Hrana 20. rujna 2023.

Tim znanstvenika otkrio alternativu palminom ulju

Foto: Unsplash+ Palmino ulje koristi se u svemu, od čokolade do šampona, pizze, pekarskih proizvoda, paste za zube i dezodoransa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Procjenjuje se da gotovo polovica svih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda na policama supermarketa sadrži palmino ulje, ali škotski tim znanstvenika vjeruje da su otkrili njegovu bolju alternativu.

Palmino ulje ima mnogo različitih svojstava i funkcija što ga čini tako korisnim i široko rasprostranjenim. Polučvrsto je na sobnoj temperaturi pa namaze može održati lakše razmazivim, otporan je na oksidaciju pa proizvodima može dati dulji vijek trajanja, stabilan je na visokim temperaturama pa prženim proizvodima daje hrskavu teksturu, a također je bez mirisa i boje pa ne mijenja izgled ili miris prehrambenih proizvoda piše Svjetski fond za prirodu (WWF). Koristi se u svemu, od čokolade do šampona, pizze, pekarskih proizvoda, paste za zube i dezodoransa.

Ipak, važno je napomenuti kako hidrogenirano palmino ulje može biti štetno. Tijekom procesa hidrogenizacije, molekule vodika dodaju se u ulje kako bi se promijenila tekstura, stabilnost i produžio rok trajanja ulja. Takvo ulje koristi se u mnogim pekarskim proizvodima, a štetno je jer se tim procesom stvaraju nezasićene masti - trans masti - koje mogu loše utjecati na zdravlje te izazvati upalu, utjecati na zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi piše Healthline

No, stručnjaci sa Sveučilišta Queen Margaret (QMU) u Edinburghu pronašli su alternativu za palmino ulje i kažu da je njihov novi 100 % biljni sastojak 70 % bolji za okoliš piše BBC. Njihova zdravija opcija pod nazivom PALM-ALT ima 80 % manje zasićenih masnoća i 30 % manje kalorija.

Isti okus i tekstura

Catriona Liddle, jedna od vodećih istraživačica u QMU timu, napominje kako njihova alternativa ima isti okus i teksturu kao i tradicionalno palmino ulje. Kroz posebna senzorska testiranja, ispitanici su pokušali uočiti razliku između alternative i tradicionalnog palminog ulja, ali ju nisu mogli uočiti. 

Ispitanici su opisali da proizvod PALM-ALT ima konzistenciju majoneze. Također, ne sadrži palmu i kokos te nema dodanih aroma, šećera, sladila, konzervansa i bojila. Napravljen je od nusproizvoda iz industrije lanenog sjemena, te prirodnih vlakana i repičinog ulja piše BBC. Uz to sa QMU-a napominju da se može proizvoditi lokalno te da je troškovno konkurentan. Ako ga prehrambena industrija koristi kao zamjenu za palmino ulje, ima potencijal značajno smanjiti emisiju stakleničkih plinova smanjenjem utjecaja prevoženja hrane i krčenja šuma povezanih s proizvodnjom palminog ulja. Provedba ove inovativne nove strategije pomogla bi prehrambenoj industriji u smanjenju njezine ovisnosti o pretjeranom uzgoju uljne palme.

Iako se palmino ulje čini nezamjenjivim, stručnjaci sa QMU-a imaju međunarodnu patentnu prijavu za PALM-ALT i trebali bi započeti rasprave s budućim proizvođačima. "Počeli smo s pekarskim proizvodima - kruhom, kolačima, keksima - svim stvarima koje svi vole jesti, ali koje nisu baš zdrave za nas", rekla je Liddle. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Plantaža palmi

Možda te zanima... Islandski supermarket prvi izbacio palmino ulje s polica kako bi spasio prašume Eko

Zašto je palmino ulje loše?

U usporedbi s drugim biljnim uljima, uljana palma je vrlo učinkovit usjev, sposoban proizvoditi velike količine ulja na malim površinama zemlje, gotovo tijekom cijele godine. No, upravo je ogromna potražnja za njim dovela do značajnog krčenja šuma u područjima gdje uljane palme mogu uspijevati. Proizvodnja palminog ulja odgovorna je za oko 8 % svjetske deforestacije između 1990. i 2008. godine piše BBC. To je zato što se šume spaljuju kako bi se očistila područja na kojima ljudi mogu uzgajati uljane palme - čak i ako je to ilegalno. Paljenjem šuma uništavaju se mjesta gdje žive biljke i divlje životinje, što znači da područje ima manje bioraznolikosti. Time životinje poput orangutana, nosoroga, slonova i tigrova mogu biti ugrožene. Ovaj gubitak šuma zajedno s pretvorbom tresetnog tla bogatog ugljikom izbacuje milijune tona stakleničkih plinova u atmosferu i pridonosi klimatskim promjenama piše WWF. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Palmin plod od kojeg se dobiva palmino ulje

Korištenje zemljišta za uzgoj palminog ulja, od čega se 85 % nalazi u Indoneziji i Maleziji, povećalo se gotovo devet puta s 3,3 milijuna hektara 1970. na 28,7 milijuna hektara 2020. godine. U financijskom smislu, jedno je izvješće procijenilo svjetsku industriju palminog ulja na 62,3 milijarde dolara u 2021. I takav je stalni rast potražnje, a očekuje se da će se ova brojka povećati na 75,7 milijardi dolara do 2028. godine piše BBC. 

Možda te zanima... Stručnjak za sigurnost hrane otkrio istinu o štetnosti palminog ulja Hrana Ulje_1 Možda te zanima... Palmino ulje - hranjivo ulje koje traje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.