediteranska prehrana općenito ima titulu najzdravije prehrane koja pomaže dugovječnosti i održanju zdravlja organizma.

Uz zdrave delicije, Split je jedan od gradova čije najveće znamenitosti možete obići u šetnji, bez automobila ili potrebe za javnim prijevozom, što mnogima koji provode dane u zatvorenom uredu i neredovito se kreću, može biti dobra priprema za početak brige o sebi. Šetnja Marjanom svakako je prilika da steknete kondiciju, ali, puno više, da u prekrasnoj prirodi odmorite dušu i uspostavite mir. Za one koji trebaju i nešto više, brojni splitski hoteli ponudili su vrlo povoljne wellness pakete pa posjet najlipšem gradu na svitu možete višestruko iskoristiti. Tako se u nekima od vrhunskih hotela dvokrevetna soba može rezervirati već za 599 kuna za noć, uz dodatni popust za višednevni boravak.  U Turističkoj zajednici grada Splita ističu kako im je cilj da svi oni koji posjete Splitu u vrijeme adventa i nakon blagdana, ponesu prelijepe uspomene, zbog kojih će se vraćati, pa bez sumnje vrijedi razmisliti o ponudi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.