Hrana 06. veljače 2024.

Pjenasta kajgana s čak 30 g proteina i manje od 300 kalorija

Foto: Unsplash Kajgana obogaćena proteinima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kajgana ili umućena jaja omiljeni su doručak u mnogim zemljama, a fitness trenerica Amy Lee podijelila je zdravi trik koji vam jamči da svako jutro imate doručak bogat proteinima.

Iako je kajgana sama po sebi zapravo zdravo jelo, često se poslužuje uz ne baš tako zdrave dodatke. Ovo popularno jelo prirodno obiluje vitaminom B2 i vitaminom D, no često se poslužuje sa slaninom koja obiluje zasićenim mastima. Poznato je da prekomjeran unos zasićenih masti može podići razinu „lošeg” ili LDL kolesterola u krvi, a to može povećati rizik za srčane bolesti i moždani udar. No, fitness stručnjakinja Amy Lee otkrila je način kako možete bez osjećaja krivnje uživati u kremastoj kajgani, a da je ona jednako ukusna kao kad je pripremljena na nezdrav način.

Fitness stručnjakinja Amy Lee je pod korisničkim imenom @amyleeactive na TikToku podijelila svoj visoko proteinski i nisko kalorični recept za kajganu.

"Ovo je najbolji trik za zdravu kajganu s čak 30 grama proteina", rekla je dodajući da kajgana koju naručite u restoranu ima samo oko 10 do 12 grama proteina.

"Dakle, dodajte u jaja svježi sir obogaćen proteinima ako se želite osjećati sito satima i pritom imati stabilnu razinu šećera u krvi. Ovaj dodatak učinit će kajganu ekstra kremastom i pjenastom i to bez dodatnih masnoća ili kalorija", rekla je Amy. Naime, 100 grama svježeg sira obogaćenog proteinima i smanjenim udjelom masnoća sadrži 12 g proteina i ima samo 64 kalorije, a to će vam pomoći da ostanete duže siti bez da unosite dodatne nepotrebne kalorije. Tako s tri velika jaja i 100 grama svježeg sira obogaćenog proteinima možete unijeti 30,9 grama proteina i 280 kalorija. 

 

Visoko proteinska kajgana

Kako biste pripremili ovu kajganu, u zdjelicu stavite jaja i svježi sir obogaćen proteinima te miješajte dok se oba sastojka posve ne spoje. Zatim ih ulijte u neprianjajuću tavu i smanjite plamen na najmanje.

Kad se jaja počinju skrućivati, lagano miješajte silikonskom špatulom po dnu i rubovima tave kako bi jaja bila mekana. Pecite dok se jaja ne skrute tako da više nema tekućih dijelova, ali pazite da ne ispadnu presuha. Stavite jaje na tost i odmah poslužite.

Ovaj je video dobio impresivnih 64 tisuće lajkova, a pratitelji su ostavili svoje oduševljene komentare.

"Ja sam upotrijebio 3 jaja i 100 g svježeg sira i moram reći da je ovo najbolji trik ikada", napisao je jedan pratitelj. Drugi je dodao: "Ovo je daleko najbolja kombinacija sastojaka! Jaja i svježi kravlji sir". Treći je pratiteljica napisala da napravila kajganu po tom receptu, uz dodatak paprike, luka, himalajske soli i narezanog avokada. Zaključila je da je jelo fantastično. Još jedan pratitelj je unio i male izmjene u recept: "Prvo dobro promiješajte svježi sir, zatim dodajte jaja i dobit ćete najkremastiju kajganu ikada". Tu je i pratitelj koji je predložio da upotrijebite 100 g svježeg sira, 59 g bjelanjak i jedno veliko cijelo jaje. Tvrdi da je rezultat preukusan.

@amyleeactive How to add 30g of #Protein to your scrambled eggs! 😱😍 #scrambledeggs #foodtok #healthyrecipes #kitchenhacks ♬ What It Is - Solo Version - Doechii

jaja i avokado tost Možda te zanima... Tri doručka s manje od 350 kcal koja će vas držati sitim do ručka Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.