Zdravlje 19. kolovoza 2023.

6 iznenađujućih razloga zašto osjećate mučninu i kako si pomoći

mučnina
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znate da niste trudn niti ste pojeli išta sumnjivo. Zašto onda imate osjećaj mučnine?

Mnogo stvari utječe na osjećaj mučnine koji nam se zna pojaviti u trbuhu, a one nemaju veze s trudnoćom ili nečim što smo pojeli. Donosimo šest neočekivanih stvari koje bi mogle biti razlog upravo tom osjećaju te savjet što učiniti da on nestane. 

Emocije i/ili stres

Iako je stres emocija, on uzrokuje niz fizičkih promjena u našem tijelu. Uključujući i naša crijeva koja su vrlo osjetljiva na negativne emocije - objasnio je Randy Wexler, internist u 'The Ohio State University Wexner Medical Center'. Naša crijeva su okružena živcima koji rade kako bi se ona proširivala i skupljala. No, kad smo pod stresom naš mozak šalje signale onim živcima koji stvaraju dodatno skupljanje živaca. Da se to dogodi, dovoljna je i sitna nervoza. 

Dovoljno je napraviti malu pauzu za vrijeme koje ćete napraviti nekoliko dubokih udisaja te će se mučnina smanjiti. Još jedan od savjeta je da popijete šalicu čaja od đumbira ili prožvačete komadić kandiranog đumbira jer njegov pikantni korijen ima svojstva za koja se smatra da su dobra kad je u pitanju mučnina, savjetuje Kristine Arthur, internistica kalifornijskog  'Orange Coast Memorial Medical Center'.

Osjećaj gladi

Kad provedete nekoliko sati bez da išta jedete, razina šećera u krvi ponekad može biti preniska, pogotovo, ako su posljednja stvar koju ste pojeli ugljikohidrati kao što su peciva ili kolačići. To može izazvati vrtoglavicu i mučninu, objasnila je doktorica Kristine Arthur.

To možete spriječiti ili popraviti tako što ćete pojesti nešto bogato ugljikohidratima kao na primjer voćni sok, komad kruha ili komad svježeg ili suhog voća. U tom slučaju dobro će doći i slatkiš, ako nemate ništa zdravije. Dodavanjem šećera svom organizmu, vratit ćete razinu šećera u krvi u normalu pa ćete se osjećati bolje. Dodatan savjet je da izbjegavate hranu bogatu mastima i proteinima jer oni neće povisiti razinu šećera u krvi te mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata. 

Trebate piti puno vode

Nemir u trbuhu može znači da tijelo treba vode. Stanicama u našem tijelu potrebna je voda za proizvodnju proteina kako bi naš želudac funkcionirao ispravno. Kad stanice osjete da ne dobivaju dovoljno vode, one prestaju raditi svoj posao te se tada pojavljuje osjećaj mučnine. Doktorica Kristine Arthur kaže kako je kod nekih ljudi dovoljna i blaga dehidracija za želučane probleme.

Vjerojatno ćete znati da vam se javila mučnina od dehidracije, ako osjećate žeđ. Samo obična voda će već biti dovoljno rješenje za vaše probleme. No, ako imate znakove ozbiljne dehidracije poput vrtoglavice, umora ili zbunjenosti, bilo bi dobro da potražite pomoć liječnika. 

Lijekovi i dodaci prehrani

Ponekad lijekovi poput paracetamola ili ibuprofena na prazan želudac mogu izazvati mučninu. Bez prethodno pojedene hrane koja bi imala ulogu tampona u želucu, komponente nekih tableta mogu biti iritirajuće za sluznicu želuca, a isto je tako i kod uzimanja vitamina C, E te željeza. 

Bit će dovoljno da se mučnina smiri ako pojedete samo komadić kruha ili nekoliko krekera. Za ubuduće, sat ili dva prije uzimanja lijekova i vitamina, pojedite nešto kako bi obložili svoj želudac. Jedenje nakon tableta neće imati prevelike koristi u smirivanju želuca.

Teške glavobolje mogu dovesti do mučnina

Teške glavobolje kao što je migrena, mogu uzrokovati vrtoglavice i zamagljen vid te potaknuti osjećaj mučnine. Ako predosjetite dolazak migrene, uzimanje lijekova protiv bolova može pomoći, kaže doktorica Arthur. Samo nemojte zaboraviti uz lijek uzeti nešto poput krekera te piti vode jer dehidracija može samo pogoršati glavobolje i mučninu. Ako vam lijekovi ne pomažu, porazgovarajte sa svojim liječnikom koji vam može prepisati lijekove za vaše stanje.

Infekcija

Kanali koji su smješteni unutar naših ušiju imaju veliku i važnu ulogu kad je u pitanju ravnoteža. No, infekcija može uzrokovati promjene u normalnoj razini tekućine u jednom uhu, govori dr. Arthur. Kad se to dogodi, naš mozak dobiva signal da je pritisak u zaraženom uhu drugačiji od pritiska u zdravom uhu. Ti mješoviti signali zatim mogu izazvati vrtoglavice i mučnine. 

Infekcija uha uzrokuje bol u uhu, osjećaj pritiska u trbuhu, promjene u sluhu, glavobolju, temperaturu te nosnu kongestiju odnosno otečenost nosne sluznice. Ako primijetite simptome, obratite se svom liječniku koji će vam prepisati antibiotike protiv infekcije i za par dana ćete se već osjećati bolje. 

Možda te zanima... 5 znakova da si pod utjecajem negativne energije Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.