Zdravlje 08. kolovoza 2023.

7 načina kako se nositi s masnom kožom tijekom ljeta

Foto: unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi koji imaju masnu kožu znaju da ljeto i vrućine donose dodoatne probleme sa sjajem, ali dermatologinja objašnjava da se neželjenog sjaja možete riješiti uz ove proizvode i savjete.

Ako primijetite da vam je koža masnija ljeti, znajte da je to prilično normalno. "Vaše lojne žlijezde proizvode ulje koje oblaže i štiti vašu kožu," objašnjava Angela Lamb, dr. med., docentica dermatologije na Mount Sinai u New Yorku. Kada je vrijeme toplije i vlažnije tijekom ljeta, skloniji ste više se znojiti što potiče povećanu proizvodnju ulja i smanjuje obrnuti proces stanične obnove, kaže. Kombinacija ovoga može začepiti pore i povećati rizik od akni. Ipak, postoje stvari koje možete učiniti kako biste to spriječili, savjetuje za Everyday Health.

1. Promijenite hidratantnu kremu

S većom vlagom zraka možda vam se čini da uopće ne trebate hidratantnu kremu, ali imajte na umu da toplina, vlažnost i znoj također mogu uzrokovati suhoću i iritaciju tijekom ljeta, kaže Sapna Westley, dr. med., dermatologinja s certifikatom u New Yorku. Prijelaz s teže hidratantne kreme na onu lagane teksture može pomoći u održavanju čistih pora. Tražite sastojke poput hijaluronske kiseline. "Hijaluronska kiselina osigurat će potrebnu vlažnost bez da će začepiti pore", objašnjava. Imajte na umu da su potrebe svakoga različite, a ako vam i najlakše hidratantne kreme jako maste kožu najbolje je da se obratite dermatologu za pomoć.

2. Dodajte salicilnu ili glikolnu kiselinu

Salicilna kiselina i glikolne kiseline uklanjaju mrtve stanice kože što može pomoći u održavanju čistih pora uslijed povećane proizvodnje ulja. Dr. Westley preporučuje da tijekom ljeta dodate jednu od njih u svoju rutinu. Ovi aktivni sastojci mogu se naći u proizvodima poput sredstava za čišćenje, tonika ili seruma. Salicilnu kiselinu možete koristiti ujutro ili navečer, dok glikolnu kiselinu trebate koristiti samo navečer.

Najbolje je početi s jednim proizvodom (nikako oba) i postupno ga uključivati u rutinu, savjetuje. Na taj način možete smanjiti potencijalnu iritaciju. "Ako previše isušite kožu, možete završiti s još masnijom kožom", objašnjava. Počnite koristiti ove proizvode dva puta tjedno, a zatim postupno povećavajte ako odgovaraju vašoj koži. I svakako koristite zaštitnu kremu sa SPF-om jer oboje kiseline mogu povećati osjetljivost kože na sunce.

3. Razmislite o retinoidima ili retinolu

Retinoidi i retinoli su derivati vitamina A i dostupni su u proizvodima koji se mogu nabaviti bez recepta i na recept. Retinoidi su jača verzija retinola. "Veliki sam zagovornik retinoida za opće zdravlje kože, ali također mogu smanjiti proizvodnju ulja jer smanjuju lojne žlijezde", kaže Westley.

Dodaje da neki ljudi oklijevaju koristiti retinoide ili retinole tijekom ljeta jer mogu povećati osjetljivost kože na sunce. Međutim, možete ih sigurno koristiti ljeti, samo pazite da ga nanesete navečer i budite dosljedni u nanošenju zaštitne kreme s SPF-om 50 ili više i koristite druge mjere zaštite od sunca, poput nošenja šešira sa širokim obodom.

4. Promijenite kremu za sunčanje

Kada govorimo o kremi za sunčanje, osobe s masnom kožom trebaju odabrati kreme s nešto lakšom formulacijom, no nikako nemojte preskočiti kremu za sunčanje zbog straha da je vaša koža premasna i da će dodavanje SPF-a začepiti pore. Krema za sunčanje izuzetno je važna za zaštitu kože od UVB zraka koji uzrokuju opekline i UVA zraka koji pridonose znakovima starenja kože, prema 

Westley kaže da pronalazak prave kreme može zahtijevati isprobavanje velikog broja krema, ali možete započeti s gelastom kremom za sunčanje koja se obično dobro upija ili onom koja je označena kao lagana ili bez ulja. Ovi proizvodi također mogu imati natpis na etiketi da ne uzrokuju akne.
 

Možda te zanima... Dermatologinja otkriva što je važno znati prilikom odabira proizvoda za zaštitu od sunca Zdravlje
 

5. Osvježite se blotting papirima

Blotting papir je tanki list koji apsorbira ulje i smanjuje sjaj kože, sve to bez skidanja šminke. Možete nježno tapkati blotting papirima po T-zoni (čelo, nos i brada) tijekom dana kad trebate ukloniti višak ulja s kože, predlaže dr. Lamb.

6. Dodajte malo pudera

Nakon korištenja blotting papira, razmislite o osvježavanju šminke nanošenjem malo pudera u kamenu ili prahu, budući da će i puder pomoći apsorbirati višak ulja, kaže Lamb. Druga opcija je upotreba mineralnog pudera sa zaštitnim faktorom za sunce koji se može nanijeti tijekom dana, dodaje Westley. "Ovo ne bi trebala biti vaša glavna zaštita od sunca, ali ovi proizvodi mogu osvježiti vašu kremu za sunčanje, također mogu apsorbirati malo ulja i pružiti vam prekrivanje nepravilnosti", pojašnjava Lamb.

7. Potražite proizvode s efektom matiranja

Primeri su proizvodi koji se nanose nakon hidratantne kreme i prije šminke te daju ravnomjeran završetak koži. Mnogi primeri su matirajući, a možete ih prepoznati po nazivima koji sadrže riječ "matirajuće" ili "mat".  "Ovi proizvodi apsorbiraju ulje s površine kože uz pomoć sastojaka poput silicija", kaže Lamb. Neki od njih također sadrže salicilnu kiselinu za dodatnu kontrolu masnoće. Matirajući proizvodi također mogu uključivati sprejeve za fiksiranje šminke (koriste se nakon šminke), kao i pudere, kreme za sunčanje i podloge. Nanesite ih po cijelom licu, ako želite, ili se usredotočite na T-zonu da biste kontrolirali ulje prema potrebi.
 

Možda te zanima... Zašto nastaju i kako se riješiti akni sa stražnjice Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.