Native sadržaj Boost za imunitet 31. siječnja 2024.

Stvari koje možete unijeti u svoju svakodnevicu i pomoći jačanju imuniteta

Foto: Pexsels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nutricionistica savjetuje kako uz male korake koje ćete unijeti u svoje svakodnevne navike ojačati imunitet

Stiglo nam je razdoblje u kojemu obično malo više razmišljamo o našem zdravlju i jačanju imuniteta. Dolaskom hladnijih dana često unaprjeđujemo prehranu i koristimo dodatke prehrani kako bismo izbjegli potencijalne prehlade i gripe. Najčešće se u narodu spominju nezaobilazni citrusi, đumbir, pčelarski proizvodi i raznorazni čajevi. Tako nutrijentima opskrbljeno tijelo osnažuje imunosni sustav koji je naš glavni saveznik u odupiranju stalnim “napadima” bakterija, virusa i ostalih patogenih čestica kojima smo okruženi.

Zdravi imunitet, zapravo, neprestano drži pod kontrolom neželjene mikroorganizme u i na našem tijelu, te ne im dozvoljava da se razmnože i uzrokuju upalu. No, treba naglasiti da je sasvim normalno da zdrava odrasla osoba godišnje oboli do dva puta od prehlade ili infekcije. Ukoliko je u pitanju znatno veći broj infekcija godišnje, tada se treba zabrinuti i bolje se pobrinuti za svoj imunitet.

 | Author: Pexsels Foto: Pexsels

Zato, ne dozvolite da vas infekcije sustignu! Na vrijeme pripremite svoj imunitet za borbe koje ga čekaju u hladnijim danima. U nastavku pročitajte savjete kako izgraditi jak imunitet uvođenjem jednostavnih promjena u prehranu i životnu rutinu.

Pazite koliko hrane unosite. Krenimo od hrane i količine energije koju njome unosimo. Održavanje adekvatne tjelesne mase neophodno je za normalnu aktivnost imunosnog sustava. Vaš imunitet neće dobro funkcionirati uz restriktivne dijete za mršavljenje niti uz suvišne kilograme.

Uključite proteine u svaki obrok. Često čujemo kako pojedinci imaju strah od unosa mesa. No, visokokvalitetni i kompletni proteini koji potiču zdravi imunitet potječu upravo od mesa, ribe i morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda. To ne znači da vegani ne mogu unijeti dovoljno potrebnih proteina, ali ih oni moraju mudro kombinirati iz žitarica i mahunarki.

Birajte cjelovite žitarice, a šećer ograničite. Unos šećera i rafiniranih proizvoda od bijelog brašna moramo smanjiti da bismo unaprijedili naš imunosni sustav. Naime, šećeri mogu umanjiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju bakterije. Iz tog razloga, neka vam se većina unosa ugljikohidrata sastoji od cjelovitih žitarica poput integralnog i graham kruha, cjelovitih pahuljica i pseudožitarica (heljda, kvinoja, amarant).

Hranite svoje stanice zdravim mastima. Iako je po pitanju imuniteta još uvijek nejasno kako masti na njega utječu, jedan izvor masti je uvijek aktualan i nenadmašiv po pitanju utjecaja na imunitet ali i cjelokupno zdravlje, a to je naravno – maslinovo ulje. No, ne zaboravite i na unos protuupalnih omega-3 masnih kiselina prvenstveno iz plave ribe i ribljeg ulja, ali i iz oraha, chia i lanenih sjemenki.

Ograničite unos alkohola. Kod unosa alkohola, kao što je već općepoznato, ključna je količina. Pretjerani unos može dovesti do značajnih nutritivnih deficita i tako voditi u razne infekcije, ali i druge teške bolesti. S druge strane, umjerena konzumacija ne šteti imunitetu, već čak može smanjiti opasnost od pojave infekcija gornjeg dišnog sustava kod zdravih mladih nepušača.

Oprostite se od gotove hrane. Prerađena procesirana hrana često sadrži velike količine aditiva, teških metala, ali i pesticida koji mogu stvarati problem vašem imunitetu. Fokusirajte se na cjelovite namirnice i okušajte se u pripremanju vlastite hrane.

Izbjegnite monotoniju. Neka vam svaki tanjur sadrži nekoliko boja. Ne biste vjerovali, ali cijeli niz namirnica bogatih hranjivim tvarima koje pomažu imunitetu i koje imaju nevjerojatno antimikrobno djelovanje zapravo su lako dostupne i koristimo ih u svakodnevnoj prehrani. Nutrijenti iz tih namirnica koji su nam ključni za snažan imunitet uključuju:

- vitamin A (karotenoidi) – pronađite ga u žutom i narančastom voću i povrću poput citrusa, buče, mrkve, ali i u zelenom lisnatom povrću

- vitamin C – već spomenuti citrusi su nam uvijek pri ruci zimi i pri vrhu izbora kada je u pitanju ovaj vitamin, ali ne zaboravite i na kiseli kupus

- vitamin E – unosite ga svakodnevno sa šakom orašastih plodova, putem sjemenki ili jednostavno iz maslinovog ulja i morskih plodova

- cink – budući da ga je često teško nadoknaditi, da bismo ga unijeli u dovoljnim količinama, moramo paziti da nam prehrana obiluje organski uzgojenim mesom, mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima, jajima te mliječnim proizvodima

- selen – ako već niste, opskrbite se brazilskim oraščićima, jednim od najboljih izvora selena; ostali izvori uključuju namirnice životinjskog podrijetla, mahunarke, gljive, špinat i zob

- flavonoidi – ako svakodnevno pijete zeleni čaj, unosite raznoliko voće i povrće, te koristite maslinovo ulje, nemate brige, osigurali ste antioksidativni, antimutageni, antikarcinogeni i protuupalni učinak koji će unaprijediti vaš imunitet

- alicin – još jedan spoj s izrazito jaki antimikrobnim, antioksidativnim i imunomodulatornim djelovanjem, a pronaći ćete ga u vrlo jednostavnoj namirnici iz svake kuhinje - češnjaku

- glukozinolati – fitokemikalije s raznim impresivnim anti učincima (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje) koje nalazimo u kupusu, brokuli, cvjetači, prokulici, roktvici, repi i gorušici

Njegujte svoj mikrobiom. Pojedine tzv. dobre bakterije mogu imati pozitivan učinak na imunitet. Mehanizam je takav da u biti ove bakterije pozitivno utječu na zdravlje crijeva, a samim time i na imunosni sustav. Upotpunite prehranu ovim vrijednim pomagačima unosom fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta, kiselog mlijeka i acidofila.

Svakodnevno se krećite.  Čak i umjerena tjelovježba (30 – 45 minuta hodanja) može pomoći jačanju vašeg imunosnog sustava i tako vas zaštititi kroz duži period što je posebno poželjno tijekom zimskih mjeseci. Zato kape na glavu, rukavice na ruke i prošećite!

Spavajte dovoljno. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna može utjecati na vaš imunosni sustav i tako povećati vjerojatnost da će se razboljeti nakon što ste bili izloženi virusu. Osim toga, nedostatak sna može utjecati i na brzinu oporavka ukoliko se razbolite. Prioritizirajte san i osigurajte si barem 7 sati sna svaku noć.

Radosno srce jača imunitet! Jeste li znali da pozitivan stav prema životu često dovodi do dobrih životnih navika koje onemogućavaju češće obolijevanje? Vesele osobe češće su na svježem zraku, rekreiraju se i hrane se kvalitetnije, a sve to pridonosi zdravlju. Ne zaboravite danas nabaciti osmijeh i energično zakoračiti u novi dan.

Ojačajte svoj imunitet uz savjete nutricionistice, ali i uz dodatke prehrani brenda Dietpharm.  Iako su dodaci prehrani regulirani zakonom o hrani, Dietpharm nad svakim proizvodom i sirovinom provodi opsežna kontrolno-analitička ispitivanja, iznad propisanog zakonskog minimuma, te potrošačima garantira da u rukama imaju siguran i visokokvalitetan proizvod. Beskompromisna posvećenost kvaliteti osvojila je povjerenje potrošača, baš kao i točno označavanje proizvoda – na ambalaži je uvijek transparentno napisan udio aktivne supstance.
 | Author:
Ovaj brend nudi široku paletu proizvoda za zaštitu imuniteta, poput Centravita, Imuno C D proizvoda, BIO C, Vitamina D i drugih. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.