Eko 06. srpnja 2023.

Greti Thunberg novčana kazna ili 6 mjeseci zatvora zbog incidenta na prosvjedu

Foto: Reuters/Pixsell Policija odvodi Gretu Thunberg dok premješta klimatske aktiviste iz organizacije Ta Tillbaka Framtiden, koji blokiraju ulaz u Oljehamnen u Malmou, Švedska, 19. lipnja 2023. Novinska agencija TT/Johan Nilsson putem REUTERS-a/File Photo Photo: TT NEWS AGENCY/
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg optužena je da nije ispoštovala policijsku naredbu napuštanja klimatskog prosvjeda u gradu Malmöu na jugu Švedske 19. lipnja, prema napisima dnevnih novina Sydsvenskan.

Na dan incidenta, Thunberg je napisala na Instagramu da su prosvjednici blokirali cestu za naftne tankere u luci u Malmöu. "Klimatska kriza već je pitanje života i smrti za mnoge ljude. Biramo ne biti promatrači, nego umjesto toga fizički spriječiti infrastrukturu fosilnih goriva. Vraćamo budućnost", rekla je.

Ako bude osuđena za policijski neposluh, Thunberg može biti kažnjena novčano ili sa šest mjeseci zatvora. "Imate slobodu prosvjedovati, no ne smijete prosvjedovati tako da to uzrokuje smetnje drugima", rekla je tužiteljica Charlotte Ottosen, prema Sydsvenskanu.

 | Author: Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell Policija razgovara s Gretom Thunberg dok premješta klimatske aktiviste koji blokiraju ulaz u Oljehamnen u Malmou

Ured za medije švedskog središnjeg tužitelja nije odmah mogao potvrditi izvješće kad ih je Reuters kontaktirao za komentar, a nije se moglo doći ni do predstavnika Grete Thunberg.

Možda te zanima... Zašto toliko ljudi mrzi Gretu Thunberg? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.