Zdravlje 16. veljače 2024.

5 promjena na koži i noktima koje mogu ukazivati na probleme sa srcem

Foto: Unsplash Promjene na koži i noktima mogu ukazivati na srčane probleme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vaša koža odličan je pokazatelj zdravlja. Kada je crvena i ljušti se, to može značiti da imate alergijsku reakciju na proizvod za njegu kože. Ili ako je suha i ljušti se, možda joj je potrebna hidratacija ili imate ekcem.

Koji god problem da se pojavi na koži, ne treba ignorirati. To je osobito važno jer je koža, kao naš najveći organ, ogledalo našeg cjelokupnog zdravlja. "Naša koža je organ koji je najlakše pregledati bez potrebe za snimanjem ili invazivnim postupcima, a liječnik ili dermatolog mogu uočiti suptilne znakove koji ukazuju na prikrivene zdravstvene probleme", kaže za Well+good dermatolog Sam Awan. Primjerice, ako imate problema s jetrom, vaša koža može požutjeti (žutica) ili oticati oko zglobova ako imate reumatoidni artritis. 

Isto tako, vaša može ponuditi naznake u kakvom je stanju zdravlje vašeg srca. Neki rani znakovi srčanih bolesti mogu se očitovati na vašoj koži i tako promijeniti njezin izgled i teksturu, bez obzira na vašu dob. U nastavku saznajte kojih pet promjena na vašoj koži mogu ukazivati na probleme sa srcem.

Promjena boje kože

Koža ima mnogo nijansi i tonova (čak je normalno da ponekad izgleda ružičasto/crvenkasto), ali ako je plave boje, to je znak da nešto nije u redu. "Plava ili ljubičasta boja vaše kože može značiti da kisik ne cirkulira pravilno", kaže kardiologinja Stacy Rosen. Plava boja kože, poznata i kao cijanoza, obično se javlja kada je smanjen protok krvi ili kisika u tom dijelu tijela. Možda ćete primijetiti promjenu boje na prstima ruku ili nogu, u raznim nijansama ljubičaste ili plave, prema klinici Mayo.

Važno je napomenuti da češći uzroci plavih nožnih prstiju nisu povezani sa srčanim bolestima. "Na primjer, obično vidimo promjenu boje nožnih prstiju kod pacijenata s covidom ili autoimunim stanjima", kaže Awan. Ali dodaje da, ukoliko uzrok nije jasan, plavi nožni prsti mogu biti znak malih ugrušaka ili začepljenja u arterijama. 

Hiperpigmentacija kože (područja vaše kože koja su nešto tamnija od drugih) također može biti znak temeljnih zdravstvenih problema. To je medicinsko stanje koje se zove acanthosis nigricans, a uzrokuje blagu pigmentaciju na stražnjoj strani vrata ili ispod pazuha. “Acanthosis nigricans i kožne mrlje mogu biti rani znak razvoja inzulinske rezistencije”, dodaje Awan. Ali kako se to odnosi na vaše srce? Inzulinska rezistencija često je simptom dijabetesa tipa 2, stanja koje udvostručuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. "Iz tog razloga preporučujem pacijentima redovite preglede za dijabetes i usredotočenost na zdravu prehranu, tjelovježbu i spavanje kako bi smanjili rizik od pogoršanja inzulinske rezistencije", objašnjava Awan.

Možda te zanima... 5 simptoma tihog srčanog udara koji se često zanemaruju, neki se mogu pojaviti i mjesec dana prije Zdravlje

Otečene noge

Kada provjeravate svoju kožu u potrazi za znakovima srčanih problema, nije važno samo paziti na boju i teksturu, već i na otekline. Otečene noge ili edemi, mogu biti rani znak srčane bolesti, kaže dr. Rosen.

Konkretno, edem je čest simptom zatajenja srca. Kod zatajenje srca, noge ili gležnjevi počinju oticati ako srce nema dovoljno snage da pumpa krv natrag iz donjih ekstremiteta. To dovodi do dodatnog nakupljanja tekućine u nogama, gležnjevima, bedrima ili trbuhu, navodi Harvard Health Publishing.

Prema klinici Mayo, zatajenje srca često dolazi s drugim simptomima, uključujući:

  • Kratkoću daha tijekom aktivnosti ili ležanja
  • Umor i slabost
  • Ubrzan ili nepravilan rad srca
  • Zviždanje u plućima ili kašalj koji ne prolazi ili izaziva sluz s krvlju
  • Mučninu i nedostatak apetita
  • Lošu koncentraciju
  • Bol u prsima (ako je zatajenje srca uzrokovano srčanim udarom).

"Oticanje potkoljenica i stopala također može biti znak problema sa srcem, plućima ili bubrezima. Najčešći uzrok edema nogu je istrošenost vena potkoljenica. Tijekom vremena, vene teže šalju krv natrag u srce suprotno gravitacijskom toku, što uzrokuje nakupljanja tekućine u nogama”, kaže Awan. 

Ako primijetite iznenadno oticanje samo jedne noge, to bi mogao biti znak krvnog ugruška, točnije duboke venske tromboze (DVT). U tom slučaju, najbolje je potražiti pomoć što je prije moguće. DVT će ponekad uzrokovati i druge simptome poput bola, topline koja dolazi iz otečenog područja, crvenila kože ili vidljivih natečenih vena, prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Nije svatko u opasnosti od razvoja DVT-a. Izloženi ste većem riziku ako već neko vrijeme imate probleme sa srcem ili imate obiteljsku povijest DVT-a te ako putujete i sjedite duže vremena bez kretanja. "Iz tog razloga preporučujem kompresijske čarape do koljena kada ste na dugom letu ili putovanju, te povremeno ustajanje da se istegnete noge i kratko prošetate", dodaje Awan.

Možda te zanima... 5 čestih uzroka otečenih nogu i kako ublažiti tegobe Zdravlje

Batićasti prsti

Ako ste primijetili da vam je koža oko noktiju na rukama ili nogama znatno proširena ili natekla, možda imate batićaste prste. "Mogu biti znak bolesti srca i pluća jer signaliziraju nedostatak kisika", kaže Awan. Zbog toga vam vrhovi prstiju nateknu, a nokti postaju zakrivljeniji. Postoje mnoge druge bolesti povezane s batićastim prstima i srcem, a prema klinici Cleveland najčešće su:

  • Aneurizma aorte: izbočina u zidu aorte, glavne arterije koja prenosi krv od srca do ostatka tijela.
  • Kongenitalna bolest srca: urođena mana srca.
  • Endokarditis: bakterijska infekcija u krvotoku koja uzrokuje upalu nutarnje ovojnice srčanih komora i zalistaka.

Batićaste prste možete primijetiti kada idete na manikuru ili pedikuru, kada režete nokte ili čak dok nanosite losion na tijelo nakon tuširanja. Ako ih primijetite, obratite se svom liječniku što prije kako biste otkrili i liječili temeljni uzrok.

Možda te zanima... Mogući uzroci crvenih natečenih prstiju kralja Charlesa III. Zdravlje

Lezije na ili oko kapka

Ako ste primijetili žute ili narančaste izrasline na kapcima (ili općenito voštane izbočine na koži), one mogu biti znak visokog kolesterola ili dijabetesa, kaže dr. Rosen. Poznate i kao ksantomi, ove žute izrasline jedan su od češćih znakova visokog kolesterola, osobito kod starijih osoba. I dok naizgled nisu povezani s vašim srcem, visoki kolesterol i dijabetes mogu povećati rizik od srčanih bolesti, prema Američkoj udruzi za srce. “Dok se neke vrste izraslina na koži povezanih s kolesterolom mogu vidjeti kod potpuno zdravih pacijenata, druge mogu biti znak povišenog kolesterola ili lipida u krvi,” kaže Awan.

Ksantomi ne nestaju sami, pa ako želite ukloniti izrasline, može ih liječiti dermatolog ili okuloplastični kirurg. Najbolji način da spriječite njihov nastanak je da aktivno zaštitite zdravlje svog srca smanjenjem visokog kolesterola, izbjegavanjem duhanskih proizvoda i liječenjem dijabetesa i visokog krvnog tlaka, prema klinici Cleveland.

žena u krevetu Možda te zanima... 9 neočekivanih okidača koji mogu izazvati srčani udar Zdravlje

Ljubičaste linije na noktima

Jedna promjena nokta povezana sa srčanim problemima je okomita ljubičasta linija koja se razvija ispod nokta, prema klinici Cleveland. Obično je posljedica ozljede nokta, no ponekad se može pripisati zdravstvenom stanju, osobito ako više od jednog nokta ima ljubičaste linije. “Promjene u izgledu vaših noktiju, uključujući oticanje vrhova prstiju i ljubičaste linije ispod noktiju mogu biti znak bolesti srca, infekcije srca ili problema s plućima”, kaže dr. Rosen.

Ako je uzrok vaše srce, često će se s crvenim ili ljubičastim linijama ispod noktiju mogu pojaviti i drugi simptomi kao što su visoka temperatura, slab ili nepravilan rad srca ili umor, navodi Američka akademija za dermatologiju.

Ako su ljubičaste linije ispod noktiju uzrokovane ozljedom, obično ih ne treba liječiti, ali ako sumnjate da su posljedica nekog drugog stanja, obratite se svom liječniku ili dermatologu. Oni mogu provesti testove kako bi otkrili temeljni uzrok i smislili personalizirani plan liječenja.

nokti Možda te zanima... Bolesti zapisane na noktima: Nepravilnosti koje mogu biti simptom bolesti Zdravlje

Njega kože za zaštitu srca

Rano otkrivanje znakova bolesti srca može pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnijih komplikacija, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara. "Pregled prstiju na rukama i nogama dok prolazite kroz svakodnevnu rutinu njege kože može pomoći u ranom otkrivanju ovih znakova", kaže dr. Awan. Evo nekoliko načina na koje možete promijeniti svoju rutinu njege kože kako biste pripazili na svoje srce:

  • Pažljivo pregledajte svoje kapke i kožu oko očiju radi abnormalnosti (poput voštanih izraslina) dok nanosite sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu ili dok skidate šminku.
  • Provjerite boju i oblik svojih noktiju i vrhova prstiju sljedeći put kada budete rezali ili lakirali nokte ili radili manikuru. (Pokušajte učiniti isto s nožnim prstima i noktima).
  • Dok nanosite losion, obratite pažnju na veličinu svojih nogu zbog oteklina ili neobičnog crvenila.
  • Dok se tuširate, provjerite postoji li abnormalna promjena boje kože ili hiperpigmentacija.

Kada potražiti liječničku pomoć

Ako iznenada primijetite bilo koju od ovih promjena na koži ili postoje već neko vrijeme, potražite pomoć liječnika, posebno ako imate i druge simptome kao što su bol, otežano disanje, umor, mučnina ili povraćanje, visoka temperatura ili slabost.

Ove promjene na koži ne moraju uvijek značiti da imate problema sa srcem, ali u svakom slučaju, važno je ići na redovite preglede i posjetiti dermatologa ili liječnika primarne zdravstvene zaštite kako biste otkrili uzrok problema. "Mnogi od spomenutih znakova su benigni, zato uvijek naglašavam oprez prije donošenja prebrzih zaključaka", dodaje Rosen. 

koža Možda te zanima... Dermatološki problemi čiji uzrok može biti visok kolesterol Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.