Native sadržaj Boost za imunitet 26. siječnja 2024.

5 moćnih namirnica koje će vam ojačati imunitet tijekom zime

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša nutricionistica otkriva 5 namirnica koje će nam pomoći othrvati se virusima i bakterijama

Snažan imunitet je okosnica našeg cjelokupnog zdravlja! Bilo da je u pitanju obrana od virusnih i drugih infekcija ili zaštita od brojnih kroničnih bolesti, dobro „opskrbljen“ imunološki sustav predstavlja jedinstveni štit od bolesti. Naš je zadatak svojim životnim stilom imunitetu pružiti dugotrajnu snagu. Prehrana je, pritom, jedan od najlakših načina kako možemo utjecati na snagu našeg imuniteta. Osiguramo li imunitetu potrebne hranjive tvari možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, te čak ubrzati oporavak u slučaju da bolest ipak nastupi. Zato u nastavku izdvajamo top 5 namirnica koje zahvaljujući sadržaju imunostimulirajućih spojeva pružaju izuzetnu podršku našem imunitetu.

Češnjak je superzvijezda među namirnicama koje pospješuju imunitet

Upotreba češnjaka u suzbijanju rasta nepoželjnih mikroba seže daleko u povijest; starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba, a i slavni Louis Pasteur je isticao njegova antiseptička svojstva. I danas češnjaku pripisujemo brojne povoljne učinke, od kojih je uz poticanje rada našeg imuniteta, poznat i njegov povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila, ali i antikarcinogeni učinak.
No, vratimo se na imunitet. Češnjak, naime, sadrži jedinstveni sumporni spoj naziva alicin, koji mu daje specifičan miris, ali je i razlog zašto posjeduje snažno antibakterijsko , antivirusno pa i antimikotičko djelovanje. Zato češnjaku nerijetko tepaju kao prirodnom antimikrobijalnom agensu koji je koristan i u samoj prevenciji odnosno jačanju imuniteta (osobito kada je riječ o respiratornim bolestima), ali i kada bolest već nastupi.

Antimikrobijalno djelovanje alicina iz češnjaka je uistinu snažno, zbog čega se često pretače i u kapsule koje se primjerice koriste u prirodnom rješavanu SIBOa (bakterijskog prerastanja tankog crijeva) ili prerastanja Candide. U svom imunostimilirajućem djelovanju češnjak je najučinkovitiji kada se konzumira sirov, bilo da je zgnječen, nasjeckan, potisnut kroz prešu ili samljeven. Imajte na umu da što sitnije režemo češnjak to je koncentracija alicina veća! Uz češnjak, naš imunitet voli i crveni luk i poriluk.

Citrusno voće – zimski spasitelji za naš imunitet

Priroda nas upravo zimi dariva slasnim citrusnim voćem kao da zna što našem imunitetu treba. Naime, u tom je periodu izbor namirnica koje obiluju vitaminom C važnim za rad imuniteta oskudan, ali zato nam spas dolazi upravo u citrusima. Limun, naranče, mandarine, klementine i grejp: sve su to namirnice koje krasi impresivan sadržaj vitamina C. Vitamin C je najpoznatiji po svojim antioksidativnim svojstvima te upravo činjenici da doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, pa je važno uzimati ga dovoljno kako bismo smanjili mogućnost infekcije. Manje je poznato da vitamin C može skratiti trajanje bolesti ukoliko ste primjerice već „zaradili“ prehladu i virozu.
 | Author:

Dodatna je prednost citrusa što sadrže još jedan imunostimulirajući nutrijent - vitamin A, ali i pravu riznicu flavonoida koji posjeduju širok spektar svojstava, uključujući protuupalnu i antikarcinogenu aktivnost, inhibiciju grušanja krvi i snažnu antioksidativnu aktivnost.
Iako ćemo za citrusima najčešće posegnuti kao samostalnom poslasticom, njih je vrlo lako uključiti u slatka jela, ali i salate - bilo kao dodatni sastojak, bilo njihov sok koji je idealan za pripremu preljeva koji će nahraniti vaš imunitet.

Med ima dugu tradiciju upotrebe za jačanje imuniteta

Med je prava delicija koja s lakoćom mijenja šećer u receptima, a ujedno ima nevjerojatno ljekovito djelovanje na nas. Namirnica je to od davnina poznata čovjeku pa su ga primjerice još i Egipćani koristili za cijeljenje rana, a kasnije se vrlo često koristio u ublažavanju infekcija. U Staroj Grčoj, Hipokrat je preporučivao med za skidanje vrućice, ali i olakšavanje kašlja.

I danas je med cijenjeni pomagač za naš imunitet, ali i kada bolest nastupi, a povoljan učinak potvrđuje i znanost. Tako znamo da posjeduje protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antimikotičko djelovanje što je jako bitno za samu prevenciju infekcija osobito respiratornih, no ukoliko ona ipak nastupi, dobro je poznat narodni lijek za olakšavanje kašlja, med otopljen u čaju. Med je, naime, viskozan i polako se otapa u ustima pa djeluje na stražnji dio grla gdje iritacija izaziva kašalj – za povoljan učinak su dovoljne 2 žličice meda. Vjeruje se da blagotvorno djelovanje meda možemo pripisati nutritivnom sastavu – kaplja meda sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka uključujući vitamin C te vitamine B kompleksa, ali i željezo, bakar, mangan te fitokemikalije (flavanoidi i fenoli) sa snažim antioksidativnom djelovanjem. Imajte na umu da se sadržaj ovaj korisnih sastojaka u medu značajno smanjuje na visokim temperaturama pa nikad nemojte med dodavati u kipući čaj.

Kiseli kupus je adut za naš imunitet

Zima je period kada se više okrećemo fermentiranom povrću, pa tako i kiselom kupusu koji je zahvaljujući iznimnom nutritivnom profilu, neprocjenjiv saveznik u jačanju našeg imuniteta. Tako je prvenstveno odličan izvor vitamina C - sadrži približno jednaku količinu ovog vitamina kao agrumi. Vrlo dobar je izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B skupine i vitamina A te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Adut kupusa je i što sadrži glukozinolate, fitokemikalije kojima se pripisuje povoljan učinak na ravnotežu hormona, ali i antikarcinogeno djelovanje.

Ipak najveća njegova prednost je što sadrži probiotike odnosno korisne bakterije za našu mikrobiotu, a koje mogu stimulirati imunološki sustav. Ne smijemo zaboraviti da se 70 % stanica imunološkog sustava nalazi u crijevima, pa je za snažan imunitet izuzetno bitno održavati zdravlje probavnog sustava. Kiseli kupus je tu idealna namirnica da nam u tome i pomogne. Iako je kiseli kupus obožavan u sarmi, za najveću blagodat ga je ipak najbolje jesti na salatu. Razlog leži u činjenici da se kuhanjem gube određena povoljna svojstva, prvenstveno sadržaj vitamina C.

Brokula je prava riznica nutrijenata

Brokula je, bez sumnje, kraljica detoksikacijske zimske trpeze. Mnogo je je atributa koji idu u prilog ovom povrću, a niska kalorijska vrijednost je tek jedna od njih. Tako brokula obiluje vlaknima te je odličan izvor imunostimulirajućeg vitamina C (već će 100 g zadovoljiti vaše dnevne potrebe). Sadrži nadalje i vitamin A, antioksidans bitan za snažan imunološki sustav te obiluje folnom kiselinom, još jednim vitaminom iz skupine B kompleksa važnim za pravilan rad našeg imuniteta. Popis nutrijenata tu ne prestaje pa je tako brokula dobar izvor i željeza, magnezij, ali i kalcija.

Osim obilja hranjivih tvari brokula sadrži i blagotvorne fitonutrijente čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na naše zdravlje. Tako u značajnim količinama osigurava flavonoide poput kvercetina te karotenoide poput luteina, zeaksantina i beta-karotena. No, najimpresivniji je sadržaj spojeva sa sumporom osobito sulforafana koji, povećavajući sposobnost jetre da proizvodi detoksicirajuće enzime, dokazano štiti od potencijalno štetnih tvari, ali i djeluje povoljno na naš imunitet. Brokulu je najbolje redovito konzumirati kako bi osnažili imunitet i prevenirali razvoj bolesti. Kulinarska obrada koja najbolje čuva vrijedne tvari u njoj je priprema na pari i to ne dulje od 5 minuta, međutim, može se i pirjati ili kuhati, ali pripazite da pritom ostane hrskava.

Ojačajte svoj imunitet uz hranu koju naša nutricionistica preporuča, ali i uz dodatke prehrani brenda Dietpharm.  Iako su dodaci prehrani regulirani zakonom o hrani, Dietpharm nad svakim proizvodom i sirovinom provodi opsežna kontrolno-analitička ispitivanja, iznad propisanog zakonskog minimuma, te potrošačima garantira da u rukama imaju siguran i visokokvalitetan proizvod. Beskompromisna posvećenost kvaliteti osvojila je povjerenje potrošača, baš kao i točno označavanje proizvoda – na ambalaži je uvijek transparentno napisan udio aktivne supstance.
 | Author:
Ovaj brend nudi široku paletu proizvoda za zaštitu imuniteta, poput Centravita, Imuno C D proizvoda, BIO C, Vitamina D i drugih. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.