Psiha i seks 18. listopada 2023.

Zašto biste prije seksa uvijek trebali jesti?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od paljenja svijeća do ambijentalne glazbe, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste stvorili raspoloženje za seks. Ali sada studija pokazuje da postoji još jedna važna stvar koju biste trebali učiniti prije nego što odete u spavaću sobu - jesti. Istraživači sa Sveučilišta u Oslu tvrde da je 'nježno milovanje' manje ugodno kada ste gladni.

Kažu da je ovaj neobičan učinak posljedica 'grelina', koji je također poznat kao 'hormon gladi'. 'Osim svoje utvrđene uloge hormona koji stimulira apetit, o grelinu također ovisi kako ćete procijeniti određene društvene interakcije kao što je primjerice dodir",  objasnili su istraživači.

Grelin je hormon koji proizvode i oslobađaju uglavnom stanice u želucu, a male količine oslobađaju i tanko crijevo, gušterača i mozak. Često ga nazivaju 'hormonom gladi' jer stimulira apetit, povećava unos hrane i potiče skladištenje masti. Međutim, prethodne studije su otkrile da je hormon također povezan s drugim nagradama. U studiji, objavljenoj u Psychophysiology, istraživači su zaključili: "Osim hrane, učinak grelina se proteže i na druge vrste nagrada. Na primjer, grelin tjera miševe da konzumiraju više alkohola i podiže motivaciju za samodavanje heroina kod štakora".

Prije_Poslijeu Možda te zanima... Hormon zbog kojeg ne možeš smršavjeti Dijeta

Tim, predvođen Daniellom Pfabigan, odlučio je shvatiti utječe li hormon i na ugodu dodira. Šezdeset sudionika zamoljeno je da dođu u laboratorij na testiranje dva odvojena dana. Prvog dana sudionici su stigli u 15:00 nakon što su postili od 09:00, a zatim su dobili tekući obrok i bananu. Drugi dan također su postili do dolaska, ali nisu dobili hranu.

Krvni testovi potvrdili su da im se na dan kada su dobili hranu, razina grelina smanjila nakon što su jeli, dok su razine ostale visoke na dan 'posta'. Oba dana sudionicima je četkana desna potkoljenica različitim brzinama, dok su im praćene aktivnosti mozga. Sudionici su zamoljeni da ocijene koliko je intenzivan dodir bio, kao i koliko je bio ugodan, piše Daily Mail.

Rezultati su otkrili da su dodiri ocijenjeni nešto ugodnijima u dane 'hrane' nego u dane 'posta'. Istraživači ističu da je ovaj učinak bio malen, sa samo dva posto. Međutim, kažu da bi otkrića mogla imati važne implikacije u 'širokom rasponu domena'. "Na primjer, može implicirati da dodir koji se traži zbog dobrobiti, kao što je opuštajuća masaža, ima pozitivniji učinak nakon obroka nego na prazan želudac. Smanjena razina ugode zbog izostanka nagrade u vidu hrane također bi mogla otežavati pridržavanju dijete za mršavljenje", zaključili su.

 
Juha_13 Možda te zanima... Nekoliko trikova za smanjenje apetita Dijeta Možda te zanima... Ups, više ne uživamo u seksu! Najčešći razlozi Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.