Fitness 14. rujna 2016.

Što se zbiva s tvojim tijelom kada prestaneš vježbati?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si jedna od onih koje treniraju samo tijekom ljetnih vrućina kako bi bila vitka za plažu, ali se potpuno opustiš kada dođe jesen i zima ovo ti neće biti drago pročitati. Sportski znanstvenik i bivši vaterpolist Ross Edgley opisao je što se događa s tijelom kada prestane biti aktivno.

Od opuštanja organa do gubitka mišićne mase, pa čak i slabljenja kostiju, odvikavanje od teretane može donijeti mnoštvo nedostataka. U svijetu zdravlja, fitnessa i sporta postoji univerzalni zakon, poznat kao S.A.I.D, odnosno Specifična adaptacija nametnute potražnje. To znači da se naši organi prilagođavaju svim onim zahtjevima i naporima koje im nametnemo.

"U slučaju da zanemariš teretanu, smanjit će se snaga i pokretljivost tvog tijela. Kapacitet pluća se smanjuje, pa se mišići brže zamaraju. Srce pumpa manje krvi u organizam, a masnoće se samo talože, bez oblikovanja mišićne mase, a smanjenjem aktivnosti također dolazi do gubitka koštane gustoće", objašnjava Ross.

Kao rješenje, bivši vaterpolist smatra da bi za početak svako jutro mogla ići pješice na posao, izbjegavati sjedenje i kasno večeranje, a teretana tri puta tjedno je nezaobilazna.

Pročitaj još jedan jako dobar razlog zbog kojeg ne treba odustati od vježbanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.