Dijeta 02. kolovoza 2015.

Kako jesti šećer, a mršavjeti?

Visnja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako misliš da ćeš u ovom tekstu pročitati da nakon svakog jela možeš pojesti kolač i pri tom mršavjeti i biti zdrava, nažalost nećeš, ali to već i sama znaš. Ali možda te razveselimo s viješću da ipak svakodnevno možeš konzumirati određenu količinu slatkiša i pri tom mršavjeti, evo kako

Šećer je gotovo neizbježan, a sadrži ga i zdrava hrana poput voća i povrća pa je opet dobra za zdravlje. Ali čak i ako pojedeš jedan čokoladni keks i zaustaviš se na njemu, ništa loše po tvoju liniju ne bi se trebalo dogoditi. Već smo puno članak posvetili nutricionistima koji stalno ponavljaju da je jedini recept za vitkost bez jo-jo efekta stjecanje dobrih cjeloživotnih prehrambenih navika bez velikih restrikcija. To se naravno odnosi i na šećer, pa evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći da jedeš šećer svakodnevno, a da pri tom ne ugroziš liniju.

Umjesto s dodanim, biraj hranu s prirodnim šećerima

U mnogim dijetama u kojima je voće dobro došlo na jelovniku, banane su zabranjene jer sadrže dosta prirodnog šećera i imaju visok Glikemijski indeks. Ali razmisli je li bolje da pojedeš neki manji industrijski slatkiš ili bananu. Te dvije namirnice možda imaju približno sličnu kalorijsku vrijednost, ali banana je definitivno bolji izbor jer osim što sadrži prirodne šećere ima puno vlakana te sadrži kalij i magnezij, dok u industrijskom slatkišu možeš očekivati obilje zasićenih masti.

Jutarnja banana dijeta, doznaj kako funkcionira.

Jedi šećer uz vlakna, proteine i zdrave masnoće

Vlakna, proteini i zdrave masnoće usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku, što ne dovodi do naglih oscilacija šećera u krvi ili ukratko - trideset minuta nakon obroka nećeš osjeti slabost, napad gladi ili neodoljivu potrebu za novom dozom šećera. Dakle, ako nakon obroka koji se sastoji od primjerice komada bijelog mesa ili ribe s povrćem (bez krumpira) i maslinovim uljem pojedeš tanku krišku torte, ta hrana će ti pomoći da se zaustaviš na toj jednoj kriški i nećeš imati potrebu uzeti još jednu.

Doznaj koliko ti dnevno proteina treba za mršavljenje.

Slatkiše jedi prije vježbanja

Iako naslov zvuči tako, ne preporučujemo ti da prije i nakon vježbanja jedeš kolače, ali pokazalo se da vježbanje umanjuje štetne posljedice unosa šećera u tijelo. Istraživanja provedena na Sveučilištu u Syracusei pokazala su da trening snage stabilizira nivo šećera u krvi i dulje od 12 sati.

Pročitaj koje vježbe snižavaju razinu glukoze u krvi.

Biraj proizvode sa stevijom

Nije moguće ukupnu količinu šećera u proizvodu u potpunosti zamijeniti stevijom. Primjerice, u bezalkoholnim gaziranim napitcima proizvođači mogu zamijeniti manje od polovice ukupne količine uobičajenog sladila sa stevijom. To znači da se ne mogu proizvoditi popularni napitci s nula kalorija samo uz pomoć stevije, nego se stevija miješa s običnim šećerom ili sličnim sladilima što omogućuje razvoj niskokaloričnih napitaka. Još uvijek je najbolja opcija mješavina stevije i šećera, a takva se mješavina primjerice proizvodi za primjenu u pekarskim proizvodima i na taj se udio šećera može smanjiti i do 75 posto u odnosu na konvencionalne proizvode. Osim napitaka, u posljednje su se vrijeme pojavile i žvakaće gume, keksi i čokolada sa stevijom. Budući da se stevija najbolje slaže s gorkastim okusima, odlično se uklopila u tamne čokolade s visokim udjelom kakaoa. Kako se čini, stevija će s godinama koje dolaze biti sve prisutnija na našim jelovnicima. S obzirom na pretjerivanje u šećeru koje je poprimilo ogromne razmjere, to su svakako dobre vijesti!

Smeđi šećer ili stevija?

Opskrbi se cimetom

Cejlonski cimet, osim što je povoljan u snižavanju glukoze u krvi (GUK), dobar i u regulaciji glikemije. Zato upotrijebi cimet kad god možeš, primjerice u keksima i napitcima.

Mršavljenje uz med i cimet.

Ako trebaš stručnu podršku trenera i nutricionista za mršavljenje, učlani se u Mršavimo zajedno klub.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.