Fitness 03. kolovoza 2021.

Ove transrodne osobe sada se natječu u ženskim kategorijama sportova. Neki to smatraju nepravednim

Transrodne žene u sportu
Foto: instagram Transrodne žene, dizačica utega Laurel Hubbard i atletičarka CeCe Telfer
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Laurel Hubbard postala je prva transrodna osoba koja se natjecala na Olimpijskim igrama. Iako je nastupila u ženskoj konkurenciji dizačica utega i bila jedna od glavnih favoritkinja uoči natjecanja, nije uspjela podići težinu od 125 kg iz tri pokušaja i na samom startu je izbačena.

Dizačica utega Laurel Hubbard iz Novog Zelanda nije ispunila očekivanja te nastupu prve transrodne sportašice na Olimpijskim igrama nije pridružila titulu prve transrodne osvajačice medalja. "Znam da iz sportske perspektive nisam dosegla standarde koje sam postavila i vjerojatno standarde koje je moja zemlja očekivala od mene", izjavila je Hubbard.

"Zato, mlada 21-godišnja Kineskinja Wenwen Li, svjetska rekorderka i svjetska prvakinja, u svom je debitantskom olimpijskom nastupu osvojila zlatnu medalju i postavila novi olimpijski rekord u kategoriji preko 87 kg u dizanju utega. Li nije imala pravu konkurenciju podignuvši 140 kg u trzaju i 180 kg u izbačaju, što joj je u zbroju donijelo rezultat od 320 kg. Sva tri rezultata su novi olimpijski rekordi", piše Večernji list.

Možda te zanima... Žene koje svojim potezima mijenjaju Olimpijske igre Fitness

 

Neka udruženja za ženski sport smatraju da će transrodna žena uvijek imati biološku prednost u odnosu na ženu po rođenju

Novozelanđanka Hubbard ima 43 godine, rođena je pod imenom Gevin Hubbard, a prije devet je godina promijenila spol. U mlađim godinama obarala je muške rekorde, natjecala se u kategoriji do 87 kg za žene i nosila status favorita za medalju. Imala je tri neuspješna pokušaja: prvo sa 120 kg, zatim dva sa 125 kg i rano je ispala iz natjecanja. No, njezin nastup na Olimpijskim igrama mnogi smatraju prekretnicom za ravnopravnost transrodnih osoba.

„Oduševljena sam podrškom koju sam dobila od ljudi na Novom Zelandu. Slomila sam ruku prije tri godine na Igrama Komonvelta i tada se činilo da je moja karijera gotova. Ali sam se zahvaljujući nevjerojatnoj podršci, izvukla iz mraka. Hvala svima što su mi omogućili da dosanjam svoj san“, rekla je Hubbard.

U međuvremenu je reagiralo nekoliko Udruženja za ženski sport, koja ističu da se na ovaj način gubi čistoća sporta i da će Hubbard u smislu snage, biološki uvijek imati prednost u odnosu na žene koje se natječu s njom.

Podsjetimo, Hubbard se natjecala u muškoj konkurenciji do 2013. prije nego što je promijenila spol i počela se natjecati u ženskoj konkurenciji. To joj je bilo dozvoljeno nakon što je Međunarodni olimpijski odbor 2015. godine promijenio pravila prema kojima transrodne osobe mogu nastupiti na Igrama dok im je nivo testosterona ispod dozvoljenog. Hubbard je ispunila taj uvjet, ali su njeni konkurenti bili zabrinuti činjenicom da će se natjecati protiv nje u Tokiju jer su smatrali kako Hubbard ima nepoštenu prednost.

Transrodna žena se žalila da je u nepovoljnom položaju u odnosu na žene po rođenju

Ovaj slučaj u sportu nije jedini. CeCe Telfer,  transrodna žena, pobijedila je tako 2019. godine na ženskoj utrci na 400 metara s preponama i ostavio drugoplasiranu više od jedne sekunde iza sebe. No, tada se CeCe Telfer, koja je rođena kao muškarac, žalila da je u nepovoljnijem položaju u odnosu na žene te da su “cisrodne žene” (žene po rođenju) zapravo one koje imaju prednost.

Možda te zanima... 46-godišnja gimnastičarka se nakon osam Olimpijskih igara oprostila od karijere Fitness

“Ako išta, moje natjecanje protiv cisrodnih žena je nedostatak jer moje tijelo prolazi kroz toliko medicinskih komplikacija”, kazala je CeCe Telfer. “Prolazila sam kroz biokemijske promjene tako da hormonska nadomjesna terapija slabi mišiće i oni propadaju pa se gubi mnogo snage… tako da moram raditi dvostruko jače kako bih zadržala svoju snagu…”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Pirate (@pirateofda6)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.