Dijeta 07. ožujka 2024.

Najveća pogreška koju možete napraviti ako želite smršavjeti

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrava prehrana i tjelovježba uvijek su korisni za mršavljenje. No, postoje i neke stvari koje je, iako su možda dio procesa mršavljenja, bolje izbjegavati.

Ako želite smršavjeti, jedna uobičajena, ali beskorisna praksa, mogla bi vas spriječiti u vašem naumu. Naime, dijetetičari su za Eating Well otkrili da vaganje ima više štete nego koristi. Ako zdravo jedete i puno se krećete, vaganjem nećete puno toga otkriti o svom zdravlju.

"Težina je samo jedan, vrlo mali dio zdravlja. Potrebno je sagledati cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje. No, naše je društvo usmjereno na tjelesnu težinu pa je lako upasti u zamku i raditi stvari kako bi se brojka na vagi smanjila, što ponekad znači i zanemarivanje fizičkog i mentalnog zdravlja", objasnila je dijetetičarka Melanie Betz. 

Možda te zanima... Vara li nas vaga i kako se pravilno vagati? Dijeta

Zašto preskočiti vaganje?

Neki stručnjaci predlažu da se važete kod liječnika koji vam neće otkriti broj vaših kilograma, ili da se čak uopće ne važete. Ako ne znate koliko imate kilograma, možete se lakše usredotočiti na važnije načine mjerenja zdravlja, poput toga kako se osjećate ili što pokazuju vaši laboratorijski rezultati.

Vaganjem nećete otkriti sitne promjene u težini koja može varirati na dnevnoj bazi (od pola do dva kilograma) ovisno o zadržavanju vode, jeste li tog dana obavili veliku nuždu, menstrualnom ciklusu, hrani koju ste pojeli, stresu i još mnogo toga. "Vaga ne razlikuje gubitak masnog tkiva, vode ili mišića,” rekla je dijetetičarka Bess Berger. 

Praćenjem tih promjena na vagi možete samo postati više zabrinuti, pogotovo ako pokušavate smršavjeti. Naime, prema istraživanju provedenom na studentima, oni koji su se vagali svaki dan dok su pokušavali smršavjeti bili su pod većim stresom i manje zadovoljni svojim tijelo. 

No, ako se i dalje želite vagati, dijetetičarka Sarah Alsing predlaže da to napravite jednom tjednom u isto doba dana. Što se manje važete dok naporno radite na postizanju svog cilja, to ćete se više usredotočiti na to kako se osjećate. 

dijeta Možda te zanima... Vagala se svaki sat vremena tijekom 12 sati i ovo su rezultati! Kako se ispravno vagati? Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.