Eko 28. veljače 2024.

Ako želite još malo uživati u zimskim sportovima, ali i pozdraviti proljeće Slovenija je pravi izbor

Foto: Nikola Radović
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najpoznatiji slovenski pjesnik France Prešeren napisao je za Bled "...nema ljepšeg prizora od ovoga, nalik raju spokojnom...". A mi smo u blizini, u podnožju Triglava, otkrili još jedan skriveni biser, idiličnu visoravan Pokljuku, idealnu za nordijsko hodanje i biatlon, okruženu smrekovom šumom i prošaranu laganim puteljcima, gljivama i cvijećem.

Putovanja otvaraju vrata slobode, jer u nekom drugom kraju nova priroda ili nova mjesta od vas ništa ne traže, ništa im niste obećali, tamo ste zaboravljeni, nepoznati i - sasvim opušteni. Putovanja zato hrane i obogaćuju dušu, a Slovenija ima zbilja mnogo toga za ponuditi - savršeno usklađuje ljepotu prirode, bogatstvo kulture i povijesti, iskustvo wellnessa, zdravstveni turizam i razne sportske aktivnosti. Bez obzira na godišnje doba, bez obzira volite li više ritam prirode ili grada, svakako posjetite kulturom bogat i pozitivnom energijom ispunjen Maribor te obližnje Pohorje, koje je idealno za rekreaciju, baš poput zagrebačkog Sljemena.

Sve vrste razonode i sportskih avantura pronaći ćete na Krvavcu, koji sve više postaje i party destinacija, a opustiti se, napuniti baterije ili doživjeti romantičan vikend nigdje nije lakše nego na Bledu, tom posebnom dragulju Slovenije, koji očarava već samim prizorom. Zanima li vas biatlon, nordijsko hodanje, lagani puteljci prošarani smrekovom šumom, gljivama i cvijećem svakako preporučujemo idiličnu visoravan Pokljuku, odmah u podnožju nacionalnog parka Triglav. Želite li pak vidjeti kako vrijeme troše najsmjeliji i najodvažniji, uputite se na Planicu jer tamo se nalazi druga najviša skakaonica svijeta, a u simulatoru u podnožju moći ćete i iskusiti kako je pticama, odnosno kako je letjeti

U Mariboru je živio Nikola Tesla

Šarmantni Maribor prepun je bogate povijesti i neobičnih priča. Tamo je tijekom 1878. živio slavni Nikola Tesla, ondje je radio i - strašno kockao. Nije prošlo dugo da su ga iz Maribora deportirali nazad u Gospić budući da nije imao boravišnu dozvolu. No ne čudi što je prva električna žarulja u ovom dijelu Europe upaljena upravo u Mariboru.

U tom industrijskom središtu Štajerske nalazila se i velika tvornica za njemački Luftwaffe tijekom Drugog svjetskog rata, u Maribor je često navraćao i sam Hitler, pa je razumljivo zašto su ga Saveznici bombardirali, jednako žestoko kao i Beograd. Maribor je i danas poznat po brojnim glazbenim festivalima koji tradiciju vuku još iz druge polovice 20. stoljeća kad su ovaj grad nazivali jugoslavenskim Manchesterom, odnosno gradom rock'n'rolla, revolta i zabave.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

U srcu stare gradske jezgre, na samoj obali rijeke Drave, a uz zid muzeja Hiša Stare trte, i danas raste najstarija loza na svijetu. Potvrđena starost ove loze je više od 400 godina, čime je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Simbol je bogate vinske kulture Maribora, Štajerske i cijele Slovenije. Zasađena je potkraj srednjeg vijeka, kada je Maribor bio suočen s turskom najezdom, no ipak je preživjela žestoke borbe između osvajača i branitelja grada, budući da je Hiša Stare trte nekada bila dio gradskih zidina. Nije stradala ni od požara koji su često izbijali na ondašnjim drvenim konstrukcijama, niti od bolesti ušiju koja je uništila većinu ostalih trsova.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Iako je bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata djelomice uništilo Hišu Stare trte, najstarija loza je i danas turistička atrakcija za sve one koji žele kušati i upoznati bogatu vinsku tradiciju. Maribor je pitoreskni grad pun pozitivne energije, a njegovih 110 tisuća stanovnika uskladili su želju za bogatom kulturom, gradskim životom te dojmljivom prirodom koja ga okružuje i ispunjava.

Možda te zanima... Bledske kremšnite - kolač koji moraš probati Hrana

Habakuk hotel - Maribor

Sjajno uređeni hotel Habakuk smješten je podno zelenih padina Pohorja, a blizu je i mariborskih ulica. Odiše obiljem panonskog šarma i nudi sve što moderan gost može poželjeti – luksuzno uređene sobe i apartmane s panoramskim pogledom, fantastičan spa centar za opuštanje duše i tijela s mnoštvom sauna te unutarnjih i vanjskih bazena, odličnu gastro ponudu te neposrednu blizinu Pohorja za one koji vole skijanje ili planinarenje, čist i svjež zrak, a istovremeno i blizinu grada. Hotel Habakuk svojim se glamurom nametnuo kao turističko, ali i poslovno te sportsko-rekreacijsko središte, kako u zimskim, tako i u ljetnim mjesecima.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Restoran Fudo

Na samom glavnom trgu Maribora, na početku najprometnije ulice u gradu, pronaći ćete moderan i originalan restoran Fudo. Svojim gostima nudi gurmanske specijalitete, ali i pikantne te unikatne "street food" delicije kojima je teško odoljeti. Fudo je urbano okupljalište mladih i starih, domaćih i stranih gostiju.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Muzičke zvijezde dolaze na Krvavec

Jedno je od najpopularnijih slovenskih skijališta i planinskih rekreacijskih središta, djelomično zahvaljujući i lokaciji - samo je 25 kilometara udaljen od Ljubljane. Nalazi se na nadmorskoj visini između 1.450 i 1.971 metara i pruža 30 kilometara uređenih staza koje će zadovoljiti početnike, amatere i profesionalce u svim zimskim sportovima. Krvavec od ostalih sadržaja nudi školu skijanja, snježni park za snowboardere, dječji zimski park te sve popularnije noćno sanjkanje i biciklizam.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Presijecaju ga i mnoge pješačke te planinarske staze koje sve vode do idiličnih mjesta za odmor, obiteljskih restorana i hotelčića, malih planinarskih domova i ugodnih domaćina koji su se ostvarili kroz život u prirodi. No na Krvavcu su često gostuju i mnoge muzičke zvijezde iz šire regije, koje tamo i nastupaju, a uvjerili smo se i da su pića mnogo povoljnija nego na drugim skijalištima.

Možda te zanima... Vodič kroz 13 termi u Sloveniji, odaberi najbolju u skladu sa svojim potrebama Zdravlje

Domaćinstvo Pr' Florijan

Na jednoj od padina skijališta Krvavec naići ćete na tradicionalno seosko domaćinstvo u kojem zimi poslužuje toplu seosku hranu, a ljeti kiselo mlijeko, heljdinu kašu, sir, knedle. Veliki unutrašnji prostor može primiti grupe i do 70 ljudi, a ovo mjesto obožavaju mlađi uzrasti.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Ekoturizam Viženčar

Odmah malo niže Pr'Florjana, s nezaboravnim pogledom na Alpe, smjestio se bajkoviti obiteljski restoran i hotelčić Ekoturizam Viženčar. Ovdje se najbolje osjeća ritam planinskog života jer sve što gazdarica Mia spremi je zdravo i ukusno, a budući da je ujedno i travarka, moći ćete zaliječiti sve svoje tegobe. Sobe su uređene u čistom skladu s prirodom, a opuštanje u unutrašnjoj ili pak vanjskoj sauni gotovo da nema cijenu.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Obiteljski hotel Rozika

Odmah do skijališta na Krvavcu, na 1491 m nadmorske visine, smjestio se ovaj simpatični obiteljski hotel s 20 moderno uređenih soba. Slasna domaća kuhinja, prijaznost domaćina te blizina skijališta samo su neki od aduta. Idilična lokacija te opušteni ambijent čine ovo mjesto idealnim i za divno vjenčanje u alpskom stilu.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Bled je dragulj Slovenije

Oči se ne mogu zasititi tolike ljepote, srce se iscjeljuje, duša puni. Jer prizor planinskog smaragdnozelenog jezera, s otočićem i crkvicom u središtu, s ponosnim srednjovjekovnim dvorcem na litici, s moćnim planinskim vrhovima u pozadini, malo je reći da šarmira sve sretnike koji su se tamo našli, u toj oazi mira, sklada, ljepote i romantike. Kao što je najveći slovenski pjesnik France Prešeren napisao u jednoj od svojih pjesama: "Ne, Kranjska nema ljepšeg prizora od ovoga, nalik raju spokojnom.”

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Bled kao da poziva da se provozate 'pletnom' (drvenim brodom) do otočića na kojem se ističe crkva Marijina Uznesenja ili da se prošetate stazom dugom šest kilometara oko jezera i prisvojite za sebe dio te prirodne mirnoće. Sasvim je očito zašto je Bled jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta u Sloveniji. A na monolitnoj litici iznad Bledskog jezera ustoličio se jedan od najstarijih slovenskih dvoraca.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

S poviješću koja seže tisuću godina unazad, Bledski dvorac osvaja posjetitelje dojmljivim položajem i pogledom bez premca. Simbol Bleda i Slovenije, ubraja se među najbolje očuvane citadele u zemlji. Prvi pisani spomen datira iz 1011., a danas je pretvoren u muzej u kojem se može dotaknuti slovenska kultura i povijest. Osim toga, Bled je okružen i nekim od najboljih slovenskih skijališta; Vogel, Kranjska Gora, Krvavec, Soriška planina. Takav središnji položaj pruža skijašima i planinarima da svaki dan vide i iskuse nešto novo i drugačije.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Rikli Balance Hotel

Tek nekoliko minuta hoda od Bleda, smjestio se Rikli Balance hotel, luksuzan i elegantan, spoj modernosti i tradicije. Već u predvorju će vas dočekati ljubazno osoblje, ali i simpatični robot-konobar te vas ponuditi bledskim kremšnitama. Hotel nudi deset apartmana i 140 dvokrevetnih atraktivno i otmjeno uređenih soba, a svaki gost imat će očaravajući pogled na jezero Bled i Julijske Alpe. Rikli se ističe i bogatom wellness ponudom, koja uključuje bazene, razne vrste sauna te spa i zdravstvene tretmane.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Boutique Hotel Triangel - Gozd Martuljek

Nadaleko poznat ovaj profinjeni boutique hotel posjetitelje će razmaziti intimnom atmosferom, sjajnom gastronomskom ponudom domaćih jela i delicija, ali i luksuznim uređenjem u kojem se preklapaju jednostavnost alpskog stila i modernost. Svoje nepce možete razmaziti i na terasi s koje se pruža prekrasan pogled na šumu i planinski masiv, a u hladnijim večerima toplinu će pružiti vanjski kamin.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Kranjska gora je idealna za planinare i skijaše

Vrijedi je posjetiti, kako ljeti tako i zimi. Skijanje u Kranjski Gori je posebno privlačno obiteljima budući da staze nisu prezahtjevne za početnike, a opet ima i težih staza za bolje skijaše. Nude zabavu, ali i izazov. Svi posjetitelji imaju na raspolaganju vrhunski pripremljene staze za skijanje, skijaško trčanje, penjanje po zaleđenim slapovima, klizanje ili sanjkanje. Tijekom ljeta u Kranjskoj gori moći ćete planinariti, šetati ili biciklirati, osvojiti okolne alpske vrhove pa se spustiti u živopisnu dolinu rijeke Soče.

Pokljuka je idealna za nordijsko hodanje

Ako biste Slovenca pitali što mu pada na pamet kad čuje ime Pokljuka, sigurno bi rekao biatlon, smrekova šuma i gljive. Jer ova idilična prostrana visoravan nalazi se u podnožju nacionalnog parka Triglav, i savršeno je mjesto za ljude željne istinskog kontakta s prirodom.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Utočište je za sve ljubitelje biatlona, nordijskog skijanja, planinarenja, biciklizma i prirode. Tamo se održavaju brojna međunarodna natjecanja, a u hotelu i Centru nude i školu biatlona. Ta je nježna i lagodna visoravan jednako privlačna zimi i ljeti, okružena šumom te išarana bezbrojnim stazicama i putovima koje vode dalje, na Triglav.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Hotel Špik

Kao da je izniknuo iz prirode, ovaj se hotel savršeno uklopio među okolne vrhunce. Smješten je na prekrasnoj lokaciji u šumi Martuljek, na slikovitom putu prema Kranjskoj Gori, a ipak dovoljno udaljen od prometne meteži. Zapravo se sastoji od dva hotela, jednog s tri i drugog obnovljenog s četiri zvjezdice te nudi veoma prostrane i skladno uređene sobe koje s jedne strane gledaju na planinu, a s druge na šumu. Od sadržaja gostima nudi i kompleks bazena, masažne i spa tretmane, dječji mini klub, igraonice, dvoranu za squash, sjajne saune...

Planica je majka svih skakaonica

Kad smo posjetili nordijski centar Planica, učinilo nam se da su skijaški skokovi najteži sport na svijet, a vješte letače ispratili smo otvorenih usta. Planica je "majka svih skakaonica", jedna od pet aktivnih u svijetu, a jedino je norveški Vikersund duži i opasniji. No na Planici se posjetitelji mogu okušati i u ziplineu ili u avanturističkom parku centra osjetiti simulaciju letenja.

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović

Muzej Triglav

U slovenskom planinskom muzeju Triglav moći ćete na svojoj koži osjetiti kako izgleda noćenje na planini u oluji, poslušati kako se glasaju mnoge divlje životinje u Sloveniji te pogledati film o prirodi i alpinizmu.

Možda te zanima... 7 razloga zašto je Slovenija idealno mjesto za tvoj sljedeći odmor Eko

 | Author: Nikola Radović Foto: Nikola Radović
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.