Eko 25. rujna 2019.

Švicarska bi uskoro mogla zabraniti farme za masovni uzgoj stoke

Krava
Foto: Prijatelji životinja Krave, svinje i kokoši sposobne su osjećati strah, uzbuđenje, ljubav i tugu baš kao psi i mačke, pa zaslužuju i zaštitu od zlostavljanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Švicarska razmatra zabranu uzgoja stoke za tvorničku preradu mesa, nakon što su u kampanji prikupili više od 100.000 potpisa tražeći od Vlade zabranu.

Pristalice zabrane tvrde da bi trebalo zabraniti takav način uzgoja životinja jer one provedu svoj život u ekstremno lošim uvjetima.
„Pedeset posto svih svinja uzgojenih u Švicarskoj zaklano je bez da su ikad vidjele nebo“, izjavila je Meret Schneider, direktorica istraživačkog centra za prava životinja Sentience Politics. "Preko 80 posto pilića koje se drže u Švicarskoj nikada u životu nije stalo na tlo, nego žive u kavezima na kat, a već nakon 30 dana starosti odlaze na klanje iako nisu dosegnuli svoju punu veličinu."

Takav način uzgoja životinja za hranu također doprinosi klimatskim promjenama, oskudici vode i povećanju CO". "Švicarska svake godine uvozi 1, 2 milijuna tona stočne hrane za prehranu životinja koje na kraju završavaju u klaonicama", izjavila je swissinfo.ch Vera Weber, predsjednica Fondacije Franz Weber, organizacije koja radi na zaštiti planeta.

Jabuke_1 Možda te zanima... Kako prepoznati hranu iz eko uzgoja? Eko

Više istraživanja otkriva negativni utjecaj uzgoja životinja za prehranu ljudi na planet. Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) nazvao je meso "najhitnijim problemom u svijetu". "Pretjeran uzgoj životinja doveo nas je do ruba katastrofe. Otisak stakleničkih plinova koji nastaje zbog poljoprivrede postao je opasan suparnik onom iz automobila, aviona i raketa", rekli su iz UNEP-a.

Možda te zanima... Odlična vijest: Hrvatska zabranila uzgoj životinja za krzno Eko

Nedavno je objavljeno da 2,6 milijuna Švicaraca ili 31 posto stanovništva - smanjuje ili je u potpunosti smanjilo konzumiranje mesa. Švicarska vlada još nije odredila datum glasanja za cijelu državu o zabrani životinja za tvorničku preradu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.