Dijeta Dijetni savjeti 13. prosinca 2021.

Medeni post: Kako očistiti svoje tijelo iznutra u 8 dana?

Foto: shutterstock Medeni post nije zamišljen kao dijeta niti kao trajna promjena prehrane
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Resetiraj svoje tijelo zahvaljujući medenom postu. Predstavljamo ti kuru 'čišćenja' i objašnjavamo na što treba pripaziti

Terapeutski post je jedna od metoda detoksikacije. Privremeno uskraćivanje hrane kod većine osoba može djelovati pozitivno na zdravlje. Glavobolja i bol u trbuhu mogu se ublažiti, a ten se također može poboljšati. Zahvaljujući ovoj vrsti prirodne detoksikacije, dat će svom tijelu predah da se regenerira. Izvrsna varijanta terapijskog posta je medeni post. Objasnit ćemo ti na što trebaš paziti kada postiš i donosimo ti 8-dnevni plan detoksikacije.

Prijedlog za 8-dnevnu detoksikaciju s pomoću medene dijete

Pripremna faza: 1. i 2. dan

  • Doručak: topli čaj od đumbira s medom, poslužen sa sirovim povrćem. Na primjer, paprika, krastavac i celer. Važno: uvijek pazi da med ne zagriješ preko 40 stupnjeva, jer će tako izgubiti zdrave sastojke.
  • Ručak: povrće kuhano na pari ili kuhano s malo soli i svježeg začinskog bilja. Lagano povrće poput šparoga ili špinata dobro je za kuhanje na pari.
  • Međuobrok: 1 žlica meda, domaći sok od povrća.
  • Večera: povrće kuhano na pari ili kuhano sa salatom od sirovog povrća. Na primjer, naribana mrkva. Osim toga, biljni čaj s medom.

Faza posta: od  3. do 7. dana

Tijekom ove faze ne konzumira se čvrsta hrana. Pij dovoljno tekućine, najmanje dvje do tri litre dnevno, u obliku vode, pileće ili povrtne juhe i čaja. Svaki dan uzmi i tri žlice meda.

Završna faza 8dan 

U završnoj fazi detoksikacije, trebala bi i dalje jesti lagano. Dakle, nemoj odmah jurišati na pizzu i slično.

  • Doručak: naribane jabuke s čajem.
  • Ručak: krumpir na pari ili riža s povrćem.
  • Večera: malo pilećih prsa i povrća na pari
Možda te zanima... Dijeta povremenog posta: Kako djeluje i koje vrste postoje? Dijeta

Za koga je dobar medeni post?

Terapijski post pa tako i medeni post, prikladan je za fizički i psihički zdrave odrasle osobe. Ako uzimaš lijekove ili imaš neku bolest razgovaraj sa svojim liječnikom je li to dobra ideja za tebe. Također imaj na umu da se medeni post te općenito terapijski post, ne provodi prvenstveno zbog gubitak težine. Umjesto toga, smanjeni unos hrane trebao bi djelovati na ubrzanje metabolizma i obnovu stanica. Poželjna nuspojava je i gubitak težine.

No, medeni post nije zamišljen kao dijeta niti kao trajna promjena prehrane, nego kao neka vrsta privremene akcije čišćenja tijela. Dakle, ako tražiš način da trajno izgubiš nekoliko kilograma u medenom postu, brzo će te snaći jo-jo učinak i čim počneš normalno jesti. Ako imaš vrlo stresnu svakodnevicu ili radiš težak tjelesni posao, dobro razmisli prije toga je li post prava stvar za tebe. Budući da smanjeni unos kalorija može jako iscrpiti tvoju energiju, uvijek vrijedi sljedeće: kad si u nedoumici, slušaj signale tijela i prekini post.

Možda te zanima... Intermittent fasting, znaš li koliko sati posta je idealno za tebe? Dijeta

Kako to da se med koristi za detoks iako je pun šećera?

Misliš li da se šećer i post kategorički isključuju? U pravu si! Ovo je velika iznimka jer je med osim šećerom pun i ljekovitih sastojaka. Med se koristi koa kućni lijek protiv prehlade jer ima protuupalni i antibakterijski učinak na tijelo. Čak se i u školskoj medicini specijalni medicinski med koristi kao alternativna obloga za rane nakon operacija zbog njegova pročišćavajućeg učinka. Med nikada nemoj sama stavljati na otvorene rane! Zahvaljujući ovim i drugim svojstvima meda kao superhrane, također potiče proces detoksikacije tijekom medenog posta.

Možda te zanima... Mirna Maras zbog štitnjače se odlučila na dijetu povremenim postom Dijeta

Osnovna pravila medenog posta

Nije sav med prikladan za medeni post. Važno je da odabereš kvalitetan med. Preporučuje se med s visokim MGO (metilglioksalom). Ima posebno snažan antibakterijski i antivirusni učinak. Dok postiš, stimulansi poput cigareta, kofeina, alkohola i šećera trebaju biti prekriženi. To se odnosi i na voće, voćne čajeve, voćne sokove, smoothieje i bezalkoholna pića.

Program detoksikacije medenim postom sastoji se od dva principa: puno tekućine, najmanje dvoje do tri litre (po mogućnosti i više) i jedne do tri žlice meda dnevno.

Med regulira razinu šećera u krvi. Tekućina u obliku vode, biljnog čaja, pileće ili povrtne juhe i soka od povrća je poželjna. To je četverodnevna faza u kojoj se ne jede kruta hrana dva dana prije i dan poslije.

Možda te zanima... jabuke i zeleni caj Dijeta Možda te zanima... Jedini ispravan način mršavljenja i zašto to nije detoks Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.