Hrana 16. travnja 2024.

Trebate li zaista pojesti pet voćki dnevno?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voće i povrće dio je zdrave, uravnotežene prehrane i može vam pomoći da ostanete zdravi zbog čega je važno da ih jedete dovoljno.

Dokazi pokazuju da svaki dan unos najmanje pet porcija raznog voća i povrća ima značajne zdravstvene prednosti. To je ukupno pet porcija voća i povrća, a ne porcija svakoga. Porcija voća ili povrća je 80 g. Pet na dan temelji se na savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja preporučuje unos najmanje 400 g voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca, moždanog udara i drugih kroničnih bolesti.

Preporučuje se da tanjur bude pola voća i/ili povrća, što bi mnogima pomoglo da postignu pet porcija dnevno potrebnih za zdravstvene prednosti. Voće i povrće izvori su hranjivih tvari koje se mogu uključiti u većinu obroka i međuobroka, a neophodni su za održavanje zdravlja srca i tijela. Više dnevnih obroka voća i povrća definiraju značajke dijeta kao što su DASH i mediteranska, koje su dosljedno najviše rangirane na popisima 'najboljih dijeta'.

Možda te zanima... Voće s najmanje ugljikohidrata prikladno i za dijabetičare Hrana

7 dobrih razloga zašto biste trebali jesti voće

  • Voće i povrće dobar su izvor vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, vitamin C i kalij.
  • Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana koja mogu pomoći u održavanju zdravih crijeva i spriječiti zatvor i druge probleme s probavom. Prehrana bogata vlaknima također može smanjiti rizik od kroničnih i malignih bolesti.
  • Voće i povrće može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti.
  • Voće i povrće doprinosi zdravoj, uravnoteženoj prehrani.
  • Voće i povrće izvrsnog je okusa i postoji velika raznolikost za odabir.
  • Voće i povrće također obično ima malo masti i kalorija (pod uvjetom da ih ne pržite ili pečete u puno ulja). Zato vam njihova konzumacija može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i zdravlju srca.
  • Voće i povrće pomaže nam stvoriti osjećaj sitosti zbog čega je idealan saveznik u održavanju normalne tjelesne mase ili mršavljenju.
Možda te zanima... Koja količina voća dnevno može zaustaviti mršavljenje? Hrana

Najzdravije voće i povrće

Iako znamo da je sve voće i povrće itekako hranjivo, postoje neka koja se dodatno ističu svojom kvalitetom. Zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i kelja bogato je folatom, vrlo je protuupalno, potiče prirodni proces detoksikacije tijela i poboljšava mentalno zdravlje. Narančasto i ljubičasto voće i povrće bogato beta karotenom i vitaminom C, poput citrusa, bobičastog voća i mrkve ima dodatne povoljne prednosti za naše zdravlje stoga pokušajte svakodnevno uklopiti u svoju prehranu nešto od navedenog.

Zatim, povrće bez škroba poput krastavaca, rotkvica, šparoga, kupusa, brokule i cvjetače obiluju polifenolima i vlaknima, što poboljšava zdravlje crijeva i potiče uravnotežen imunološki sustav i raspoloženje. Škrobasto povrće poput krumpira ograničite i računajte kao izvor ugljikohidrata, a ne kao porciju povrća.

Možda te zanima... 10 snackova koji su kao zdravi, a zapravo su puni soli i kalorija Hrana

Kako postići unos svojih pet na dan?

Pet na dan je optimalna količina, no nemojte se osjećati loše ako to ne napravite svaki dan. U najmanju ruku probajte ubaciti voće za doručak i međuobrok te porciju povrća za ručak i večeru za početak. Za one koji obično ne jedu voće i povrće, može se činiti izazovnim doći do pet porcija voća i povrća dnevno, međutim, ako počnete s barem jednom dnevnom porcijom, bit će lakše doći do pet dnevno.

Evo nekoliko ideja kako uklopiti voće i povrće u svoju prehranu:

  • pojedite jabuku, bananu, mandarinu ili krušku kao brzi međuobrok između obroka
  • ubacite bobičasto voće u svoju jutarnju kašu
  • za međuobrok pripremite štapiće povrća poput celera, mrkve ili krastavca i poslužite uz namaz od slanutka ili sira
  • dodajte povrće u svoja jela poput rižota, woka ili omleta
  • uz ručak uvijek servirajte neku salatu poput zelene ili cikle
  • imajte kod kuće uvijek paketić smrznutog povrća ili teglicu ukiseljenog povrća ako vam ponestane svježeg povrća.

Povrće bi trebalo činiti većinu vaših obroka, s mesom i drugom hranom koja se koristi kao prilog ili dodatak jelima. Činjenica da možete produžiti svoj životni vijek jedući više voća i povrća je zapanjujuća i nema razloga zašto ljudi ne bi nastojali jesti što je više moguće.

Da biste maksimalno iskoristili svojih pet na dan, vaših pet porcija treba sadržavati raznovrsno voće i povrće. To je zato što različito voće i povrće sadrži različite kombinacije vlakana, vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Gotovo sve voće i povrće računa se u vaših pet dnevno. Može biti svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno ili cijeđeno. Budući da ovu brojku rijetko tko uspije zadovoljiti, voće i povrće možete unijeti i putem sokova, čime si osiguravate dodatne zdravstvene benefite. Ako već ne konzumirate pet porcija dnevno, započnite dodavanjem barem još jedne porcije bilo voća ili povrća dok ne dođete do pet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.