Zdravlje 09. siječnja 2024.

Je li zobeni napitak loš, evo što kažu nutricionisti

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zabrinutost oko kalorija, ugljikohidrata i šećera potaknula je neke da ponovno promisle o popularnom biljnom napitku.

Zobeni napitak često se koristi kao zamjena za mlijeko, a danas se može naći u gotovo svim trgovinama, a i u nekim kafićima možete popiti kavu sa zobenim mlijekom. Ipak, mnogi se pitaju kako se od zobi uopće dobije napitak te jesu li možda napitci od soje, badema, riže ili obično mlijeko možda ipak bolje opcije od zobenog napitka. Nutricionistica Vicki Shanta Retelny za Huffpost objašnjava da zobeni napitak nastaje mljevenjem cijele zobi, dodavanjem vode i enzima te filtriranjem krutih ostataka. “Zobeno mlijeko mora biti obogaćeno kalcijem, željezom, vitaminom A i vitaminom D kako bi se nutritivno usporedilo s kravljim mlijekom”, dodaje Retelny

Unatoč mnogim drugim opcijama, neki su i dalje veliki obožavatelji zobenog napitka jer ima kremastu teksturu, a i ekološki je prihvatljivija opcija. “Jedna od velikih prednosti zobenog mlijeka je to što se čini ekološki održivijim od nekih drugih vrsta napitaka biljnog podrijetla, zahtijeva manje vode i proizvodi manje otpada”, kaže dijetetičarka Jennifer Salib Huber. Osim toga, zobeni napitak popularan je jer ne sadrži orašaste plodove.

Tko bi trebao izbjegavati zobeni napitak i zašto?

Ako izbjegavate gluten, morate biti pažljivi i kada je u pitanju zobeni napitak. "Iako je zob prirodno bez glutena, postoji veći rizik od unakrsne kontaminacije jer se obično obrađuje u pogonima u kojima se proizvode proizvodi koji sadrže gluten", kaže dijetetičarka Tamar Samuels. Ako je vaš cilj gubitak težine, Samuels preporučuje da smanjite unos visokokaloričnih napitaka s niskim sadržajem proteina, poput kave sa zobenim napitkom. Osim toga, ako imate visoki šećer u krvi, trebali biste također biti oprezni jer mnogi proizvodi od zobenog mlijeka imaju više dodanog šećera i ulja u usporedbi s drugim mliječnim alternativama.

Dijetetičarka Marissa Meshulam također dodaje da zobeni napitak nije dovoljno hranjiv. "Zob je često prskana pesticidima pa ako je pijete, toplo preporučujem zobeni napitak organskog podrijetla. S nutricionističkog stajališta, jedna šalica zobenog mlijeka sadrži istu količinu ugljikohidrata kao i kriška kruha, oko 15 grama. A onda kada se zob preradi u zobeno mlijeko, škrob u zobi se razgrađuje na jednostavne šećere”, objašnjava Meshulam. Kako bi zobeno mlijeko bilo kremasto, mnogi proizvođači dodaju kanolino ulje ili druga ulja. 

Možda te zanima... Zobeno mlijeko: Što se događa tvom tijelu kada ga piješ? Hrana

Obratite pažnju na proteine

Zobeni napitak obično ima niži sadržaj proteina (oko dva do tri grama) u usporedbi s mlijekom ili sojinim napitkom. "Zobeni napitak također ima više kalorija i ugljikohidrata u usporedbi s drugim biljnim opcijama poput bademovog i sojinog napitka. Na primjer, jedna šalica zobenog mlijeka ima oko 100 do 150 kalorija i 16 do 20 grama ugljikohidrata, u usporedbi s bademovim napitkom, koje ima od 45 do 100 kalorija po šalici i jedan gram ugljikohidrata”, dodaje Samuels. 

Isprobajte sojin napitak ili obično mlijeko

Ako želite isprobati biljne napitke, odaberite napitak od soje jer je ono najhranjivije od svih alternativa mlijeku. "Soja je također izvor izoflavona, flavonoida koji je poseban za soju i koji ima mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, posebno za žene. Flavonoidi pomažu kod simptoma perimenopauze i menopauze, imaju protuupalna svojstva i korisni su za srce i neurološko zdravlje”, kaže dijetetičarka Barbara Ruhs. Osim flavonoida, sojin napitak sadrži i korisne fitoestrogene, koji se nalaze i u kravljem mlijeku.  

Kravljem mlijeku nutritivno je sličan i napitak od graška koji sadrži proteine i kalcij te je idealan za one koji ne podnose mliječne proizvode. Napitak od mješavine orašastih plodova i kokosovog mlijeka također je dobar izbor jer sadrži malo ugljikohidrata, ali ima zdravih masnoća što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. No, kada je riječ o kokosovom mlijeku, Samuels preporučuje da vodite računa o unosu kokosovog mlijeka jer može povećati "loš" LDL kolesterol, posebno ako imate ili ste izloženi riziku od bolesti srca. 

No, ako podnosite laktozu, uvijek možete odabrati kravlje mlijeko koje je lako dostupno i sadrži osam grama proteina po porciji. 

Možda te zanima... Hrana koja izgladnjuje rak - liječnik preokreće mit o soji Zdravlje

Odaberite nešto što ćete zaista piti, ali pripazite na sastav

Ako patite od nadutosti i plinova, obratite pažnju na sastav biljnih napitaka. Izbjegavajte ona koja sadrže gumu i karagenan jer ti sastojci mogu pojačati nadutost i plinove. Dijetetičarka Sharon Palmer savjetuje da birate biljne napitke koji sadrže barem sedam grama proteina (na 100 grama) te kalcij i vitamin D koji mogu zadovoljiti 30 % vaših dnevnih potreba za tim mineralom i vitaminom.   

Mlijeko bilo koje vrste ne bi trebalo biti primarni izvor prehrane, već samo napitak pa odaberite ono mlijeko ili biljni napitak koje vam je ukusno. "Čak i ako jedna opcija ima vrhunske nutritivne prednosti, ako je ne namjeravate piti, neće vam dati nikakve koristi", kaže Ruhs.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.